自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

曈曈媽咪 發表於 18-12-3 00:54
睇左喇,健康院專科醫生同姑娘都跟進左,我情況屬輕至中,有建議食藥,但我陀緊細B,拒絕左,而家就只能ke ...

我陀B都試過,醫生話輕劑量血清素是可以的,不過安眠藥就停左

伯爵府

雖然我唔明抑鬱症,但歡迎你上BK傾下,等我可以了解多D,加油

複式洋房

曈曈媽咪 發表於 18-12-3 09:49
有呀~我日日都要帶二少爺返學,無咩必要都盡量唔獨留自己係屋企,
曾經試過一個人係屋企,感覺好唔舒服同 ...

係呀,唔知點解係屋企特別唔舒服,落街行下哂太陽會好好多

象牙宮

回覆樓主:

我爸爸突然離世都係咁,唯有靠自己,記住身邊仲有老公同仔,得老公同奶奶幫手,我1個月後先正常返!唔得唔好死頂,搵過來人傾訴,再唔係睇醫生

伯爵府

曈曈媽咪 發表於 18-12-3 00:04
未有抑鬱時,我都會叫人正能量多些,但到自己時,
我發現同諗野係無咩關係,主要係控制唔到情緒……
...

會唔會懷孕荷爾蒙分泌影響
定因為有咩刺激而引發
有問題唔好收埋
去睇吓專科
懷孕要保持心情愉快

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

多d搵家人,朋友傾訴

伯爵府

曈曈媽咪 發表於 18-12-3 08:54
家人陪伴係好既,但就唔好俾建議佢喇(如果jm身邊有抑鬱症既親友)
好似我咁,情緒失控時,我係知個問題係 ...

會唔會因為三個
有壓力
所以影響情緒?

男爵府

Whitechocolate 發表於 18-12-3 11:13
咁你每日係邊溜連多? 有咩地方可推介,哈哈。

我通常就圖書館。

我仔幼稚園係商場入面,所以比較方便,坐下,食下野,行下咁

Whitechocolate    發表於 18-12-3 17:43

男爵府

無話可說 發表於 18-12-3 12:45
我爸爸突然離世都係咁,唯有靠自己,記住身邊仲有老公同仔,得老公同奶奶幫手,我1個月後先正常返!唔得唔 ...

我一feel到唔妥就同健康院講,而家跟進緊

大宅

曈曈媽咪 發表於 18-12-3 00:36
有呀~我發現自己唔妥已即時搵專業人士跟進,而我亦好清楚自己發生緊咩事……而家醫生姑娘都話只能keep住 ...

咁就好了。

男爵府

歌莉亞 發表於 18-12-3 13:19
會唔會懷孕荷爾蒙分泌影響
定因為有咩刺激而引發
有問題唔好收埋

懷孕前已有唔少野影響情緒,不過就無發現,以為係正常,
到懷孕後,先開始察覺自己情緒有些失控,點知……
人生無常,不停發生唔少既事令我既情緒更易失控,
但神奇在,當發生大事(生離死別)我情緒係完全無問題,
反而係一些,非常普通既小事,就喊餐死~
btw,發現問題時已第一時間搵醫生

男爵府

歌莉亞 發表於 18-12-3 13:35
會唔會因為三個
有壓力
所以影響情緒?

樣樣因素都有些,唔會係單因為一個問題,一個原因引發抑鬱,
如果要講既,最普遍既係腦血清唔夠,就如感冒,抵抗力唔夠,
所以無話咩特別原因~

男爵府

我明嫁!明明有份hea 工無壓力,錢又夠駛,但成日咩都不滿自己嬲自己咁
最後我睇左中醫,認清自己有depress , 唔開心就同身邊人講我要搵醫師傾下心事,大家又知我depress 發作唔會惹我

伯爵府

kiko_mami 發表於 18-12-3 08:25
樓主,情緒病九成都係靠自己,我十幾歲已經有抑鬱自殺過幾次,心跳停左都救得返,不停自殘手手腳腳冇忽好肉 ...

對! 真係要靠自己。信耶穌真係有用的。

如果係理智的人。應該唔會有大問題

我係超理智的.我冇想過我會有呢個病. 我未有之前覺得人係冇可能控制唔到自己的. 但原來一有呢個病係真係身不由己

我唔信主的.但有病時返教會真係幫到好多。心靈真係有個寄托。我有睇心理醫生。睇咗二次我就明白咗其實點解有抑鬱症。 明白了就冇再睇.好快就自己醫好自己了

Bk的jm都好幫到手. 我在這裡求救,真係有jm可願意和我通電話.因大家唔識大家,傾乜都冇問題。我已唔記得那些jm是誰了,但現在都好感激她們

我覺得因我係一個超理智現實的人。好易掌握到竅門。我估唔會再返發。樓主理智的。真係唔洗怕

首頁

尾頁

跳至