出牙仔係咪一定會肚痾

nbnbnb
|
我囡4個月大,近幾日開始狂流口水,成日想搵野咬,又忟憎,無咩胃口飲奶,我估佢係出牙仔,但我睇好多文章都話會肚痾,佢又無喎,係咪一定會肚痾同發燒呢?
Sirius123
|
唔一定會肚痾同發燒嫁,肚痾係因為出牙亂咬同食野先會搞到肚痾
emmmacyk
|
我仔係,由5個月吽牙到而歲半出埋最後嗰隻大牙,每次一準備出牙,就一定會有2-3日屙牙屎,特別爛同酸臭,但屙的次數冇多,都係每日1-2次
cookingbaby
|
唔一定嘅,有d小朋友會有d唔會。聽你咁講,有可能係出牙喇。
|

回覆 nbnbnb 的帖子

Hi nbnbnb ,出牙本身唔會令BB痾/發燒,不過牙肉唔舒服可能會令BB多左食手仔或者咬玩具,有機會食左D菌入肚仔度,令BB大便次數增多/有氣味,俾佢咬雪凍咗嘅牙膠/生紅蘿蔔條,有助舒緩牙肉不適,媽媽仲要勤d幫BB清潔雙手同身邊既嘅物件,以防病從口入呀。
GCHK
|
多數會嘅,不過又唔一定呱
bchuma
|
[email protected] 發表於 18-12-3 17:00
回覆 nbnbnb 的帖子

Hi nbnbnb ,出牙本身唔會令BB痾/發燒,不過牙肉唔舒服可能會令BB多左食手仔或者咬玩 ...

多謝分享
|
bchuma 發表於 18-12-4 16:22
多謝分享
媽媽可以將(雪)凍凍地毛巾包住手指輕輕按摩/擦BB牙齦,有助舒緩佢牙肉不適架

bchuma
|
[email protected] 發表於 18-12-5 11:14
媽媽可以將(雪)凍凍地毛巾包住手指輕輕按摩/擦BB牙齦,有助舒緩佢牙肉不適架

...

好的
|
bchuma 發表於 18-12-5 23:09
好的

RubyYu07
|
唔一定係肚屙。有D會煩躁訓唔好,發燒,等等~
RubyYu07
|
[email protected] 發表於 18-12-5 11:14

...

多謝分享,學到嘢了
|
RubyYu07 發表於 18-12-8 17:09
多謝分享,學到嘢了