0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我囡4個月大,近幾日開始狂流口水,成日想搵野咬,又忟憎,無咩胃口飲奶,我估佢係出牙仔,但我睇好多文章都話會肚痾,佢又無喎,係咪一定會肚痾同發燒呢?

複式洋房

唔一定會肚痾同發燒嫁,肚痾係因為出牙亂咬同食野先會搞到肚痾

大宅

回覆樓主:

我仔係,由5個月吽牙到而歲半出埋最後嗰隻大牙,每次一準備出牙,就一定會有2-3日屙牙屎,特別爛同酸臭,但屙的次數冇多,都係每日1-2次

大宅

唔一定嘅,有d小朋友會有d唔會。聽你咁講,有可能係出牙喇。

回覆 nbnbnb 的帖子

Hi nbnbnb ,出牙本身唔會令BB痾/發燒,不過牙肉唔舒服可能會令BB多左食手仔或者咬玩具,有機會食左D菌入肚仔度,令BB大便次數增多/有氣味,俾佢咬雪凍咗嘅牙膠/生紅蘿蔔條,有助舒緩牙肉不適,媽媽仲要勤dBB清潔雙手同身邊既嘅物件,以防病從口入呀。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

珍珠宮

多數會嘅,不過又唔一定呱

男爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-3 17:00
回覆 nbnbnb 的帖子

Hi nbnbnb ,出牙本身唔會令BB痾/發燒,不過牙肉唔舒服可能會令BB多左食手仔或者咬玩 ...

多謝分享
bchuma 發表於 18-12-4 16:22
多謝分享

媽媽可以將(雪)凍凍地毛巾包住手指輕輕按摩/擦BB牙齦,有助舒緩佢牙肉不適架

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-5 11:14
媽媽可以將(雪)凍凍地毛巾包住手指輕輕按摩/擦BB牙齦,有助舒緩佢牙肉不適架

...

好的
bchuma 發表於 18-12-5 23:09
好的

珍珠宮

唔一定係肚屙。有D會煩躁訓唔好,發燒,等等~

珍珠宮

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-5 11:14

...

多謝分享,學到嘢了
RubyYu07 發表於 18-12-8 17:09
多謝分享,學到嘢了

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

nbnbnb 發表於 18-12-2 23:44
我囡4個月大,近幾日開始狂流口水,成日想搵野咬,又忟憎,無咩胃口飲奶,我估佢係出牙仔,但我睇好多文章 ...

唔一定嘅,都係個人問題

首頁

尾頁

跳至