幾歲有家庭成員關係的concept

yiqiyihui
|
例如明唔明婆婆生邊個出來,嫲嫲生邊個出來。婆婆老公係邊個,爺爺老婆係邊個。
媽媽同姨姨舅父的關係。爸爸同姑姐叔叔的關係 etc.
小朋友四歲,解唔明... 係咪蠢...
KTKTKT5
|
yiqiyihui 發表於 18-12-3 00:27
例如明唔明婆婆生邊個出來,嫲嫲生邊個出來。婆婆老公係邊個,爺爺老婆係邊個。
媽媽同姨姨舅父的關係。爸 ...

佢有冇兄弟姐妹? 有會容易d明

如果齋講可能太抽象, 你等成班人做節介紹吓, 真人一個個咁介紹會好d

我記得我細個一年級社會科先教
至愛朱古力
|
4歲唔明正常呀, 好似係你嚴格左啲囉。人物關係圖小一先教,仲要最好有真正人物在生,等佢代入角色先明,就咁講佢地未必明白。
c.vieri
|
4歲仲咁細,唔明都唔出奇啦

我囝都成7、8歲先明我家姐同我哥係我媽生嘅佢知佢地係我兄弟姊妹,亦知果個係我媽,但就串唔埋d關係。

樣禾糖
|
我仔3歲明d 唔明d, 長老成日見會知道,姑媽就知係爸爸家姐,但好似唔知係爺嫲個女。
佢形容我哥係,「你個朋友」,有時記得係舅父,有時會問 「果個人」係邊

不過大大下應該會知的,唔洗太擔心。
waiiwaii0611
|
我仔4歲幾理解到呀~

阿公阿婆係媽咪既爸爸媽媽。
阿婆生媽咪同舅父。阿嫲生爸爸同阿叔。
舅父係媽咪既哥哥。
媽咪係舅父既妹妹。
阿爺阿嫲係爸爸既爸爸媽媽。
阿叔係爸爸既弟弟。
爸爸係阿叔既哥哥。
brindlewin
|

有冇經常見先?
我仔歲幾就知嫲嫲唔係媽媽媽媽,公公唔係爸爸爸爸 我唔知點解佢識分,我地同四大住得近,每星期最少各家食一餐飯,時有大聚會。
tinlong22
|
四歲分唔到唔出奇, 尤其唔係成日見
我諗起我個女發現爺爺原來係爸爸既爸爸個個樣....
好似發現驚世大秘密咁, 個咀O起, 真係好好笑....

stkyo
|
我家姐個仔K2仲未理解得透徹,自己父母就清楚,但我係阿姨佢唔多明,然後佢阿婆係我阿媽佢又唔明
KeekeeNg
|

我仔5歲,到宜家都唔識。成鬼日問我,你媽媽係咪死咗。明明成日都見到婆婆
bluetulip
|

我細路五歲幾開始明白,有時考佢簡單的都講得出,兜大個圈考就未得
yiqiyihui
|

多謝大家話俾我知你哋屋企小朋友個情況
其實全部人都成日見
原來醒果D好細就明
而4、5歲唔明都算正常
咁我起碼冇咁擔心先。
我細路話嫲嫲生姑姐姑丈... 又話嫲嫲係我媽咪...但我係經常同婆婆一齊...
或者我搵多D自己同爸爸細個同屋企人影嘅相去解
yiqiyihui
|
KeekeeNg 發表於 18-12-3 07:29
我仔5歲,到宜家都唔識。成鬼日問我,你媽媽係咪死咗。明明成日都見到婆婆
...
死呢個concept呢個年紀佢哋都係明d唔明D!
yiqiyihui
|
bluetulip 發表於 18-12-3 07:33
我細路五歲幾開始明白,有時考佢簡單的都講得出,兜大個圈考就未得
咁已經好好! 我都係問緊好簡單之嘛。希望努力D教佢會快D明啦。
yiqiyihui
|
waiiwaii0611 發表於 18-12-3 03:47
我仔4歲幾理解到呀~

阿公阿婆係媽咪既爸爸媽媽。
聰明仔! 羨慕中
elisewaiman
|
唔明唔出奇
etcat
|
搵你自己同老公細個全家福俾佢睇, 話佢知自己的爸爸媽媽+兄弟姐妹...
eg. 相中呢個小朋友係媽咪10歲時, 呢個係我媽媽, 即係你的婆婆
yiqiyihui
|
etcat 發表於 18-12-3 10:21
搵你自己同老公細個全家福俾佢睇, 話佢知自己的爸爸媽媽+兄弟姐妹...
eg. 相中呢個小朋友係媽咪10歲時, 呢 ...
Yes I will try that. Thanks!
已經叫屋企人搵緊D相俾我!
11B
|

我仔當年大約3歲已清楚直系親屬,即女家公公,婆婆,姨媽姨丈,表哥,男家爺爺,嫲嫲,伯父伯娘,堂兄姊。再大少少就舅公,舅婆(即我啲舅父)。p.3時已識分埋表舅父,表姨(即我啲表姐弟)。
藍尾巴
|
我女既細表姐仔4歲明,大表姐要6歲,表哥要7歲。我女2歲仲未接受到人人都有媽咪 我話婆婆係我媽咪佢會喊 「 你先係媽咪」