想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之前keep住食中藥,到自然週期要抽血check排卵西醫叫停中藥,放d5雪胎失敗左,巳經食左(菠蘿芯,黑朱古力,滴雞精,浸腳),今次轉左第二個中醫針炙,中醫話針灸加食埋中藥好d,請問有無人試過keep住食中藥直至放胎都食?

別墅

kkmama212 發表於 18-12-3 10:27
之前keep住食中藥,到自然週期要抽血check排卵西醫叫停中藥,放d5雪胎失敗左,巳經食左(菠蘿芯,黑朱古力, ...

我都係自然周期,之前植入三次失敗,轉左個中醫食藥加針灸直到放胎就停, 今次菠蘿心, 黑朱古力, 浸腳, 滴雞精全部無食無做, 好彩bingo了, 個中醫唔主張bingo 後食藥針灸, 所以無大問題就不用再睇佢, 直到臨生可再睇清胎毒

大宅

meowpi 發表於 18-12-3 12:03
我都係自然周期,之前植入三次失敗,轉左個中醫食藥加針灸直到放胎就停, 今次菠蘿心, 黑朱古力, 浸腳, 滴雞 ...

可否介紹呀?你最後一次是人工週期嗎?

複式洋房

我都係自然周期,之前植入三次失敗,轉左個中醫食藥加針灸直到放胎就停, 今次菠蘿心, 黑朱古力, 浸腳, 滴雞 ...

我中醫話自然週期抽血check排卵時都可以食中藥同針灸,不過我話佢知西醫話唔可以食,佢話其實唔會有影響

複式洋房

我上次就係咩都做哂食哂,停左中藥,點知失敗,所以15,16緊,其實係咪食埋藥加針灸會有效d,你睇邊個中醫?

別墅

kkmama212 發表於 18-12-3 12:39
我上次就係咩都做哂食哂,停左中藥,點知失敗,所以15,16緊,其實係咪食埋藥加針灸會有效d,你睇邊個中醫 ...

我無聽過抽血已唔好中藥針灸, 我就針到放胎前一晩,我就係失敗太多變得好hea乜都唔鬼食唔做, 之後黃體藥都無買

我個中醫唔係出名生仔聖手, 只係有次放胎在醫院遇到同房jm話佢睇呢個, 咁啱又在我屋企附近所以睇, 個jm 當次放都bingo 左, 不過個中醫係好用心幫我清理本身體質問題

複式洋房

meowpi 發表於 18-12-3 12:57
我無聽過抽血已唔好中藥針灸, 我就針到放胎前一晩,我就係失敗太多變得好hea乜都唔鬼食唔做, 之後黃體藥都 ...

可以pm比我嗎?西醫話抽血check幾時排卵,中藥會影響排卵,所以就叫我停,咁你放胎前照食藥?針灸我知可以,因為上一胎我都有針

別墅

kkmama212 發表於 18-12-3 13:06
可以pm比我嗎?西醫話抽血check幾時排卵,中藥會影響排卵,所以就叫我停,咁你放胎前照食藥?針灸我知可以 ...

好, 我pm 你

放胎前有照食藥, 有同中醫講情況, 幾時抽血, 大約幾時排卵, 我諗佢會調校D藥唔會影響排卵, 我上一個中醫只開藥無針灸, 唔知係咪無甘有效

複式洋房

meowpi 發表於 18-12-3 13:22
好, 我pm 你

放胎前有照食藥, 有同中醫講情況, 幾時抽血, 大約幾時排卵, 我諗佢會調校D藥唔會影響排卵, ...

我覺得針灸係ok,因為我第一胎都得

禁止訪問

洋房

kkmama212 發表於 18-12-3 10:27
之前keep住食中藥,到自然週期要抽血check排卵西醫叫停中藥,放d5雪胎失敗左,巳經食左(菠蘿芯,黑朱古力, ...

I have, but not aiming at eg must success but more for keeping body healthy. And after putting embryo back no go to chi dr

複式洋房

marysiuwai 發表於 18-12-5 17:07
應該要同時問兩個醫生既睇法...台灣生殖中心好唔建議食佢地藥同時又食中藥,有D好似又冇乜所謂 ...

我個西醫都話一定要停中藥,所以我最終都無食到,只針灸

複式洋房

fchappy 發表於 18-12-5 17:55
I have, but not aiming at eg must success but more for keeping body healthy. And after putting embr ...

上個cycle失敗左,我停一個cycle先再放,而家淨係針灸,你剛剛放完?

民房

kkmama212 發表於 18-12-5 19:05
上個cycle失敗左,我停一個cycle先再放,而家淨係針灸,你剛剛放完?

請問係邊到針?可以pm我嗎?

複式洋房

Polly1217 發表於 18-12-5 23:15
請問係邊到針?可以pm我嗎?

巳pm

民房

kkmama212 發表於 18-12-7 20:03
巳pm

Thank you!

禁止訪問

大宅

回覆 meowpi 的帖子

可以PM比我嗎?

大宅

Hi, 請問可否pm 你的中醫我~ thanks

首頁

尾頁

跳至