自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

991129 發表於 18-12-3 12:19
旅腳最重要, 大家思路比較一致的, 點計都無問題; 相反, 就用乜方法計都唔掂!

同意。

珍珠宮

brindlewin 發表於 18-12-3 13:17
我覺得應出發前講定。
每餐搞嚟搞去,我會好快離隊。
(最好出發前已露形,我速速撤)。

都係㗎,咩方法唔緊要,但要夾定,大家都明白
如果餐餐係咁討論,我會暈

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

991129 發表於 18-12-3 12:19
旅腳最重要, 大家思路比較一致的, 點計都無問題; 相反, 就用乜方法計都唔掂!

同意,去旅行最緊要大家開心

象牙宮

回覆樓主:

我地只會夾定車錢比1個人負責,食野分開計,因為個個食野未必同價

大宅

回覆樓主:

夾公數方便好多

男爵府

如果係set ,按餐價,
散叫先除人頭

水晶宮

我通常負責用紙集低, 每次支出及攤分, 然後一日半日, 埋一次數, 應攤則攤, 好公道.

水晶宮

當然一開始夾公數,唔夠再加,存好單據,最尾埋數多除少補!
利申:我地d旅行腳個個好易話為,唔會逐蚊計!有時都會買小食一齊食!太計較大家都唔可以一齊旅行!

大宅

都係睇返啲旅伴,租車油錢停車場路費,公數係幾方便,食飯果啲⋯去旅行就唔好一個幾毫都計住計住,做死計數果個呀(emoji)

大宅

回覆樓主:

次次都係第1日每人攞錢出嚟夾公數 (for食飯或搭的士), 用到咁上下唔夠再俾過,咁又唔會要揸數人日日講balance, 大家一齊去得就係相熟既朋友。

但亦遇過有cheap精餐餐食嘢都係order最貴個餐或額外加錢轉飲品,結果去完果次我哋成班無再約佢再去旅行

男爵府

FennieMan 發表於 18-12-3 11:30
我每次同朋友去旅行都付責揸數,一般每人一開始夾一個數出搭車,食飯。我習慣每晚返酒店後,即時計數,之後 ...

我最怕最揸數果個人,我多數俾個數口好嘅朋友揸數,佢每項支出都會寫低,唔夠會叫我地再夾,同佢出去玩好爽架!

伯爵府

回覆樓主:

無論朋友,屋企人,都係夾左錢做公數,食飯搭車响到扣,自己買野就自己俾

公爵府

回覆樓主:

腳真係好最要,如果要餐餐除,我會覺得好煩。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

終極熊貓 發表於 18-12-3 11:14
早前有個po討論,去旅行一班人嘅洗費
夾定公數,慢慢扣好
定每餐AA好呢

公數

大宅

夾公數好d,之前同姑仔,62果d去旅行,幾乎餐餐都我地比,條數都好甘,最慘係我話去旅行洗左好多錢,我姑仔仲話我唔知我洗乜,用甘多佢只係出自己買手信既錢好怕再同佢地去

侯爵府

bmuimami 發表於 18-12-3 11:22
先夾一個數在公共銀包,食飯搭車扣
手信買嘢自己比

我地係,通常都係我keep 錢,可能我無其他貢獻

琥珀宮

回覆樓主:

公數度扣唔駛煩

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

搵啱腳,點夾都冇所謂

大宅

夾定先,但要揾啲唔計較的朋友

試過一次同朋友同埋佢朋友去,佢朋友食素,已經煩,仲要話咩都唔食唔餓果啲,第一日去我同朋友覺得間餐廳唔岩我們口味,要去第二度再食,點知去到餐廳佢朋友又唔食,坐係到望住我們食,我們自己找左條數,因為係佢keep公數,佢冇諗住出公,我未試過咁,食野就出公啦,又唔係得我食,最尾買生果自己食又用公數,我覺得咁同自己餐餐清數冇分別,計得咁清楚可能我唔鐘意就住黎玩啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

其實一齊去得旅行, 都好熟! 我地會夾份亞公, 用黎食飯, 買入場費, 車費, 好在我老公又唔怕煩, 佢負責埋數keep 亞公! So far 無咩問題

首頁

尾頁

跳至