5個月貓貓想轉濕糧 請指教

lilianyuyu
|
第一次食濕糧點轉?買左罐南瓜吞拿魚 ok?
4分1濕糧混入乾糧試下先?
需觀察大便嗎?
請指教(。 ́︿ ̀。)
vivian0919
|
lilianyuyu 發表於 18-12-3 11:25
需觀察大便嗎?

我無轉架,咪一餐濕一餐乾試下,我衰仔都唔係隻隻罐都食,要試,同埋佢都係鍾意乾多d
jarjane
|
需觀察大便嗎?

我會分開乾糧同濕糧,1/4罐加10~20ml水入去, 初初每日一次濕糧, 之後腸胃ok可以加到每日兩次至三次
Yakultcat
|
需觀察大便嗎?

你係咪之後都打算混入乾糧俾貓貓食?如果唔係,可能分開比好d...驚佢之後你唔撈濕糧,佢就唔食乾糧

我自己做法:
第一日,我會揀其中一餐俾小d乾糧,等佢食完乾糧,我就俾罐頭1/6 - 1/5左右
跟住個幾日都係咁做,但個一餐ge乾糧會慢慢減小,罐頭份量會慢慢增加,可能變成個餐用罐頭取代乾糧 (大概用5-7日左右)

基本上係觀察下佢有無嘔,或者肚瀉,如果一切正常,應該就算係轉糧成功
小可愛11
|
需觀察大便嗎?

我就好求其,佢開始食糧(三個月大)就已經乾濕撈埋一齊食。
lilianyuyu
|
jarjane 發表於 18-12-3 12:05
我會分開乾糧同濕糧,1/4罐加10~20ml水入去, 初初每日一次濕糧, 之後腸胃ok可以加到每日兩次至三次
...

第一次不用溝乾糧嗎請問?
jarjane
|
lilianyuyu 發表於 18-12-3 12:17
第一次不用溝乾糧嗎請問?

我唔會乾糧溝濕糧, 因為乾糧要咀嚼, 如果浸淋咗齋吞仲難消化, 而濕糧我會加少少水, 乘機畀多啲水份貓貓飲
mini1204
|
生肉糧
lilianyuyu
|
Yakultcat 發表於 18-12-3 12:10
你係咪之後都打算混入乾糧俾貓貓食?如果唔係,可能分開比好d...驚佢之後你唔撈濕糧,佢就唔食乾糧

我自 ...

多謝你的詳細回覆 有冇話第一次食魚定肉罐罐好啲?我買左罐南瓜吞拿魚
Yakultcat
|
lilianyuyu 發表於 18-12-3 12:29
多謝你的詳細回覆 有冇話第一次食魚定肉罐罐好啲?我買左罐南瓜吞拿魚
...

應該無所謂 ,我記憶中第一次俾貓貓都係吞拿魚罐頭,如果佢腸胃無大問題,可以慢慢同佢試味
Rubik
|
乾糧同濕糧消化時間唔一樣,唔建議撈埋餵

濕糧成份比乾糧簡單,所以直接餵就可以,唔駛好似乾糧慢慢溝

一開始可以一餐乾一餐濕,連續幾日冇痾爛就ok啦,或者可以配合益生菌一齊比