在職媽媽攰到死請進

irisw
|
返工攰,放工睇兩個小朋友功課加溫書攰,要照顧埋工人攰(工人成日病),要聽阿媽發牢騷攰,要處理家中瑣碎事務攰,有冇同路人
迷韓者
|
Me 2, 姐姐走左大半個月,新姐姐未黎!返工好似打仗咁、放工湊女做家務、老公同阿媽不和、阿媽又發牢騷、老公又話下,好辛苦!
katrinamama
|
agree, 放工後要對功課及温習,時間好緊迫
lovelybaby2015
|
工人成日病—呢個問題要處理喎,佢咩事?病得有幾密?請佢返來是幫輕下,但要你成日照顧返佢轉頭?咪仲衰過無工人
irisw
|
時間總是不夠用,有時放工真係唔想返屋企
irisw
|
lovelybaby2015 發表於 18-12-3 16:56
工人成日病—呢個問題要處理喎,佢咩事?病得有幾密?請佢返來是幫輕下,但要你成日照顧返佢轉頭?咪仲衰過 ...

成日感冒,每個月都病一兩次,但平時做嘢又ok,可以點
brindlewin
|
irisw 發表於 18-12-3 16:43
返工攰,放工睇兩個小朋友功課加溫書攰,要照顧埋工人攰(工人成日病),要聽阿媽發牢騷攰,要處理家中瑣碎事 ...

功課,先生可否幫手?
婆婆同住嗎?
irisw
|
brindlewin 發表於 18-12-3 17:02
功課,先生可否幫手?
婆婆同住嗎?

我早過老公收工,所以多數我負責
婆婆住附近,每日都返去食晚飯
starrymama
|
irisw
|
迷韓者 發表於 18-12-3 16:47
Me 2, 姐姐走左大半個月,新姐姐未黎!返工好似打仗咁、放工湊女做家務、老公同阿媽不和、阿媽又發牢騷、老 ...

老公同阿媽不和都幾麻煩(emoji)
迷韓者
|
irisw 發表於 18-12-3 17:29
老公同阿媽不和都幾麻煩(emoji)

簡直係人間煉獄😪無眼睇🤦🏻‍♀️
maymay220hk
|
已經攰到麻木
一到9,10pm攰到想暈底
sweetiesbear
|
irisw 發表於 18-12-3 16:43
返工攰,放工睇兩個小朋友功課加溫書攰,要照顧埋工人攰(工人成日病),要聽阿媽發牢騷攰,要處理家中瑣碎事 ...

呢種生活攰到死
TingTing
|
你地要退-步,暫時休息回氣先再衝。
休息…功課…其他押後…
jackie1986
|
以前試過份工真係累到死,係心累。
累到連電視都唔想睇,朋友唔想見,對任何娛樂都提唔起勁,平時放假都要處理公司野。唯有係放大假先可以咩都唔理。
一杯凍奶茶
|
到!唯有轉hea 工,人工少d ,但賺回良好的心情同休息

有時太攰發小朋友脾氣,發完幾內疚
CorrineNg
|
星期一至四放工好似打仗甘。趕回家。趕功課。趕溫習。趕做家務。慳慳埋埋有半hr自己時間
MoooVoo
|
搵上門補習跟功課先
fbyan
|
同意,我返咗成日工,放工買餸煮飯,湊仔,哄埋佢瞓,然後先可以洗碗,執一執屋,沖涼瞓覺

而家陀住第二胎,同老公呻下攰,佢就會話我唔會攰得過佢(佢返工時長飲食業,我文職)
littlefunpig
|
咁既生活有咩意思?
我寧願唔生小朋友

做死自己