1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

Xmas吸收勳章

妹妹2歲右眼3次/左眼2次,我細細個都成日生眼瘡,哥哥4歲未生過,真係體質問題。
右眼試過爆瘡,之後生個2次都等熟一堆就爆,好似暗瘡咁。
左眼係入面眼左2次醫生,有1次食左7日抗生素。
真係煩,已經成日清面,食維他命有無幫助呢?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

不如試下睇中醫?醫生有冇話點解佢會經常生眼瘡既?

大宅

Xmas吸收勳章

我要做媽媽 發表於 18-12-3 21:05
不如試下睇中醫?醫生有冇話點解佢會經常生眼瘡既?

醫生講小朋友淚腺未發育完成,容易阻塞,就會生眼瘡

回覆 cocoto313 的帖子

Hi cocoto313細菌感染及眼部油脂腺閉塞,係比較常見眼睛生瘡/發炎原因,因為眼睛毛囊嘅皮脂腺被堵塞,令眼瞼生出小粒粒,保持眼睛衞生都有助左痊癒,先清潔雙手,用棉花沾濕生理鹽水/凍滾水由眼內抹到眼外,每抹一下用一舊新嘅棉花直到乾淨,勤洗手加上有好的抵抗力,染眼瘡機會都會大大減低。囡囡有冇捽眼習慣呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

珍珠宮

有無成日卒眼,手仔唔乾淨都會架~

大宅

Xmas吸收勳章

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-5 16:13
回覆 cocoto313 的帖子

Hi cocoto313,細菌感染及眼部油脂腺閉塞,係比較常見眼睛生瘡/發炎原因,因為眼 ...

無wor,細心觀察左幾日,小朋友眼訓都無捽眼

男爵府

cocoto313 發表於 18-12-3 16:43
妹妹2歲右眼3次/左眼2次,我細細個都成日生眼瘡,哥哥4歲未生過,真係體質問題。
右眼試過爆瘡,之後生個2 ...

係米熱氣體質,睇中醫調理一下啦
cocoto313 發表於 18-12-8 17:42
無wor,細心觀察左幾日,小朋友眼訓都無捽眼

小朋友無捽眼習慣好好呀 免疫力好左都可能對預防眼瘡有幫,定時、定量、種類多元化飲食攝取全面營養,多飲水可以改善血液循環、新陳代謝,將廢物或毒素從尿液中排出體外,每日30分鐘體能運動,戶外活動可以攝取陽光,床仔遠離窗簾和大塵地方,祝囡囡快D好返。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

cocoto313 發表於 18-12-3 16:43
右眼試過爆瘡,之後生個2 ...

睇下點樣幫佢地增強下免疫力,可能會好d嘅。

大宅

生眼瘡次數密咗d, 有冇留意床單被鋪係咪成日更換同埋曬、消毒

珍珠宮

cocoto313 發表於 18-12-4 01:48
醫生講小朋友淚腺未發育完成,容易阻塞,就會生眼瘡

原來咁樣,咁平時都要保持手仔乾淨

首頁

尾頁

跳至