自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/realtime/article/20181203/58977473

29歲的店主Ivy中五畢業後,讀了一年幼兒教育就出來工作,輾轉達成了從小做幼稚園老師的夢想,並任職了六年幼稚園老師一直很穩定,直至上年到泰國旅行時試過當地一杯水果乳酪後,就決定要引入香港,決定辭去幼稚園老師這份夢想職業,用盡50萬積蓄,在天后開了一間鮮製水果乳酪店「輕時光」。

很多人創業是因為厭倦了故有的沉悶工作,對ivy來說,要她離開她的夢想絕對需要跨過一個重大的關口,當憶起遞辭職信那一刻卻眼淚盈眶感激校長對她的體諒和支持。

加上當時朋友與家人也是極力反對的,Ivy一臉認真地說:「可能別人認為我是一時衝動,但是我就認為衝動這個時刻,我要捉緊它。他們會認為這門生意市面上多的是,但我深信我是不同的,我有膽去試可能就可以闖出一片天。」

毫無飲食業經驗的她經營一間食店又談何容易呢?她先買勻市面上所有品牌的牛奶和乳酪配合水果在家中不斷嘗試,甚至買了數個雪櫃放在家中,終製作出多款無添加健康飲品。
店內的水果飲品相當足料,每杯也飲到啖啖的果肉,火龍果配上乳酪有意想不到的配合。最特別的是店舖運用了乳酪去製作「優格蓋」,感覺與坊間芝士奶蓋相若,卻輕盈健康得多。店內亦堅持只賣少甜飲品,不用現成糖漿,選用自家製的桂花糖。紫薯特飲是店內最花功夫的飲品,每日把紫薯批皮磨絲,再以冰糖熬煮一小時而成,再配合濃郁的牛奶,女生們必定喜歡。

一個女仔一手一腳撐起間舖,朝十晚十工作一整天,由之前開舖準備裝修到現在,已有三個月冇放過假。

現剛開業約一個月,生意並不理想,頭兩日都只有幾百元生意額。店舖彷彿隱身於清風街,無人問津。鄰舍亦走來跟她說這舖位很難經營,並拍這個舖位之前四手都做不住慘淡離場。舖租四萬元,所有雜費開支約八萬多元,日賣100杯才剛好平衡到支出,不用虧蝕卻沒有人工。但她深信每一日生意額都會持續上升,不斷聽勵志的歌曲鼓勵自己,不容自己有放棄念頭 ,並指反而有小小的困難,就更加推動自己向前。

Take Your Time 輕時光
天后電氣道83號1號店

採訪:吳業紅
拍攝:徐振國

男爵府

租金太貴都好難做,只可以祝佢幸運

侯爵府

kayer 發表於 18-12-3 17:03
租金太貴都好難做,只可以祝佢幸運

通常呢d興一排,遲下就會無咩人飲。
以前興珍奶,突然無曬,依家又多到便利店咁

男爵府

好媽媽勳章

經過的話會去試吓,加油(emoji)(emoji)

男爵府

honeybibibibi 發表於 18-12-3 17:07
...

呢家仲要入冬。。。食既人會少d。。
有時候有理想係好事,但好多野好現實。。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

這是廣告嗎?

侯爵府

每月成本已經8,9萬,都幾難捱

伯爵府

回覆樓主:

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

honeybibibibi 發表於 18-12-3 17:07
...

d珍珠、生果茶都是等邊個死先

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

未曾後悔 是甘心決定 ...

公爵府

祝福佢, 這盤生意真係唔易做

侯爵府

回覆樓主:

在香港開街舖做生意仔,其實是幫業主打工!

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

珍珠宮

好媽媽勳章

newinewi 發表於 18-12-3 17:51
點解呢類小店推鱔稿。起筆用詞背景加相片,永遠一式一樣,十年如一日拎個產品推前相中間加雙手捧起,間間都 ...

鱔稿

珍珠宮

死場都4萬起租
業主真係日日賺

題外話,我成日都好想蘋果報導返之前既勵志創業故事
睇下有幾多個真係發到圍、守到業

琥珀宮

小源 發表於 18-12-3 16:55
https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/realtime/article/20181203/58977473

祝佢好運

珍珠宮

王國教室勳章

...

係,香港好講興唔興,有段時間好多froyo,之後又無乜啦,台式飲品又係咁。
香港變得好快

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

newinewi 發表於 18-12-3 17:51
點解呢類小店推鱔稿。起筆用詞背景加相片,永遠一式一樣,十年如一日拎個產品推前相中間加雙手捧起,間間都 ...

天后食街嘅舖,真係可以用一雞死一雞鳴黎形容,轉得好快
祝佢好運啦,大城小事而已,日日都有人創業,呢類故事無咩新意

水晶宮

回覆樓主:

一杯水果茶都要$32, 最平杯紫薯都要$28, 只可以講真係祝佢好運啦。

首頁

尾頁

跳至