美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

可以就唔好針清, 但有時好難唔針清. 唯有揾個手勢好的

大宅

回覆 廷廷媽 的帖子

同意我之前見暗瘡好多, JOIN左 基本保濕PACKAGE, 包埋針清點知愈針愈衰, 感覺仲衰過之前, 可以話係爛面咁制, 好唔開心..

反而之後停左又冇事, 復原時間係要耐D..自己要不斷保濕

大宅

fungmiss 發表於 18-12-3 20:38
近排天氣忽冷忽熱搞到唔穩定
臉兩邊都生左暗粒同毛孔有d塞
所以琴日去左美容院做facial

真係好睇美容師手勢…… 有d頑固既黑頭粉刺唔用針清唔得

禁止訪問

大宅

回覆樓主

出黎做野第一次去做facial 係6年前左右,個時,突登為左清黑頭粉刺而去做針清,好天真以為所有美容師都專業會識點處理!但原來係錯晒,大公司試過,好多好評既又試過,可以講伏既次數係好多,最怕係同一個位,清極都清唔到,然後死㩒都係清唔到,最後痛發炎之餘仲要自己擅後
6年來有試過好既,但真係少之又少,同開始發現其實做好補濕,自家清潔泥減少出粒粒好過針清,唔多唔少都傷皮膚,大毛孔
而家我有暗粒,情願做下果酸同aqua peel都盡量少針清

禁止訪問

民房

fungmiss 發表於 18-12-3 20:38
近排天氣忽冷忽熱搞到唔穩定
臉兩邊都生左暗粒同毛孔有d塞
所以琴日去左美容院做facial

我針清就一個月一次,唔好成日清,好傷皮膚,平時係屋企就多d full masks

大宅

地盤佬軍團 發表於 19-1-11 19:22
出黎做野第一次去做facial 係6年前左右,個時,突登為左清黑頭粉刺而去做針清,好天真以為所有美容師都專業 ...

我對Aqua peel都有興趣 但最擔心係達唔到自己效果 因為我塊面主要係暗粒問題 一上妝好靚但一到下就就浮曬粉 好困擾 我 已經聽你地話日日保濕mask,希望慢慢會好返

大宅

chann902 發表於 19-1-11 12:40
真係好睇美容師手勢…… 有d頑固既黑頭粉刺唔用針清唔得

係呀特別我自己塊面嗰啲係閉鎖性粉刺 暗粒 問題 我完全都無從入手 仲要係近呢幾個月先生 以前係冇生過 塊面花曬好唔開心

大宅

fungmiss 發表於 19-1-14 01:41
係呀特別我自己塊面嗰啲係閉鎖性粉刺 暗粒 問題 我完全都無從入手 仲要係近呢幾個月先生 以前係 ...

我應該都係……我用過d咩清黑頭粉刺mask/cream,鼻貼果d都唔得……自己針清又怕清得唔好,搞到發炎咪得不償失

大宅

琴日我仲去咗第二間出名針清嘅美容院到做facial
特登等到今日起身再睇下塊面
又係有幾粒變咗瘡仔 細細粒咁
到底係我塊面本身皮膚天生係咁定係真係針清完全唔適合我嘅皮膚呢?

公爵府

fungmiss 發表於 19-1-19 13:56
琴日我仲去咗第二間出名針清嘅美容院到做facial
特登等到今日起身再睇下塊面
又係有幾粒變咗瘡仔 細細粒咁 ...

果d細瘡仔謝左就冇事,忍下

其實你有冇定期去角質?

大宅

siuying705 發表於 19-1-19 14:02
果d細瘡仔謝左就冇事,忍下

其實你有冇定期去角質?

有呀其實我真係好勤力㗎
我一個星期都做一次深層清潔泥mask
然後隔日保濕面膜
最重要嘅係其實我每日都有用洗面機
所以我都唔知個問題出左係邊
我都唔係濃妝 粉底用尊櫃野 卸妝我好肯定好透徹 先用卸妝乳再用卸妝水然後再洗面
但係毛孔都仲係好容易閉塞

公爵府

fungmiss 發表於 19-1-19 19:16
有呀其實我真係好勤力㗎
我一個星期都做一次深層清潔泥mask
然後隔日保濕面膜

平時有冇食好多甜野同油膩野?

我都係成日出暗粒暗瘡,如果戒口戒得清果排呢,皮膚的確係好d既,同埋定期aquapeel,而家已經少左好多

洗面機唔好日日用
卸妝一次就夠,你咁洗法對皮膚唔好架

男爵府

siuying705 發表於 19-1-19 20:37

我都係成日出暗粒暗瘡,如果戒口戒得清果排呢,皮膚的確係好d既,同埋定期 ...

定期Aqua peel係隔幾耐做一次呢? 我都諗緊停針清...明明塊面好似得幾粒 佢幫我針到全面紅晒爛晒咁

公爵府

bearbb5 發表於 19-1-19 20:57
定期Aqua peel係隔幾耐做一次呢? 我都諗緊停針清...明明塊面好似得幾粒 佢幫我針到全面紅晒爛晒咁:igiveu ...

三星期到一個月一次到啦。

針清我都有,通常係aquapeel之前,因為鼻上的黑頭重災區唔清唔得,但通常只係紅一陣,第二朝就冇事喇喎

大宅

siuying705 發表於 19-1-19 20:37

我都係成日出暗粒暗瘡,如果戒口戒得清果排呢,皮膚的確係好d既,同埋定期 ...

我本身係食半素 所以我唔食牛肉唔食紅肉鵝鴨所有被稱為好多毒素嘅嘢我都唔食
本身有乳糖不耐症所以乳製品我都唔食
最重要嘅係我唔鍾意甜野所以我全部野都走甜
仲要我一星期做三四日運動 日日飲唔只八杯水
就係呢一樣野先令到我咁困擾,明明應該會導致有暗瘡嘅嘢我都冇做過

大宅

bearbb5 發表於 19-1-19 20:57
定期Aqua peel係隔幾耐做一次呢? 我都諗緊停針清...明明塊面好似得幾粒 佢幫我針到全面紅晒爛晒咁:igiveu ...

我都覺啊
但係通常真係隔一兩個禮拜之後佢就會好返
但係我應該都唔會再清 我覺得佢會撐大毛孔

公爵府

fungmiss 發表於 19-1-19 22:50
我本身係食半素 所以我唔食牛肉唔食紅肉鵝鴨所有被稱為好多毒素嘅嘢我都唔食
本身有乳糖不耐症所以乳製品 ...

如果係咁
建議你睇醫生
可能有用d

男爵府

fungmiss 發表於 19-1-19 22:51
我都覺啊
但係通常真係隔一兩個禮拜之後佢就會好返
但係我應該都唔會再清 我覺得佢會撐大毛孔

你有stream?所以驚毛孔大?

我驚有印多啲

首頁

尾頁

跳至