自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

AllAboutLove 發表於 18-12-3 23:42
係打機定傾計定睇fb/youtube?

打機多,有時睇YouTube

侯爵府

2024年龍年勳章

我個仔都是咁,放學返來機不離手,呢排考試,放學返屋企用電話
我成日話他,他有發脾氣唔開心,我有時苦口婆心,有時鬧他

男爵府

AllAboutLove 發表於 18-12-3 23:41
咁要小心處理喎 似有自殺傾向 你迫佢咩?

咪就係佢星期五六已經冇做功課又玩手機,到星期日傍晚仲未做,我話要收佢手機,佢就話我成日唔比佢玩,成日叫佢做功課,佢好冇自由。根本就蠻不講理。

我唔知佢嚇我定點

男爵府

Lhin 發表於 18-12-3 23:46
我個仔都是咁,放學返來機不離手,呢排考試,放學返屋企用電話
我成日話他,他有發脾氣唔開心,我有時苦口 ...

佢成日話自己有分寸,係佢做功課,佢考試,唔關我事。但我真係見唔到佢有分寸,到晚上都未肯做功課。

水晶宮

Lovelymame 發表於 18-12-3 22:52
個仔對住個電話十足上左毒癮。由朝到黑都對住個電話,做嘢都心不在焉,就好似執書包,做完的功課筆袋冇放入 ...
我剛剛先同個女講,駛唔駛捉你去戒毒
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

男爵府

kcpak 發表於 18-12-4 00:00
我剛剛先同個女講,駛唔駛捉你去戒毒

我都想捉佢去戒毒

珍珠宮

Lovelymame 發表於 18-12-3 23:51
佢成日話自己有分寸,係佢做功課,佢考試,唔關我事。但我真係見唔到佢有分寸,到晚上都未肯做功課。
...

咁妳可以同佢講!電話係佢用,妳唔再交電話費!唔關妳事

別墅

樓主,我大仔係同你個仔一樣,我仔升上中學要睇eClass 知要做咩功課,所以要畀佢keep 電話,打機情況就越來越嚴重,我講話收佢電話佢好似發癲咁,現在我用Apps 隨時關佢電話上網數據,屋企WiFi 都係用Apps 操控,隨時開隨時關,佢有發癲,但我儘量唔同佢嘈,只有儘量減少佢打機機會

珍珠宮

想問佢由幾多歲開始接觸電話每日一個鐘以上?

男爵府

姸媽 發表於 18-12-4 00:15
咁妳可以同佢講!電話係佢用,妳唔再交電話費!唔關妳事

我諗佢會用佢D錢交

男爵府

adorable_boy 發表於 18-12-4 00:15
樓主,我大仔係同你個仔一樣,我仔升上中學要睇eClass 知要做咩功課,所以要畀佢keep 電話,打機情況就越來 ...

電話數據係咪用家庭plan先可以控制到?
咁WiFi 可用什麼app?

伯爵府

Lovelymame 發表於 18-12-3 22:58

中一

講好 用幾耐 唔係收

珍珠宮

Lovelymame 發表於 18-12-3 22:52
個仔對住個電話十足上左毒癮。由朝到黑都對住個電話,做嘢都心不在焉,就好似執書包,做完的功課筆袋冇放入 ...

其實全香港人也是,過緊馬路都係咁

男爵府

Moti 發表於 18-12-4 00:26
想問佢由幾多歲開始接觸電話每日一個鐘以上?

小五六時電話一般係我keep住,限住比佢玩。
但中學比佢自己帶電話,返到屋企好難叫佢拎返,有時諗住佢上左成日堂,返黎比佢玩一陣輕鬆下,但之後就唔肯收機。有時收左機就發脾氣咩都唔做,一係開電視睇。

男爵府

小星星1 發表於 18-12-4 00:40
其實全香港人也是,過緊馬路都係咁

係,好危險

男爵府

其實大人都控制唔到,更何況小朋友

男爵府

我唔知係咪男女大不同,我一開始比電話我女時已大家商量每日用幾耐,大家亦講,我比佢無限Plan,但佢比返咩比我,有付出先有收穫,另一方面我又比佢知道,如果佢唔跟規矩,佢下場會點,一步一步收窄佢有既嘢。我女依家中一都暫時仍然仲可以跟到規矩

伯爵府

Lovelymame 發表於 18-12-3 23:22
我老公都話比番部以前的電話佢用,我估佢會發癲,而且個個同學都用智能手機。

前幾日佢講左句話我就黎迫 ...

电话一大弊处

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

之前比我仔用lg機, 雖然我用apps鎖左d games/fb/whatsapp果d, 但佢叻到uninstall個apps, 咁變相就變左乜野apps lock都無晒.....
近排我轉左我用開部華為比佢, 非常好, 內置可以鎖apps, 佢無得再出古惑, 所有lock左既apps一定要用我指紋或password先開到.....
下個月頭又大考了, 我已經實施左收機, 仔呢幾日都借d意話要上google classroom做功課, 或者whatsapp問功課, 我照比佢用, 但必須要佢溫晒書先可以用機, 打機就一定無得唸架啦.....
我同仔講, 呢個月好好地溫書, 考完試可以放監打機, 周日可以假釋2小時上下youtube睇片, 但如果考試成績唔達標, 咁就要del晒佢玩開果d games了, 仔雖然好唔情願, 但都要無奈就範, 因為佢知佢亞媽我講得出做得到

用戶要求終止服務

Lovelymame 發表於 18-12-4 00:07
我都想捉佢去戒毒

Gaming Disorder
Internet addiction
世衞都講左係病既一種

上網成癮
自己處理唔到
搵學校社工吧
有機構係幫手戒
東華三院好似有
不外乎行為心理治療
參加多啲活動分散注意

可能你會覺得冇用架
阿仔乜都唔肯,又唔去又自殺又乜又乜....

所以你咪要搵専業人士囉
等學校社工主動揾佢
中一仲有救

首頁
12345...8

尾頁

跳至