自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

水晶宮

馬爾太 發表於 18-12-4 08:52
所以小朋友機不離手你真係冇得怨!

你個理論尤如吃飯就必定致肥。

有需要用智能手機 不代表 就會機不離手. 大人及小朋友都要學平衡。

男爵府

我依家見到佢地就好大壓力,好似打仗咁

男爵府

Lovelymame 發表於 18-12-3 23:44
但佢身邊的同學個個都有手機,話題好多時係打機,又好難唔比佢用。

而且佢成日話佢阿哥有手機,點解佢冇 ...

我仔中二,我不買數據卡比佢用,同埋在家乜控制佢用电話,所以佢唔会同我嘈,因day one己控制佢

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Lovelymame 發表於 18-12-3 22:57
成日想到新聞D小朋友因爲打機同父母爭執,斬阿媽。一係走去自殺。佢冇左電話好似要死咁。 我係咪應該由得佢 ...

阿仔大學4年级,成日話無時間好忙,但手機從不離手,佢話用手機找資料做功課吹漲~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我已講到放棄左,由得佢

水晶宮

馬爾太 發表於 18-12-4 08:54
原來10次訓練9次落雨要通知!真係天氣不似預期。

即使十天有一天落雨打不到網球, 也不是要老師或教練要特登打电話通知學生呀?! 學生上課中, 如何接电話?

再講, 打網球只係其中一個例子, 平時d 中學生要用手機做嘢你知唔知?? 上堂影低件 design and technology 作品, 加入 report 上, 交功課!

我之前在另一個post 已跟你討論过, 你女兒不用smartphone 不代表其他學生冇需要用smartphone!!! 亦不代表家長比中學生用 smartphone 係錯

男爵府

birdbird 發表於 18-12-4 08:52
打網球受天氣影响, 早上好天但放學落雨已經冇得打啦, 用 whatsapp 通知学生取消訓練或比賽 好正常!!!
...

我會同老師講明我個仔冇whatsapp你有什麼急事就打畀佢或者whatsapp我啦

水晶宮

birdbird 發表於 18-12-3 23:09
要智取。

同事試過暗中轉 wifi password, 佢中學的仔以為係 個 wifi 唔 work. 之後, 同事reset 番個wifi p ...

我就用有線wifi,就是貪有線唔穩定,會突然唔work,幾日無得用,要call維修。

水晶宮

KHW1 發表於 18-12-4 09:01
我會同老師講明我個仔冇whatsapp你有什麼急事就打畀佢或者whatsapp我啦

我仔以前細, 我都係叫教練whatsapp 我。但個仔大喇, 仲要阿媽在佢及老師/教練之間做傳声筒, 兼且個group 係學生, 咁做係極之影响個仔的形象 (女仔反而影響較小)。我返工又忙, 都唔得閒做傳話, 唔通開会途中出去打电话比個仔咩?!

男爵府

birdbird 發表於 18-12-4 09:06
我仔以前細, 我都係叫教練whatsapp 我。但個仔大喇, 仲要阿媽在佢及老師/教練之間做傳声筒, 兼且個group ...

沒有wifi,关影象咩事,影象比紀律緊要?

男爵府

birdbird 發表於 18-12-4 09:06
我仔以前細, 我都係叫教練whatsapp 我。但個仔大喇, 仲要阿媽在佢及老師/教練之間做傳声筒, 兼且個group ...

啲人夠覺得食煙好有型吸毒好有型咁係咪好有形象

水晶宮

KHW1 發表於 18-12-4 09:09
沒有wifi,关影象咩事,影象比紀律緊要?

冇wifi , 可以用 data plan.

形象, 你唔理人点睇就有 冇形象都唔係問題。

紀律係一個人要識得管理自己, 而不是你唔比個手機佢, 佢冇得用/玩手機就叫紀律。

你家男孩中二仲靠你做傳聲筒, 你地覺得ok, 唔代表其他家長叫個中學兒子自行處理自己事務係有問題囉。

男爵府

我仔中二,都係機不離手,但一開始我已經講明,做好曬功課溫曬書無比人投訴加一星期三日補習,攪得掂其他時間佢做咩都可以打機上網睇野睇電視食零食乜都得,佢為咗每晚可以上網睇You tube暫時都可以做曬我旣要求,不過其實成績就唔靚仔架,但我只要求佢全科合格就可以,所以有自由時間比佢減下壓都係好事

uhtcl2006    發表於 18-12-4 14:22

水晶宮

KHW1 發表於 18-12-4 09:10
啲人夠覺得食煙好有型吸毒好有型咁係咪好有形象

你用吸煙來比喻用智能手機, 言則你现在用手機看bk 是在吸煙嗎??

男爵府

birdbird 發表於 18-12-4 09:18
你用吸煙來比喻用智能手機, 言則你现在用手機看bk 是在吸煙嗎??

公爵府

咁樓主幾時開始種到個仔無電話唔得
一開始就唔應該俾佢沉迷,
有時喺見啲細路玩電話玩到鬧父母,
覺得好不知所謂

水晶宮

KHW1 發表於 18-12-4 09:19

9588 果個係你!!
你個强勢仲壓得住個中二兒子, 但個勢未必能直到永遠。

男爵府

birdbird 發表於 18-12-4 09:23
9588 果個係你!!
你個强勢仲壓得住個中二兒子, 但個勢未必能直到永遠。

是但啦你有你教仔我有我教仔大家互不干涉啦唔想再同你講埋啲無聊嘢

侯爵府

我都識有幾位家長有小學生仔女笑d中學生家長為何不似她們咁權威或帶領小朋友玩遊戲不太用手機

但點知佢地每個d子女上了中學便話失控l訴苦

我諗要遇到先明
同埋要有只要成績keep到就可的心態
否則好辛苦

子爵府

KHW1 發表於 18-12-4 09:19

佢係智能電話鐵粉,中一冇呢樣嘢係同冇空氣冇分別。

首頁
23456...8

尾頁

跳至