自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

馬爾太 發表於 18-12-4 09:25
佢係智能電話鐵粉,中一冇呢樣嘢係同冇空氣冇分別。

所以我都懶得同佢嘈, 強勢同管教都唔識分, 個仔係佢哋又唔關我事

子爵府

HKITMan 發表於 18-12-4 09:25
我都識有幾位家長有小學生仔女笑d中學生家長為何不似她們咁權威或帶領小朋友玩遊戲不太用手機

但每個d子女 ...

好多時係家長自己做成,向學校求助但千萬理由唔可以收電話!可以點呢?你睇小雀姊妹,話冇電話教練同隊友唔可以隨意搵佢嘅reason都搬埋出嚟,學校又可以做到咩呢?叫你離隊又癲,收你電話又癲!不測不考冇功課就最合心意囉。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我仔都中一情況都好嚴重,係沖涼都帶埋電話果種,但佢成績又OK,所以我由發癲改為分散佢對手機既注意力,一見佢玩就俾D家務佢做,唔做就只針對佢唔做家務,對手機隻字不提。

宜家唔係唔玩但係可以叫得停,因為佢習慣我成日叫佢整呢樣果樣,做完我又讚佢幫得手,關係仲好咗。

公爵府

我覺得自少培養佢地專注一樣興趣,
有啲朋友仔仔女上到中學都係鍾意拎本書睇,
佢地唔係唔用電話,只不過係溝通聯絡用,
唔係喪打機或睇片。
但真係要由細培養,
佢地睇啲書又唔係out
三生三世,扶遙小說嗰啲,
有啲就一係運動,打籃球或游水,
總比日揸機夜打機健康得多。

侯爵府

大力大力 發表於 18-12-4 08:58
阿仔大學4年级,成日話無時間好忙,但手機從不離手,佢話用手機找資料做功課吹漲~
...

大學4年級,你不用咁緊張啊哈哈,恭喜

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

夠胆死同我講關我咩事!仲想打我,佢就唔會有好日子過。經濟封鎖,所有我提供嘅,乜都無。無 wifi,無零用錢,無零食,無飯食,如果電話係我買嘅,電話都無埋,如果走嚟同我嘈,我就同佢講~關我咩事呀~!

水晶宮

馬爾太 發表於 18-12-4 09:28
好多時係家長自己做成,向學校求助但千萬理由唔可以收電話!可以點呢?你睇小雀姊妹,話冇電話教練同隊友 ...

你慳d 啦! 我唔係楼主呀! 我亦唔係咩 smartphone 鐵粉。自己唔進化就鬧人地進講化係錯。
你地2位都係用緊 smartphone 上bk 咋!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我唔會收個仔電話,做家長SET 一個框俾小朋友以為咁樣係最好管教,但仔女長大咗無咗呢個框,佢地會有好大反差。

我仔細個係無得食熱氣野,怕佢病唔俾佢食,但佢去PARTY 食到好似餓鬼咁,到宜家大放手俾佢食,佢就係狂食M記/KFC,又要我勸佢唔好食咁多。 相反由細有得食下既小朋友反而可以好平常心。

物極必反!!

水晶宮

miemiemie 發表於 18-12-4 09:34
佢地唔係唔用電話,只不過係溝 ...

係, 我仔有用手機、亦有打機上 youtube, 但佢仲會去打波、跟朋友去街睇戲、玩其他嘢。 不是全天候宅男对住部手機或電腦。
呢d 至叫做平衡、紀律; 而不是被家長禁止用手機, 個家長就沾沾自喜話仔女有紀律或冇需要用手機!!!!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

birdbird 發表於 18-12-4 09:18
你用吸煙來比喻用智能手機, 言則你现在用手機看bk 是在吸煙嗎??

上B K,當然唔可以用吸煙來形容~

是吸毒呢~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

洋房

birdbird 發表於 18-12-4 09:54
係, 我仔有用手機、亦有打機上 youtube, 但佢仲會去打波、跟朋友去街睇戲、玩其他嘢。 不是全天候宅男对住 ...

我同意你講法
就好似佢地細時限佢地食麥記, 雞記, 零食等等, 你唔可以完全禁止, 你禁得佢幾耐?
而且電子科技日新月異, 用智能電話, 平板電腦, 根本成個世界都係咁。

水晶宮

回覆樓主:

我成日都見到學生一路行一路打機,好危險

伯爵府

miemiemie 發表於 18-12-4 09:34
佢地唔係唔用電話,只不過係溝 ...

係,最緊要培養其他興趣。要培養興趣嘅過程父母要花不少時間,耐性。例如睇書,至少要經常帶去圖書館,行書店,以至談心得..
而用部手機可以即時換取父母嘅私人時間...

琥珀宮

Lovelymame 發表於 18-12-3 22:52
個仔對住個電話十足上左毒癮。由朝到黑都對住個電話,做嘢都心不在焉,就好似執書包,做完的功課筆袋冇放入 ...

幾大個?

男爵府

mandy952 發表於 18-12-4 12:05
幾大個?

中一

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

其實智能電話真係好難控,比小朋友用又煩,唔比又唔得。自律真係唔係好多人可以做到
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

BBG520 發表於 18-12-4 09:18
我仔中二,都係機不離手,但一開始我已經講明,做好曬功課溫曬書無比人投訴加一星期三日補習,攪得掂其他時 ...

小六時,我都係要求佢10點半前做晒功課才可打機,但佢11點先做完功課仲要話打機,我話太夜佢就發哂脾氣,又話我講大話⋯

到現在中一就口口聲聲都話佢自己攪得掂就得,唔關我事,唔肯交個電話比我。

日日都鬧交

男爵府

pumpumpurin 發表於 18-12-4 11:25
係,最緊要培養其他興趣。要培養興趣嘅過程父母要花不少時間,耐性。例如睇書,至少要經常帶去圖書館,行 ...

以前都有睇書,現在只打機睇YouTube

別墅

Lovelymame 發表於 18-12-4 00:37
電話數據係咪用家庭plan先可以控制到?
咁WiFi 可用什麼app?

電話我係用家庭plan, 但你可以再去了解你用電訊有沒有Apps 可操控的, 家用WIFi ,係我在網上找router 網頁是有Cloud Devices.

伯爵府

回覆樓主:

阿仔幾大?
好彩我仍守得住冇比佢玩手機,不過就有其他問題

首頁
34567...8

尾頁

跳至