自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Lovelymame 發表於 18-12-3 22:52
個仔對住個電話十足上左毒癮。由朝到黑都對住個電話,做嘢都心不在焉,就好似執書包,做完的功課筆袋冇放入 ...

暑假時試過,同佢吵左鑊金,收電話,之後過幾天話佢表現好,俾佢玩半小時,或做左練習。。。現在 keep 住係咁,做好每天家課才玩一陣。不過佢就今年小六

琥珀宮

alicialee1210 發表於 18-12-4 12:47
其實智能電話真係好難控,比小朋友用又煩,唔比又唔得。自律真係唔係好多人可以做到
...

唔比就唔比,點解一定要比,有咩必要呢

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

mandy952 發表於 18-12-4 13:28
唔比就唔比,點解一定要比,有咩必要呢

咁聽聞上到中學要用what’s app 同同學老師溝通,可能學校又要用咩e class. 當然我小朋友現在仲係小學生,我仲可以話唔比。但如果上到中學真係有需要就好難拒絕
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

琥珀宮

小星星1 發表於 18-12-4 00:40
其實全香港人也是,過緊馬路都係咁

親眼見過有人睇住手機撞埋燈柱,笑死禾

琥珀宮

alicialee1210 發表於 18-12-4 13:31
咁聽聞上到中學要用what’s app 同同學老師溝通,可能學校又要用咩e class. 當然我小朋友現在仲係小學生, ...

eclass可以係電腦睇

琥珀宮

birdbird 發表於 18-12-4 08:52
打網球受天氣影响, 早上好天但放學落雨已經冇得打啦, 用 whatsapp 通知学生取消訓練或比賽 好正常!!!
...

唔係話有eclass咩

男爵府

Lovelymame 發表於 18-12-4 12:55
小六時,我都係要求佢10點半前做晒功課才可打機,但佢11點先做完功課仲要話打機,我話太夜佢就發哂脾氣, ...

你都同佢講明10:30要做曬功課先可以打,宜家11:00都未做完點解可以打?你要比佢知你無講大話,只係佢做唔到最基本要求所以無得打,照收機叫佢入房即刻訓,佢要發皮氣就由佢發,話佢知,我只係為你好,呢句說話我成日講,講得多佢一發皮氣就講,可能日子有工,佢知我想講個陣佢自己都話得啦,為我好麻,知啦,咁就會去訓,慢慢黎,宜家教仲有得夠架,比佢知道媽咪係好愛佢好錫佢,加油呀

大宅

uhtcl2006 發表於 18-12-4 01:18
之前比我仔用lg機, 雖然我用apps鎖左d games/fb/whatsapp果d, 但佢叻到uninstall個apps, 咁變相就變左乜野a ...

請問華為點樣鎖app?請指教

大宅

轉用WIFI EGG得唔得? WIFI EGG家長KEEP

琥珀宮

alicialee1210 發表於 18-12-4 13:31
咁聽聞上到中學要用what’s app 同同學老師溝通,可能學校又要用咩e class. 當然我小朋友現在仲係小學生, ...

whtapp溝通唔係問題,問題係機不離手

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

mandy952 發表於 18-12-4 13:39
唔係話有eclass咩

我仔學校不是用 eclass, 用另ㄧd system. 交功課、報名上課外活動, 約見老師、早退, 都係用電腦system 或 google doc 或email. 家長通告係 e-notice。 我仔大部份時間都係用 laptop, whatsapp 亦有用web version. 坐車或課外活動用唔到 laptop 就用手機 check email或 whatsapp. 坐車打機就當然有。

其實而家有d学生, 上進的, 係搭車時拎住部手機做作文的。只係有d 家長認定 中學生係唔需要smartphone 啫 (但d 家長又自己用緊來上bk 做d 無謂嘢。只許周官放火而不許百姓點燈)。

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Xiaoszesze 發表於 18-12-4 13:42
請問華為點樣鎖app?請指教
設定>安全性和私隠>應用程式鎖定 (去到呢道要用你之前set左既password/指紋/其他解鎖密碼先可以再入下一頁)>內有手機已裝既所有apps, 想鎖邊個就按鎖定便可以, 同樣, 要解鎖都係按一下便可解鎖
p.s. 如你退出左呢一版, 要再入返去都要再次輸入密碼的, 非常安全

象牙宮

回覆樓主:

我個仔無上癮,不過都成日睇片!我同佢講,睇還睇,成績唔可以跌,同埋而家係我搵錢養你,所以我話事,有本事自己搵錢養自己,到時離開屋企鍾意點都得!暫時仲制得住

男爵府

南丁媽咪 發表於 18-12-4 03:40

Gaming Disorder

如果再攪唔掂再諗下搵社工

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

我阿二個老師send嚟俾家長參考,你或者試吓報名聽吓......

https://www.hkedcity.net/eventca ... 3760646129d133c9869

無論學習、娛樂、社交、消費……應用程式(App)早已滲透青少年人的生活,而近年興起的名詞「App世代」正是形容這群年輕一輩。當每個月、甚至每星期流行的網絡文化和應用程式都日異月更,家長又應該如何了解和管教App世代子女?

教育局聯同教城、家庭與學校合作事宜委員會攜手合辦「e學習.伴同行」家長講座,邀請專家講解App世代的網絡文化,以及分享子女沉迷上網的應對方法和管教技巧。

詳情

日期:2018年12月20日(四)

時間:下午7時30分至9時正

地點:沙田馬鞍山恆安邨86地段青年會書院

語言:粤語

內容及講者

介紹青少年網絡文化、沉迷上網對青少年身心發展的影響、分享親子管教技巧

香港家庭福利會註冊社工 駱萤雪女士
家長眼中的電子學習:效益與挑戰

香港教育城高級發展經理 洪婉玲女士

男爵府

mousei 發表於 18-12-4 05:59
點解阿哥有,佢冇?你同佢講因為佢既自我控制能力差囉。

其實阿哥都唔好得幾多,但佢冇咩功課,所以都係玩手機,細佬多D功課,有時見到阿哥有得玩佢冇得玩,就話我偏心

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

446948 發表於 18-12-4 00:52
我唔知係咪男女大不同,我一開始比電話我女時已大家商量每日用幾耐,大家亦講,我比佢無限Plan,但佢比返咩 ...

我出電話比個女之前, 都有講明, 要有自制能力先至可以有, 唔係嘅話就只可以換番低b電話。

當然我女梗係冇啦, 所以一早講明會有監控apps, 我暑假會畀佢玩, 佢亦知自己冇控制能力, 所以 縱然 佢都唔鍾意但係佢會接受有監控apps。

平日唔會有好多時間可以玩, 但係我每個星期會有一日畀佢玩三至四個鐘, 亦都應承佢放長假會有得玩。

所以就算個apps要錢都好我都一樣即畀。

的確,定好規矩係好緊要。
總有離別的時候

男爵府

親親小孩子 發表於 18-12-4 14:47
我阿二個老師send嚟俾家長參考,你或者試吓報名聽吓......

https://www.hkedcity.net/eventcalendar/event ...

謝謝你的資料

男爵府

Chowying 發表於 18-12-4 15:18
我出電話比個女之前, 都有講明, 要有自制能力先至可以有, 唔係嘅話就只可以換番低b電話。

當然我女梗 ...

哪個app呀?

首頁

尾頁

跳至