點先可以瞓得淋

lovebbb
|
總是比鬧鐘早半小時至一小時便醒,好累,但每天如是,怎麼辦?
ansonisme
|
lovebbb 發表於 18-12-3 23:10
曬太陽。
我每日都會抽時間行陣曬太陽,夜晚就好好訓,一覺訓天光。
mike89
|
大人定小朋友 要知原因

曾經小朋友都試過,((原因係驚遲到))
我屋企方法係將要起身既時間前半個鐘較多個鬧鐘,果個係提示,關掉可以再小睡,到正式響就要醒,習慣左後將前半個鐘再較遲返15mins,慢慢就只會早15mins醒,瀨一陣床。
princesscupcake
|
要夠暖
iki
|

我都差不多,永遠會比鬧鐘早半小時以上醒,之後瞓唔到,一定唔俾個鬧鐘响,要早過佢响之前熄才安心
redhot
|
ansonisme 發表於 18-12-3 23:26
曬太陽。
我每日都會抽時間行陣曬太陽,夜晚就好好訓,一覺訓天光。

點解會得嘅?
cindy618
|

緊張
Moti
|
redhot 發表於 18-12-4 06:10
點解會得嘅?

調教個生理時鐘,即係話俾大腦知,而家天光啦,好光喇。咁天黑嘅時候,咁大對比,大腦就識到晚黑釋放褪黑激素幫助睡眠。
bosch
|
redhot 發表於 18-12-4 06:10
點解會得嘅?

陽光會刺激大腦響夜晚褪黑激素分泌,呢種賀爾蒙可幫助入睡。

相反,電腦手機螢幕發出既藍光會抑制分泌褪黑激素,即係會導致失眠。
topyy
|
用意志力
二小姐
|
平時都好瞓得,我好明顯係一有壓力就瞓唔到
今朝4點幾就醒,發瘟
二小姐
|
我食退黑素會好少少
ifcsir
|
二小姐 發表於 18-12-4 10:40
我食退黑素會好少少

每天食?
chungsfamily
|
二小姐 發表於 18-12-4 10:40
我食退黑素會好少少

我之前係萬0買過G字頭嗰樽,50mg, 食完頭幾個鐘ok, 但半夜就醒,仲出冷汗 可能唔啱我食
sukkiu
|
我諗要睇原因,我自己會飲某些湯水好瞓,最近臨瞓前做簡單運動,又好瞓。之前都會早個幾鐘醒。
冬瓜籽
|
唔好玩電話,心無雜念
puppydingo
|
湊孖b ,哈哈哈,我日日都好好訓
warm_warm
|
可以食褪黑色素
cbeyond
|
warm_warm 發表於 19-1-26 08:49