嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

請求13個月BB 食譜,因BB 食糊仔已無興趣!謝謝!

男爵府

開心吸收勳章

十三個月可以食清淡版大人餸了,如蒸魚走䜴油、蒸水旦、番茄炒旦,南瓜蒸豆腐,蕃茄燴雞鎚,配菜瓜,爛飯/白飯

唔食飯也可食湯烏冬、螺絲粉,配搭下芝士,三文魚,菜

別墅

janede1314 發表於 18-12-4 11:11
十三個月可以食清淡版大人餸了,如蒸魚走䜴油、蒸水旦、番茄炒旦,南瓜蒸豆腐,蕃茄燴雞鎚,配菜瓜,爛飯/ ...

thanks
potatoeschips 發表於 18-12-4 00:27
請求13個月BB 食譜,因BB 食糊仔已無興趣!謝謝!

Hello potatoeschips,依家 bb 1日3餐固體再加2餐奶 (360-480 毫升)就最好啦, 慢慢將糊仔/粥仔質地收乾有助鍛鍊bb咀嚼能力, 另外都可以試下唔同食物既配搭, 例如: 豆腐蒸蛋, 雞肉配三色椒, 從多元化食物中吸收營養

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-6 17:50
Hello potatoeschips,依家 bb 1日3餐固體再加2餐奶 (360-480 毫升)就最好啦, 慢慢將糊仔/粥仔質地收乾有助 ...

thanks !!
potatoeschips 發表於 18-12-6 23:14
thanks !!
自細培養BB植物性飲食習慣,多飲清水,腸胃都會好
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-6 17:50
Hello potatoeschips,依家 bb 1日3餐固體再加2餐奶 (360-480 毫升)就最好啦, 慢慢將糊仔/粥仔質地收乾有助 ...

Bb而家13.5月大,1奶3固,加一餐茶點,唔知夠唔夠?
hocheers 發表於 18-12-27 10:56
Bb而家13.5月大,1奶3固,加一餐茶點,唔知夠唔夠?

Hello hocheers, 就甘聽bb都食的唔錯吖, 除左現有個一餐奶之外, 亦可以係早餐時間比bb食穀物早餐/燕麥片, 加入奶類, 令到每日可以飲到360毫升奶就最好啦! 茶點方面, 水果片, 乳酪, 面包, 芝士等都係健康選擇, 有冇比bb食過呢?

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-27 15:30
Hello hocheers, 就甘聽bb都食的唔錯吖, 除左現有個一餐奶之外, 亦可以係早餐時間比bb食穀物早餐/燕麥片, ...

因為女女唔鍾意飲奶,所以3固1奶,而3餐通常係一餐牛奶加麥皮,一餐通粉或烏東,一餐飯仔,粉同飯仔都有肉同菜或旦,茶點會食生果、芝士或面包仔,不過女女唔夠餐餐食哂,所以擔心佢唔夠營養(emoji)(emoji)
hocheers 發表於 18-12-28 00:24
因為女女唔鍾意飲奶,所以3固1奶,而3餐通常係一餐牛奶加麥皮,一餐通粉或烏東,一餐飯仔,粉同飯仔都有肉 ...

1-2歲小朋友通常 3餐正餐同埋2次茶點(穀物類1-2碗、水果類1/4-1/2碗、蔬菜類4-8湯匙、肉/魚/蛋/豆類2-4湯匙),飲奶係均衡飲食嘅一部份, 建議每日360-480ml 奶類,主要係提供每日鈣質需要,媽媽係囡囡正餐/小食度加入奶類食物好好呀! 除左牛奶,加鈣豆奶、硬豆腐、芝麻、果仁、小魚乾、連骨魚(鯪魚肉)、深綠色蔬菜、全麥方包都有豐富鈣質,適量曬太陽有助身體製造維他命D,增進對鈣質嘅吸收,每日20-30分鐘運動,對囡囡胃口、骨骼發展都有幫助,媽媽有冇每日同佢去遊樂場或者公園?

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-28 11:10
1-2歲小朋友通常 3餐正餐同埋2次茶點(穀物類1-2碗、水果類1/4-1/2碗、蔬菜類4-8湯匙、肉/魚/蛋/豆類2-4湯 ...

多謝你既解答,我地會帶囡囡去多d公園曬下太陽(emoji)
hocheers 發表於 18-12-30 13:04
多謝你既解答,我地會帶囡囡去多d公園曬下太陽(emoji)

唔好客氣 有運動習慣嘅小朋友,身體都會強健D!

首頁

尾頁

跳至