產後手痺

vinccibo
|
11月中開刀生完阿B,出院返到屋企坐月後,斷斷續續右手都會麻痺(手指+手臂),近2日情況嚴重性,有冇JM知點解? 可以點舒緩?

咁樣落去好難照顧阿B?
|

回覆 vinccibo 的帖子

Hi vinccibo ,媽媽經常性麻痹係唔係手腕位置? 扭毛巾或抱BB時會痹痛嗎? 產後檢查時有冇告知醫生? 產後體內賀爾蒙分泌改變/血液循環變化,都有機會令媽媽關節麻痺痛/發唔到力,留意下抱BB姿勢有冇屈曲住手腕,影響左局部血液循環,多D做拉筋動作,熱毛巾敷/按摩麻痺部位,每日最少飲用8杯水,避免鹽份重/濃味嘅食物呀。
vinccibo
|
[email protected] 發表於 18-12-4 16:26
回覆 vinccibo 的帖子

Hi vinccibo ,媽媽經常性麻痹係唔係手腕位置? 扭毛巾或抱BB時會痹痛嗎? 產後 ...

我主要係手指同埋手臂位置麻痺,手腕反而冇乜嘢...
一杯凍奶茶
|
vinccibo 發表於 18-12-4 16:29

呢d 情況即係媽媽手的前期,我之前都係睇中醫針灸好返
|
vinccibo 發表於 18-12-4 16:29
正如JM分享媽媽手都係其中一個可能性,常見的症狀係痛果隻手嘅手指公關位置有腫脹及疼痛,痛感可能會向上延伸到前手臂,或向下延伸至手碗,容易出現無力握物件和扭毛巾時會痛, 如果持續左一段時間都無改善,需要向醫生查詢睇下有冇需要接受物理治療或者處方消炎藥物。 媽媽產檢時有冇問過醫生?

muitse2013
|
陪月行內叫呢D做入左風
joetreemo
|

有無濕水?

只掂暖水。室溫都唔好。
vinccibo
|
muitse2013 發表於 18-12-5 12:46
陪月行內叫呢D做入左風

我個陪月就話我係血氣運行得唔好...
其實我自己都好怕係入咗風
vinccibo
|
joetreemo 發表於 18-12-5 23:19
有無濕水?

只掂暖水。室溫都唔好。

照顧阿B,有時開奶整嘢,好難唔濕水
我已經係掂暖水架喇...
muitse2013
|
vinccibo 發表於 18-12-6 12:31
我個陪月就話我係血氣運行得唔好...
其實我自己都好怕係入咗風

入左風,你個陪月應該識點樣驅風,
(如果係血氣唔好, 又點會手痺咁簡單)
vinccibo
|
muitse2013 發表於 18-12-11 14:41
入左風,你個陪月應該識點樣驅風,
(如果係血氣唔好, 又點會手痺咁簡單)

今日再同陪月講,佢都係不斷話我血氣唔好...
cheungyeeta2016
|
我生完bb手指關節都痛,痛左半年有多就突然冇事~