1-3歲

跳至

首頁

尾頁

公爵府

littledor 發表於 18-12-4 18:39
個時有結焦嗎?甩焦後有冇印

有結蕉架!甩後有印,但過一排就淡左

大宅

tpyjasmine 發表於 18-12-8 09:17
有結蕉架!甩後有印,但過一排就淡左

已甩焦後3星期,有印,但比之前淡左d, 希望慢慢淡la

大宅

我個女整親5個月仲有印,只係俾鞋介親

大宅

KE_Lam 發表於 18-12-10 03:28
我個女整親5個月仲有印,只係俾鞋介親

在面?傷口深嗎?
有冇用去疤膏

大宅

littledor 發表於 18-12-10 08:02
在面?傷口深嗎?
有冇用去疤膏

腳,隻鞋刮腳,有搽,不過幫助唔大,想再搽第二隻試下

公爵府

littledor 發表於 18-12-9 18:24
已甩焦後3星期,有印,但比之前淡左d, 希望慢慢淡la

放心,會大大下淡的

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

要睇吓條痕位置係點,如果係順住面部紋路,例如額頭如果打橫界到,疤痕同自然皮膚紋路平衡,多數隨住時間而變淡就完全唔多覺。

另外要睇傷口埋口埋成點,如果只係一條線咁割傷,傷口多數會埋得靚,但如果係跌倒擦傷,個傷口不規則之餘,隨時有異物入咗去發炎,咁個疤痕就多數唔會靚。

大宅

搽蘆薈會天然一啲

大宅

親親小孩子 發表於 18-12-10 16:40
要睇吓條痕位置係點,如果係順住面部紋路,例如額頭如果打橫界到,疤痕同自然皮膚紋路平衡,多數隨住時間而 ...

傷口在鼻樑,斜斜一條幼的

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

littledor 發表於 18-12-11 01:06
傷口在鼻樑,斜斜一條幼的

呢個位又難搞啲,條疤唔退就變咗好似破相咁。

佢當日傷口深唔深?一般BB皮膚復原得好快,如果傷口好齊口又唔深,又冇外來物污染傷口,照計唔駛特別處理都好快好番哂

大宅

親親小孩子 發表於 18-12-11 11:14
呢個位又難搞啲,條疤唔退就變咗好似破相咁。

佢當日傷口深唔深?一般BB皮膚復原得好快,如果傷口好齊口 ...

界完之後一日係咁,都齊口,幾日後已甩焦,距離整親差不多一個月,依家有條暗暗地的痕,比之前淡,唔知會唔會可退得哂...

大宅

tpyjasmine 發表於 18-12-10 15:23
放心,會大大下淡的

唔知要等幾耐,整親至今已一個月,仲有條暗痕

子爵府

littledor 發表於 18-12-16 13:02

可以試吓用一般除疤膏嘅,一舨都係矽凝膠,原理係保持傷口濕潤(保濕)、止痕、退紅同埋淡化色素,但唔會真正完全除疤,只係比就咁自然情況下加速淡化。

如果用呢啲產品,要用起碼3-6個月,記得輕輕搽一層就得,唔好反覆按摩,反而會破壞咗矽凝膠功效。

公爵府

littledor 發表於 18-12-4 12:00
係最近整到,被餅罐界到,甩焦後有條痕

如果唔係好深果隻,大咗一般冇印嘅,如果深嘅可能就會有

別墅

Same as my son!! It’s better after 5 weeks now

記得戒口 , don’t eat any 深色野 like soy sauce or chocolate or so

大宅

angelhschu 發表於 18-12-18 14:59
Same as my son!! It’s better after 5 weeks now

記得戒口 , don’t eat any 深色野 like soy sauce or ...

有用去疤膏嗎?你仔仔傷口深唔深?

大宅

親親小孩子 發表於 18-12-18 12:02
可以試吓用一般除疤膏嘅,一舨都係矽凝膠,原理係保持傷口濕潤(保濕)、止痕、退紅同埋淡化色素,但唔會真 ...

依家有早晚塗dermatix 倍舒痕,好似好左少少,但仲有印

別墅

littledor 發表於 18-12-18 16:44
有用去疤膏嗎?你仔仔傷口深唔深?

I didn’t apply anything

His wound was like 5cm long
But now it’s only a very light pink line. I think it takes time to heal itself

Most important to 戒口 :)

大宅

angelhschu 發表於 18-12-18 18:01
I didn’t apply anything

His wound was like 5cm long

其實我都唔知用唔用去疤膏好

公爵府

個傷口好深咁嘅?本身(emoji)到好深架?

首頁

尾頁

跳至