想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我由細到大經期一向都唔準,30-90days 之間,而每次黎m前都會痛到想死。今年我發現經期遲得好嚴重,已經5個月都未黎,驗過無bb. 谷m谷左成個月,睇過中醫話血虛,西醫果邊驗左血,已排期照卵巢,開埋7日既催經藥我,今日已經係藥後第5日都未黎。

醫院打過比我講個驗血報告,佢淨係話指數好高,要個半月後再驗過。呢幾日m痛得好勁,但谷唔出。

醫生話我25歲仲係後生。但我25歲身體已經差到甘,唔通要等我30歲先搞個身體咩? 唉,身邊d朋友個個都正正常常,係得我先有問題,真係好灰。

大宅

michelle728 發表於 18-12-4 11:41
我由細到大經期一向都唔準,30-90days 之間,而每次黎m前都會痛到想死。今年我發現經期遲得好嚴重,已經5個 ...

放鬆心情,揾個醫師調理下,試下勤力飲一排, 自己會感覺唔同~
有冇介口?
工作會唔會好大壓力?
我之前份工好大壓力, 又試過2 次小產左,之後轉工, 揾左中醫調理左幾個月,經期準左d cycle 大約31 day, 之前黎經都會腰酸痛唔想返工, 見暈, touchwood宜家都舒舒服服只係攰d

大宅

Gigigirllaw 發表於 18-12-4 11:49
放鬆心情,揾個醫師調理下,試下勤力飲一排, 自己會感覺唔同~
有冇介口?
工作會唔會好大壓力?

我之前份工搞到我好大壓力,成日喊,加上又要半工讀,又要趕report ..搞到成個人都好躁底。暗倉又多左,成個人肥左好多。

中,西醫都都我減下肥。戒口。但我做文職成日坐,真係唔肥都難。

你搵邊個中醫師?可以介紹比我嗎?

別墅

唔好唔開心, 醫生講得啱架, 你25歲真係仲後生, 仲有時間調理身體, 只要你肯努力去調理就得! 我真係3x歲先走去調理呀, 如果你咁後生都咁灰, 咁我咪死得? (講笑)
你月經失調有好多可能, 但首先你有冇飲凍野, 食得多生冷野先? 如果有就真係要戒, 以前既我唔聽人講, 朝朝飲凍檸茶, 每次M come痛到臉青口唇白, 落唔到床, D經血瘀紅色, 仲有血塊, 頭果3日排晒D血塊出嚟先唔痛! 仲要腰骨痛到撕裂咁, 呢D都係宮寒引致!

睇左西醫照左子宮先, 用排除法確保子宮方面無問題就去睇中醫, 調理唔係1-2個月既事, 我都係完全戒凍野, 飲左1個月中藥先無咁寒, 但都未完全排到寒氣!

大宅

michelle728 發表於 18-12-4 11:56
我之前份工搞到我好大壓力,成日喊,加上又要半工讀,又要趕report ..搞到成個人都好躁底。暗倉又多左,成 ...

我宜家都係長期坐office
試下做下yoga , 或者去gym room 快行下跑步機30-45 分鐘一次
又或者 平時收工多d 行路, 我會落早一個站行路返屋企

大宅

我由細到大經期一向都唔準,30-90days 之間,而每次黎m前都會痛到想死。今年我發現經期遲得好嚴重,已經5個 ...

工作壓力真係好影響,我朋友轉咗工後壓力大到7彩 (只係一般職位,不是 senior), 攪到內分泌失調,皮膚勁差生晒粒粒,之後仲大細眼,最後check到甲狀,睇中醫攪咗1排先叫做d印退返少少,所以趁你而家後生早d開始調理,坊間果d現成補品就唔好食,因未必個個都啱,睇中醫起碼每次係跟你情況開藥,不過真係要時間,唔好話食咗1星期無效就唔再睇

大宅

金菇子 發表於 18-12-4 11:59
唔好唔開心, 醫生講得啱架, 你25歲真係仲後生, 仲有時間調理身體, 只要你肯努力去調理就得! 我真係3x歲先走 ...

我間唔中會飲下凍野,我每次黎m都會腰酸背痛,血塊唔多反而少。中醫都有話我寒宮同血虛、根本唔夠血。早前食月見草油真係keep到每個月準時黎,但量少同d血係鮮紅色。今次係食左都唔黎,中醫叫我唔好再食同睇西醫食催經藥,催催下。擔心太耐唔黎,子宮內膜會太厚。

今次係我第一次5個月都案黎,但又谷得好辛苦。唉,真係好煩。

別墅

michelle728 發表於 18-12-4 14:48
我間唔中會飲下凍野,我每次黎m都會腰酸背痛,血塊唔多反而少。中醫都有話我寒宮同血虛、根本唔夠血。早前 ...

中醫方面唔知佢幫唔幫到你排經啦, 但西醫可以照下子宮睇下增厚到幾MM, 要keep住去覆診
食催經藥果排係咪應該唔食中藥呢?

又或者你真係覺得果個中醫夾你? 有時中醫要人夾人

唔好灰心呀, 要加油! 只要你肯調理, 實有辦法解決架

男爵府

我20幾歲個時都會咁, 因為壓力大, 黎m唔準又長又m痛, 之後我去睇左一段好長時間既中醫, 就bingo左喇

大宅

cavy0511 發表於 18-12-4 21:26
我20幾歲個時都會咁, 因為壓力大, 黎m唔準又長又m痛, 之後我去睇左一段好長時間既中醫, 就bingo左喇
...

聽完你既經驗好鼓舞,你果時睇左幾耐先bingo?我下年結婚,因為我成日黎m唔準,所以想30歲前生到件。

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

michelle728 發表於 18-12-4 21:31
聽完你既經驗好鼓舞,你果時睇左幾耐先bingo?我下年結婚,因為我成日黎m唔準,所以想30歲前生到件。
...

壓力問題要解決左先, 我睇左中醫3個月, 差唔多一星期都食4-5次藥粉, 經期變返30日, 睇左3個月之後bingo, bb都好健康

男爵府

樓主有無check過自己係咪多囊? 聽你症狀好仈有d似

大宅

cavy0511 發表於 18-12-5 07:56
樓主有無check過自己係咪多囊? 聽你症狀好仈有d似

有多囊既話,係咪食埋催經都唔識黎?日日谷m好辛苦。

大宅

多囊照ultrasound就應該睇到,樓主都可以考慮check埋甲狀腺,因為都會影響到經期唔穩定同皮膚問題。25歲好後生,慢慢調理吓。

男爵府

michelle728 發表於 18-12-5 08:01
有多囊既話,係咪食埋催經都唔識黎?日日谷m好辛苦。

比較嚴重既多囊係要食藥先會黎m, 但如果你成日都遲m或者唔黎咁, 去check下好d

大宅

cavy0511 發表於 18-12-5 18:58
比較嚴重既多囊係要食藥先會黎m, 但如果你成日都遲m或者唔黎咁, 去check下好d
...

其實今次比較嚴重,遲左5個月,中醫話我血虛,唔夠血黎m,要我食白鳳丸。平時3個月內/個半月內都會黎m, 好耐以前check過有水囊,但醫生話係正常會係下一次黎m就會排走。所以都唔知算唔算係多囊。

而今次係10月尾已經開始谷m,今日仲要係m痛到死,但仲未黎,有少少鮮血&蛋清,今次係一次甘樣,所以都唔知點搞。

大宅

Poo得好勳章

michelle728 發表於 18-12-4 21:31
...

我由細到大m都唔準,有時個半月,有時3個幾月先黎,我未生小朋友前,醫生仲話我有多囊,講到好嚴重,但後來冇耐,我就有左小朋友。我覺得放鬆心情好梗要,放鬆點唔林住,有小朋友機會都會大增。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至