親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

未試過,見搭車去一d景點好似好遠,要買jr票,又要劃位,嚟點唔係好明?所以好似好難咁?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

而方 發表於 18-12-4 11:59
未試過,見搭車去一d景點好似好遠,要買jr票,又要劃位,嚟點唔係好明?所以好似好難咁? ...

唔難,你可以去有人賣飛既服務中心買票,好方便。我覺得比東京易好多

wcpcelia    發表於 18-12-4 15:15

禁止訪問

複式洋房

未試過,見搭車去一d景點好似好遠,要買jr票,又要劃位,嚟點唔係好明?所以好似好難咁? ...

唔多, 上次住博多車站附近, 好方便

大宅

減齡達人勳章 食得好勳章 親子王國15週年勳章

唔難,第一次去最好住近博多站,去邊都容易d。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

唔難, 唔玩得遠既就真係冇乜難道
唔坐啲特式火車既都好易

男爵府

如果搭jr 又劃埋位的,個d景點唔近架啦,好多都應該唔係福岡。 我聖誕都去6日,會的福岡,唐戶&司門港,別府,熊本同長崎。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

景點有近有遠答唔到你,
日本鐵路係複雜過香港,
但其實如果你預多D時間睇清楚D車先上車,
同埋用一D幫你查交通既網站或 app 跟住佢上車就唔會好難,
同係香港坐地鐵轉西鐵輕鐵差唔多。

我用開呢個,打頭尾車站名就查到班次、車資、係邊到幾點轉車等資料,
連幾多號月台上車既資料都有:
https://transit.yahoo.co.jp/

日本鐵路要劃位既叫「指定席」,
好少車一定要劃位,除非特色車,
否則大部份都會有唔需要劃位既「自由席」,
真係無信心既,預多D時間去排車站櫃位,
寫低目的地去邊同埋坐邊個時間既車,
職員自然會幫你攪。

福岡交通方便(如果唔係去太遠既話),亦唔算太複雜(對比東京黎講),
機場有鐵路直達,要出博多又快又容易,
日本黎講算係比較容易既自由行地方黎。

用戶要求終止服務

牛年勳章

如果願意用心研究,花時間慢慢學,唔會難。
未經許可,請勿轉載

禁止訪問

用戶要求終止服務

牛年勳章

vunona 發表於 18-12-5 10:39
如果唔願意用心研究、又唔想花時間慢慢學, 咁又難唔難呢 ?

難,非常難
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果有錢就乜都唔難

子爵府

跟團, 唔難

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

放心去真係吾難,好多人都話去完會愛上福岡的我真係愛上左
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

水晶宮

其實講複雜,邊夠東京複雜?雖然我未去過福崗,但都去咗好幾次東京、大阪自由行都舞得掂點搭車,我本身係路痴,全程睇住google map教點搭車,唔明就問職員

珍珠宮

回覆樓主:

一啲都唔難,但點都要上妝做下功課。
去到又可以Google map,只要port好景點。
搵好車真唔難。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

不要乘新龫缐去湯布院

男爵府

畀面勳章

missvivi 發表於 18-12-4 21:49
如果搭jr 又劃埋位的,個d景點唔近架啦,好多都應該唔係福岡。 我聖誕都去6日,會的福岡,唐戶&司門港,別 ...

我下個月都會去,請問長崎有咩好玩?

男爵府

RAYMA 發表於 18-12-5 20:00
我下個月都會去,請問長崎有咩好玩?

我都係就咁上網search過下。。有原爆館,中華街,眼鏡橋。。去日本我唔詳細plan 架,去到先算。今次淨係中間有日係別府過夜,同埋我又唔打算搭特別列車,所以無野好plan. 到時唔去亦無所謂,今次唔去下次去。

伯爵府

hhmum 發表於 18-12-5 16:14
放心去真係吾難,好多人都話去完會愛上福岡的我真係愛上左

請推介景點

首頁

尾頁

跳至