嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb手足口病,食抗生素已有五天,剛剛昨天吃完,一直都有肚痾,Pat pat 都損, 今天都在還有疴呢!而家都考慮緊,需唔需要再帶佢睇醫生,定睇多一日先!

大宅

ling103 發表於 18-12-4 12:22
bb手足口病,食抗生素已有五天,剛剛昨天吃完,一直都有肚痾,Pat pat 都損, 今天都在還有疴呢!而家都考 ...

食抗生素好似係會肚痾,之前個仔食完都會

大宅

carriewong0306 發表於 18-12-4 15:38

咁要食止疴藥嗎?
回覆 ling103 的帖子

Hi ling103 ,部份抗生素其中一個副作用係腹瀉,因為有可能會剌激到腸胃道內益菌,會影響BB便便次數/質地,一般只係短暫性,症狀通常會隨身體慢慢適應而減弱,媽媽最緊要幫BB 補充足夠水份,有助將細菌經排泄物排出身體,如果便便質地唔係水狀、次數冇持續增加就OK, BB精神胃口點呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

carriewong0306 發表於 18-12-4 15:38

謝謝回應

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-5 17:55

Hi ling103 ,部份抗生素其中一個副作用係腹瀉,因為有可能會剌激到腸胃道內益菌, ...

bb因為手足口病,除了服用抗生素外,還要吃消炎藥, 抗生素在前天已經吃完,昨天還有肚瀉,今天已經沒有了! 胃口已回復正常 ,但是我發現它口腔 上顎還有一粒白點未退,正在考慮需不需要再睇醫生!
ling103 發表於 18-12-5 18:02
bb因為手足口病,除了服用抗生素外,還要吃消炎藥, 抗生素在前天已經吃完,昨天還有肚瀉,今天已經沒有了 ...

大部份手足口病患者約要7-10完全好返,BB已經退燒和沒有肚瀉都代表康復緊 如果醫生沒指定覆診日期,可以完成消炎藥療程,觀察BB口腔水泡結痂情況再決定。 口腔嘅有水泡有機會影響胃口,留意奶/食物都唔好太熱,等佢易d入口,多飲水都可以改善血液循環、新陳代謝,將廢物或毒素從尿液中排出身體架 。BB胃口好唔好?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-6 11:10
大部份手足口病患者約要7-10完全好返,BB已經退燒和沒有肚瀉都代表康復緊 ( )
如果醫生沒指定覆診日期,可 ...

明白了!bb在星期二食晒藥,昨天開始冇再疴,胃口都回復正常啦!謝謝!
ling103 發表於 18-12-6 14:32
明白了!bb在星期二食晒藥,昨天開始冇再疴,胃口都回復正常啦!謝謝!
...

唔好客氣 BB 有返胃口媽媽就可以放心手足口病通常由腸病毒型引起,依家仍未有疫苗可以有效預防,經常用清水及梘液洗手,用1 99 稀釋家用漂白水清潔家居物件。

洋房

我個仔都係咁....之後我地比佢飲奶時加入合生元的益身菌, 要隔12個鐘先可以食一次.用左之後有改善!

大宅

honglin 發表於 18-12-21 12:08

我個仔都係咁....之後我地比佢飲奶時加入合生元的益身菌, 要隔12個鐘先可以食一次.用 ...

請問係咪呢種呀? 我小朋友一歲,每次食一包?

首頁

尾頁

跳至