[轉貼] 呢啲係咪叫做矯枉過正

提子餅
|
見到家長secrets 有報料,一睇就知只係小朋友寫得唔夠靚,使唔使咁執著一定要送個 X 俾學生

siupigwai
|
提子餅 發表於 18-12-4 16:27
見到家長secrets 有報料,一睇就知只係小朋友寫得唔夠靚,使唔使咁執著一定要送個 X 俾學生

20果個都仲有得講
果個17? 邊個睇得明
jimliu713
|
老師執得好嚴的。
Mary媽咪
|
依家係咁
我女寫個到字
個至字最底冇斜就話錯
連做家長既都要從新學寫字
melodyy28
|
17真係有問題要改正.
ckfamily
|
我小朋友個0 成日比老師圈,畫線唔掂格仔,出界都比老師圈,0字我覺得係要小心,因為寫得唔好,好易變6字
BB_Baby
|
其實.....❎咪❎囉,家長唔介意啲字咁嘅,又何需要介意✅定❎

我自己寧願先嚴後鬆
親親小孩子
|
17個7又衰咗啲,變哂形,要改正學寫番直啲係好事
Mary媽咪
|
仲有我女成日比老師捉佢個d 字

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
yurijm
|
老師都係為學生好
如果呢種字體習慣一直保持到高中考公開試
因為字體問題模糊不明而被扣分
真係喊都無謂
有在香港考公開試都知,公開試評卷員咪又係學校老師

咁退多一萬步
既然家長覺得老師太無聊
就更加無須介意呢題對與錯
自己同小朋友心知自己答得岩咪得
何必又放上網公審老師?
webjen    發表於 18-12-4 16:56
kavenzou
|
第一個數學測驗,我仔連續兩個10嘅0寫得吾好,就咁扣左2分(1分一個)
bb2
|
BB_Baby 發表於 18-12-4 16:42
其實.....❎咪❎囉,家長唔介意啲字咁嘅,又何需要介意✅定❎

我自己寧願先嚴後鬆

agree,嚴d好,今次話你錯就係想你留意下,以後考試唔好再犯,受用一生 我仔最近測驗試卷學號寫錯班別都比老師扣一分,我同仔講呢一分扣得好,以後你要更加小心,校內考試事小,公開考試錯考生資料喊都無謂
lch121
|
個"7" 係真係要改,而家逐隻寫都寫到咁,如果再寫得快D就會更加唔似。。。

個"0" 就睇個人~ 呢個方向ge開口會都可以接受,如另一個方向就會好似"6"
牛牛牛牛
|
如果係平時功課,老師執正啲ok呀,反而平時唔執咁正,考試先話錯就唔抵
Supertalkative
|
我做家長都唔接受小朋友寫啲咁嘅字!
olimo
|
提子餅 發表於 18-12-4 16:27

我係老師

雖然我無教數學
但你附圖的2個情況
換了是我
我都會這樣批改
|
寫字真係要自細執正,啲家長咁鬼麻煩,幫佢教好仔女,又覺得老師針對佢,又驚仔女傷自專心,仲擺上網公審,唔教佢又話老師hea教,真係咩人都有。
happyty
|
其實中學前學校老師(尤其中文科老師)會對字體執得比較嚴,我個人認為是好的,到了中學,就會偏向學術方面,老師好少會再幫學生執字體筆畫的了。
sunnygirl
|
yurijm 發表於 18-12-4 16:47
老師都係為學生好
如果呢種字體習慣一直保持到高中考公開試
因為字體問題模糊不明而被扣分

同意
kokobear
|
唔執唔會寫得好係事實