自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

你講嘢有冇經大腦,得我一個人咁講咩?你先至係活响你自已世界,咩叫問問問?你睇病唔問嘅咩?咁醫生都唔使問你有咩病啦!求其開啲藥比你食算啦!你呢啲咪係本未倒置囉!醫人係醫個量,唔係醫好人㗎咩?你呢啲人又好有禮貌嗎?睇政府醫生就叫縮骨?你得罪好多人!睇中環私家就係高級?即係話,你唔去高級地方,就可以比人得罪! 你呢啲攪事份子,唔鐘意請過主,大家係度係可以表達意見,唔係比你鬧!

子爵府

kikibebe 發表於 18-12-4 21:33
其實,有啲人冇遇過呢啲醫生,冇受過呢啲氣係唔會明嘅。唔信有呢啲事情發生又或者覺得係無中生有嘅話,可以 ...

親身經歷,有D係睇人嚟蝦!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

熟左可能有笑容卦
E媽第一次睇眼科
入去時客氣打招呼,唔睬你仲態度呼喝
跟住粗聲粗氣黑返佢面
第二轉再入房就變臉好聲好氣返

子爵府

回覆樓主:

醫生護士都遇過,我通常“咕”一聲忍咗佢

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

bbkq 發表於 18-12-4 21:09
我信你, 我去過3次急症室, 有2次D醫生都有有D串, 其中一次, 直頭係好過份,
...

急症某d姑娘都好串
我細佬上月撞車
訓床等見醫生
個姑娘鬧佢張床用黎點訓仲要極差態度多鬼事個d八婆款
叫佢唔好朗高隻腳
我細佬忍無可忍x返佢
而家我整親痛,咁樣訓無咁,關你x事
個八婆先走開唔講嘢
如果唔係要跟程序入政府,一早就去私家啦

醫生反而正常

瑪瑙宮

areyouangry 發表於 18-12-5 03:29
醫生護士都遇過,我通常“咕”一聲忍咗佢

揀人恰
人善被人欺
點解要忍佢

不過私家都一樣有呢d 姑娘

瑪瑙宮

洋洋 發表於 18-12-4 22:50
我C6 唔係醫生,我仔讀緊醫咋
之後,再call 威院投訢,正式收到封信解釋,乜鬼專業決定喎,其實好似投訴都 ...

政府醫院醫療失誤投訴都無用
何況佢只係唔理你既小case

男爵府

I have never experienced like this before.

瑪瑙宮

chantings 發表於 18-12-5 01:41
鐵飯碗

除非醫死人, 否則一路繼續做

醫死人都應該打唔爛隻飯碗

珍珠宮

熱血金章

洋洋 發表於 18-12-4 22:50
我C6 唔係醫生,我仔讀緊醫咋
之後,再call 威院投訢,正式收到封信解釋,乜鬼專業決定喎,其實好似投訴都 ...

可能,將來阿仔去醫院做實習後,佢就會明。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

翡翠宮

畀面勳章

之前我媽睇瑪嘉烈腫瘤科,未睇前我地全部人都心知肚明咩事,只係等睇報告最後確定。入房見到個女醫生,坐低就講: 「你而家係xx癌末期,我地依家既方向係紓緩治療,你唔好諗住會醫得番好,唔好到時又話我地醫錯,醫唔好你!」

呢段說話令我嘆為觀止,一世都會記得。
日日是好日

大宅

明白你感受!我也遇到同一樣情況

翡翠宮

mother904 發表於 18-12-5 07:00
之前我媽睇瑪嘉烈腫瘤科,未睇前我地全部人都心知肚明咩事,只係等睇報告最後確定。入房見到個女醫生,坐低 ...

依位垃圾医生語癌末期!

水晶宮

畀面勳章

kikibebe 發表於 18-12-4 20:30
我要定期去政府攞藥,唔明點解啲醫生下下都要講嘢串串貢,去睇親都要睇人面色,我唔係乞丐! 路過的人,唔好 ...

又唔係個個正苦醫生都係咁差嘅,可能樓主唔好彩,我自己都係定期返健康院覆診同攞藥,so far 未遇過衰嘅醫生

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

seaheart88 發表於 18-12-4 20:41
咁唯有話吾好彩。。。因為我去睇醫生覆診。。。除非佢好親切問多些問題。。否則基本入去看下舊病歷講兩句 ...

feeling 嘅嘢真是好客觀……

樓主話有hard feeling, 叫大家唔好問,咁就算了。醫生係人,病人又是人……

男爵府

咁有啲係衰啲既,被病人問多兩句或自己無耐性聽病人講野就會串人,唔好嬲啦心情好身體就會好,呢啲醫生都遇過,一坐低比啲禮貌,唔該前唔該後通常都會態度好返啲

男爵府

我要定期去政府攞藥,唔明點解啲醫生下下都要講嘢串串貢,去睇親都要睇人面色,我唔係乞丐! 路過的人,唔好 ...

佢地睇人蝦,你衣著好少少,問佢地問題問得準確D,唔好講自己意見。會好好多。

有一次同老豆覆診,D老人家成日講廢話。但我一出聲就問中問題,例如,如果轉新藥,出現手震情況,是否正常?之類既問題,醫生都冇得串咀,一定要答。

公爵府

我book咗今日去政府睇醫生,希望睇我個醫生對我態度唔好咁差,我都好怕比人當我乞丐咁對耐

子爵府

如果在BK或討論區,你想討論先要想下用什麼字眼,如只是發洩就無所謂(你見其實好多HIT POST都是一開始用錯字,就返唔到轉頭),睇返你個問題,都是那句,你唔好彩,不關那裡事,正如有好多JM都話無試過咁。

水晶宮

mother904 發表於 18-12-5 07:00
之前我媽睇瑪嘉烈腫瘤科,未睇前我地全部人都心知肚明咩事,只係等睇報告最後確定。入房見到個女醫生,坐低 ...

呢啲醫生枉為醫生,可能只係向錢看為份工,只按本子辦事,完全無同理心!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

首頁

尾頁

跳至