請各位比比意見

bbsonyy
|

呀妹27歲, 同初戀男友拍左8年, 大家已同居,談婚論嫁階段

大約一年前男友與一位女同事搞曖昧, 呀妹阻止佢地來往, 但男友覺得只係朋友, 仲欺瞞住呀妹一直來往, 期間呀妹發現過幾次, 男友次次都話會改,但之後又會再發現有來往

到半年前, 佢地終於因為果位女同事吵到分手, 之後一個月內, 男友已同女同事一齊左, 仲發展到一齊去旅行, 而呀妹好傷心, 呢半年返教會, 學車, 學瑜伽, 去旅行, 做好多野,但都排解唔到果種寂寞

琴晚, 男友搵呀妹, 話一直冇放低過佢, 會同女同事分手(未分), 希望呀妹比機會佢
bbsonyy
|
bbsonyy 發表於 18-12-4 21:56
呀好27歲, 同初戀男友拍左8年, 大家已同居,談婚論嫁階段

大約一年前男友與一位女同事搞曖昧, 呀妹阻止 ...

我自己覺得個男仔一次不忠, 好難再信任佢
但聽呀妹口吻好似已心軟,我都唔知佢係因為寂寞想有人陪抑或真係仲愛個男仔

我明甘大個人, 佢有佢自己決定, 但怕佢又受傷害
如果係你個妹, 可以點幫到佢呢?
TinyTomato
|
感覺上佢只當你是一個後備Plan B (甚至只係Plan C, D)
GIBAI
|
呀好27歲, 同初戀男友拍左8年, 大家已同居,談婚論嫁階段

比我唔會一齊番
靚靚C9
|
不回頭
壞蛋獎門人
|
點幫,咁大個人,佢要信,你講咩都冇用嫁啦
MsBusy
|
唔會睬佢,一次不忠,百次不容,
已經move on, 唔好再往後看,
塞翁失馬,焉知非福,可能第日會遇到更好

yurijm
|
明顯就係睇死你妹妹唔會走
所以先一拖二
我表妹情況同你妹妹好類似
又係初戀對象,拍7年長拖
中間有離合過
最後結局係第三者話大咗肚
我表妹仲可以點呃自己呢?

咩都忍得,但個BB生父永遠都係自己將來老公
無乜未婚女人可以大方接受
最後我表妹去working holiday
話去散下心
返來就重新出發
余春嬌
|
正常一齊咁耐係傷心一段時間,但個男仔下一次可能貪新鮮又再歴史重演,既然當初佢選擇嗰個女仔唔要你妹,冇必要再一齊返。

bbsonyy
|
壞蛋獎門人 發表於 18-12-4 22:03
點幫,咁大個人,佢要信,你講咩都冇用嫁啦

我都知。。。

個男仔之後點冇人知, 佢會唔會真心悔改呢?
有冇浪子回頭, 兩個人真係可以全冇芥蒂甘開心生活的case呢? 多唔多呢?
bbsonyy
|
我都唔想呀妹簡返呢個令佢甘傷心既人, 可以點做呢?
sunnygirl
|
感情事就算係親人都幫唔上忙,唯有希望你阿妹自己醒覺啦
crystal媽咪
|

我係阿妹唔會畀機會.
kitbebe
|
不要回頭!找過更好的吧!
bbsonyy
|
crystal媽咪 發表於 18-12-4 22:18
我係阿妹唔會畀機會.

比著係我, 我都唔會一齊, 完全唔會再有任何聯絡
但呀妹竟然人地一打黎就聽電話, 仲講甘耐, 比晒機會人地講復合, 人地講完仲講咩“暫時答你唔到“, “解決左現女友先再決定“, 甘咪即係答人地yes
crystal媽咪
|
bbsonyy 發表於 18-12-4 22:59
比著係我, 我都唔會一齊, 完全唔會再有任何聯絡
但呀妹竟然人地一打黎就聽電話, 仲講甘耐, 比晒機會人 ...

可能係一齊咗好耐,所以佢唔捨得放手、唔想再用咁多時間去識第二個人或者去等第二個人。 佢同你呻嘅時候你就同佢分析,否則可能要等佢自己諗通
mln
|
做為女人, 做為媽媽,答案已經很明顯, 這條路不會一直走到尾。 早走早著, 趁仲後生不如再找第二個啦~比你妹同個男人結咗婚又會點? 女人始終會有疑心, 這是女人的天性, 提心吊膽過日子何必呢?而且這種男人一定會有第二次。
Ashleycorina
|
第三者可以好理性咁講點點點。但通常邊會聽吖,只可以聽同一直陪住佢
櫻花bb
|
係我當然唔會一齊返!但佢咁大個人,你可以幫到佢d咩?
艾菲BB
|

冇得幫,你妹咁大個人,你點阻止?提佢自己諗清楚就得