論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

大宅

DEL

別墅

Pokemongo 發表於 18-12-4 23:15
我阿媽每日會黎幾個鐘幫手睇bb

我地放工就即刻接手睇bb, 我仲要執佢家務d手尾,例如個洗手盤成枱水,去水 ...

你bb幾大?
就咁睇,我覺得工作量ok wo,你對工人要求唔高,待遇又都唔差。
你工人本身工作態度有問題,我唔接受無禮貌同黑面。半年就現形,呢d人對住bb我唔會放心。
有理由相信佢既態度有機會越來越差。如果你本身要番工,平時多數係姐姐湊,又唔話得,驚佢對bb唔好。
建議一係你老公佢傾下,睇下佢係咪有咩事唔開心,例如思鄉or屋企有事。佢地比較驚阿sir。
另外揾定新姐姐

複式洋房

你吾係要求高,只系D工人懶,訓到7:45仲要自己冲埋涼洗埋頭先開工?晚上8:00又收工,下午又要訓晏覺,又唔洗佢買餸煮飯,你估來香港度假咩,叫佢返歸早抖吧

wcpcelia    發表於 18-12-5 15:58

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

乜你要同佢執手尾呀, 仲you you you. Really you 縱壞工人。對你咁無禮貌。
訓練baby介夜奶。 工人炒得。

水晶宮

回覆樓主:

你分得個時間表太細緻喇. 你d 家務咁鎖碎, 一氣呵成做咗佢好过叫工人分段做, 好似好忙咁。

仲有, 工人745才起身, 仲要用30min 梳洗, 你自己好妟出門返工架? 我就规定在我出門返工前工人必定要起咗身, 我要見到工人安好, 我至可以放心返工前交個B比佢湊!!!

大宅

jcchan_haha 發表於 18-12-4 23:38
你bb幾大?
就咁睇,我覺得工作量ok wo,你對工人要求唔高,待遇又都唔差。
你工人本身工作態度有問題,我 ...

Bb 6個月,我問過佢,佢話佢眼訓,又掛住家鄉

大宅

birdbird 發表於 18-12-5 07:04
你分得個時間表太細緻喇. 你d 家務咁鎖碎, 一氣呵成做咗佢好过叫工人分段做, 好似好忙咁。

仲有, 工人745 ...

個時間表係工人寫俾我,我只係要求每日要完成基本家務,冇限時限刻,因為要就bb schedule

C6叫我自己試下做唔做到工人每日要做嘅事,自己做到先要求人,要有合理要求,所以我想問下用開工人的jm我係咪要求高

開post 前我要求工人,每晚洗完廚房要沖涼,因為成身味,佢唔願意,因為好夜,總之為左拗佢幾時沖涼洗頭拗左好耐

人地好多工人包尾沖涼洗埋廁所先訓

我真係好想踢佢走,自己返菲律賓沖飽佢

Sorry jm 俾個位我呻下

水晶宮

Pokemongo 發表於 18-12-5 07:31
個時間表係工人寫俾我,我只係要求每日要完成基本家務,冇限時限刻,因為要就bb schedule

C6叫我自己試下 ...

我工人係日頭洗廁所的。
晚飯後洗碗、抹爐頭、抽油煙機之後就訓。有時佢会唔沖涼, 早上才沖。

水晶宮

你外傭工作表現問題比禮貌問題細。

原來個 schedule係工人比你。 唔怪之得吸塵5分鐘。

複式洋房

無可能俾佢唔沖涼瞓,我嗰件開頭就同我講想朝早先沖涼,因為夜晚沖涼會病喎我睬佢都儍,梗係唔俾啦,咁污糟

wcpcelia    發表於 18-12-5 15:58

別墅

Pokemongo 發表於 18-12-5 07:21
Bb 6個月,我問過佢,佢話佢眼訓,又掛住家鄉

佢態度好差,眼瞓番家鄉慢慢瞓啦
bb 6個月都嫌辛苦,大d加固煮粥仔陪玩佢仲攰啊。佢而家咁晏起身,又瞓晏覺,夜晚8点幾就休息,已經算好嘆,仲呻真係唔掂
咁無心機做,唔建議留

複式洋房

jcchan_haha 發表於 18-12-5 08:14
佢態度好差,眼瞓番家鄉慢慢瞓啦
bb 6個月都嫌辛苦,大d加固煮粥仔陪玩佢仲攰啊。佢而家咁晏起身,又瞓晏 ...

無錯,姐姐唔縱得,最憎佢地好似working holiday咁,咁唔想做唔好做,其實無人逼佢地嚟香港,都唔明佢地啲心態,如果我返工嘅態度好似佢咁,炒咗十世啦

別墅

咁我覺得如果係full time mum,都要做倒曬寫出嚟果d啦,都已經係最基本既嘢
佢休息時間咁足夠,開工果幾個鐘開行turbo做嘢都好正常吧!
你bb 6個月,佢都呻辛苦,我諗過多2,3個月,佢仲呻多d。
比你參考番,我工人6点半起身(因為我bb每日7点至7点半起身),夜晚9点半沖涼瞓覺,夜晚唔使佢湊,bb已戒夜奶。
工作時間表一開始有,但而家佢係自己flexible咁arrange d工作。
坦白,佢都識偷懶,換床單洗被果d喺我屋企唔算係rountie工作,大約2,3星期一次,佢都要我提。但基本嘢係馬馬虎虎過得去咁囉。
但我絕少幫佢執手尾,唔滿意我通常即時出聲提番佢,費事佢老奉有你幫手。

子爵府

我覺得你屋企工作極度輕鬆,待遇又很好,工人仲甘的工作態度和表現實在不可接受。會唔會你地平時溝通的時候太過溫和,沒有顧主款,令到工人侍住照顧BB就認為可以做大。

大宅

只能講工人永不滿足... 你工人好清閒,比一個ftm既日常工作量少,又唔洗買餸煮飯,朝九晚八點,仲有food allowance,有假有糧

不過個時間表可以改進下,寫到好似好多野其實冇乜野,吸塵只需五分鐘,一日褶衫三次夾埋佔左近兩個鐘…

男爵府

點解一早起身沖?
瞓前唔再沖?

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

揾定工人,差唔多來到就炒,最多補錢送他走

大宅

咁我就可以下定決心換工人了..

我對佢太鬆,諗住對佢好佢會對bb好..開個頭開得唔好

大宅

Love_JVs 發表於 18-12-5 13:14
點解一早起身沖?
瞓前唔再沖?

佢話一早沖涼下午唔會眼訓,其實咪又係訓

我地就佢沖涼洗頭,我自己就趕頭趕命出門口,我唔可以再忍佢

首頁

尾頁

跳至