自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

o_____o 發表於 18-12-5 09:07
我小朋友初小中文作文好差,最低試過68,多數一直keep住7x至80頭,係三年級暑假我要佢睇書,乜類型也可以只 ...

多謝你嘅回覆,你嘅經歷很激勵人心!
想請問你本身中文水平係唔係都唔錯?

你頭先講嗰啲百撘嘅形容詞, 可唔可以舉幾個例子?

你嘅意思即係去到高少都係主要寫記敘文? 只係字數要求會增多?

侯爵府

畀面勳章

give_thanks 發表於 18-12-5 09:21
多謝你嘅回覆,你嘅經歷很激勵人心!
想請問你本身中文水平係唔係都唔錯?

大家一起加油,有D小朋友有人幫會進步好快,我本身中文可以接受,好彩會考中作有A,所以對小朋友作文同成績也有D期望。形容詞同句式其實有好多,我要求文章一定要有比喻丶排比同擬人。形容詞正反我都要佢袋定D,因為估唔到個題目係要寫乜,例如形容心情:戰戰兢兢、惶恐不安丶焦慮萬分丶心花怒放丶興奮莫名等,總之要切合佢地程度,不可太淺亦不可太深,因為唔想為加分而用D唔啱佢地程度既字,怕會弄巧反拙。句式我會要求佢記例如:這時,一陣XX的感覺立即湧上我的心頭"lee類句子係百搭,XX可根據文章內容而定,同埋我要求佢係同一個文章,同一個形容詞只可以用一次。

侯爵府

畀面勳章

o_____o 發表於 18-12-5 09:37
大家一起加油,有D小朋友有人幫會進步好快,我本身中文可以接受,好彩會考中作有A,所以對小朋友作文同成 ...

續。 就算差不多感覺亦要用2個不同既形容詞去寫。例如"曼妙"同"風姿綽約"lee個可形容人又可以擬人來形容花,lee d袋住一定冇壞。現在我仔高小係二個作句,一短一長文,短文通常係日記丶周記丶書信記一件事,而長文題目係寫一個學校參加過既活動,以倒敍去寫件事,要有起因丶經過丶感受同lee件事令你學習到乜野。我諗重點係,你寫果件事究竟同你學習到既野有冇關,我小朋友係引"團結就是力量",佢寫係陸運會參加接力,心情由驚惶丶緊張,到大家互相鼓勵後轉為有自信,不理成敗盡力比賽去享受比賽,中間個轉折位令佢拎到高分,佢亦用到倒敍丶反復丶比喻丶擬人丶排比同頂真。

男爵府

o_____o 發表於 18-12-5 09:49
續。 就算差不多感覺亦要用2個不同既形容詞去寫。例如"曼妙"同"風姿綽約"lee個可形容人又可以擬人來 ...

呢位媽媽, 你好厲害

仲有咩方法可以作到好文章呢?

大宅

續。 就算差不多感覺亦要用2個不同既形容詞去寫。例如"曼妙"同"風姿綽約"lee個可形容人又可以擬人來 ...

多謝你咁詳細解釋畀我聽!

原來媽媽係高手, 令我開始有啲擔心究竟我能唔能夠教到個女呢?

子爵府

平時在家有練作文嗎?例如regular寫作?
我都有要求佢地袋定一啲例如喜、怒、哀、樂,風景...等詞語,句。不過到考試時未必一定記得運用。可能少練習。
而排比,擬人等等,有時啲文好難即席諗到點運用到,都唔易作,請教有咩方法呢?點令佢地考試都可以運用得出呢?

侯爵府

畀面勳章

folloni 發表於 18-12-5 13:14
呢位媽媽, 你好厲害

仲有咩方法可以作到好文章呢?

唔好咁講,大家交流下,其實真係要多作多寫先有用,我通常由短句造起,之後就將短句造成段,再將某D熱門題目作二次,一次結局係喜或成功;一次係悲或失敗,咁佢會掌握到唔同結局之前個舖陳要點寫,因為考試題目可以係成功經驗,亦可以要求你寫失敗經驗。開始時由最穩陣的做起,慢慢再增加難度,不過每個小朋友性格都唔同,我方法可能只適合自己小朋友,不過作多D一定不會衰

侯爵府

畀面勳章

give_thanks 發表於 18-12-5 19:38

多謝你咁詳細解釋畀我聽!

唔好客氣,大家一起分享交流,可以由造句開始做起,小朋友會易接受D,加油

侯爵府

畀面勳章

思澄爸爸 發表於 18-12-5 19:52
平時在家有練作文嗎?例如regular寫作?
我都有要求佢地袋定一啲例如喜、怒、哀、樂,風景...等詞語,句。 ...

其實冇特定,因為功課同溫習己佔左好多時間,不過佢學校每周都要作文,所以每周都一定會作一次。排比丶擬人丶比喻真係要多寫,開始我係同佢一齊用唔同修辭手法做句子先,做熟先慢慢加入文章,我教小朋友通常係一段用一個修辭手法,寫果段之前先諗下果段既內容有冇用到果D修辭既地方,如果真係用唔到唔好夾硬用。適當時候係中段加插對話,會令文章冇咁悶。

子爵府

o_____o 發表於 18-12-5 20:16
其實冇特定,因為功課同溫習己佔左好多時間,不過佢學校每周都要作文,所以每周都一定會作一次。排比丶擬 ...

謝謝指教!
佢地學校極少作文,一個學期唔知有冇五篇,可能更少。如果學校會多作文練習真係會好啲。都想同佢地在家多教多作,但真係溫書做功課已佔唔少時間。
佢地另一樣就係離題,就算圈住keywords,remind佢地keep住睇番題目提自己都會出錯。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我買左本詞語書比我女,講咩心情可以用邊d詞語,唔洗寫黎寫去都係果幾個
感激遇上你~

公爵府

hashtag影視迷勳章

每天叫他造句,可用課文詞庫的詞語,用一或兩個詞語作句,不懂作就抄字典。長久下來,句子處理方面會有進步。
文章處理方面,你可以擬定一些作文題目,例如快樂的一天,傷心的一天,記學校旅行⋯⋯跟他一起構想下應該如何推進。三年級多是記敍文,記事為主,要有一個小小高潮位,結尾一定要有感想或反省,中間別忘了加d修辭技巧。

子爵府

好媽媽勳章

bbc2018 發表於 18-12-5 08:34
我小朋友高小亦喜歡何紫,馬翠蘿等兒童小説,佢差不多看咗成個系列

中文寫作可以教佢用mind map 去思考。 ...

教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

伯爵府

回覆樓主:

留毛

男爵府

o_____o 發表於 18-12-5 20:05
唔好咁講,大家交流下,其實真係要多作多寫先有用,我通常由短句造起,之後就將短句造成段,再將某D熱門題 ...

由於我中文程度唔太好,咁點先幫到小朋友呢?
另外,可否影少少你小朋友初時學短句的例子參考下,謝謝

水晶宮

回覆樓主:

作文的功課是要在家完成定在學校內完成?

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

留毛
小女初小,作文都比較弱。

大宅

spikenard 發表於 18-12-5 22:54
作文的功課是要在家完成定在學校內完成?

有些在家裏有些在學校
不過他學校是很小作文的

水晶宮

give_thanks 發表於 18-12-5 23:44
有些在家裏有些在學校
不過他學校是很小作文的

速成班

方法:例如題目“春季旅行”
按這題目上網找這類文章,找1篇啱體裁,長度,字數相約的參考

稍為改改內容是自己的經歷

經過幾次的作文後佢會開始明,作文的段落鋪排怎安排,應寫d咩先叫有可閱讀性,在找的過程佢會睇好多不同作者的文章作篩選慢慢增加了實際技巧

好了到佢掌握了技巧,就可以深進,先寫1,2,3

定下第1段,第二段,第3段大概寫d咩

然後上網搵相關的形容詞,詞語例如"春季旅行”春天的形容詞如下圖,搵自己有需要的詞語,寫低跟著就放入係你的文章

我靠呢個方法,比老師話進步神速

水晶宮

give_thanks 發表於 18-12-5 23:44
有些在家裏有些在學校
不過他學校是很小作文的

速成班

方法:例如題目“春季旅行”
按這題目上網找這類文章,找1篇啱體裁,長度,字數相約的參考

稍為改改內容是自己的經歷

經過幾次的作文後佢會開始明,作文的段落鋪排怎安排,應寫d咩先叫有可閱讀性,在找的過程佢會睇好多不同作者的文章作篩選慢慢增加了實際技巧

好了到佢掌握了技巧,就可以深進,先寫1,2,3

定下第1段,第二段,第3段大概寫d咩

然後上網搵相關的形容詞,詞語例如"春季旅行”春天的形容詞如下圖,搵自己有需要的詞語,寫低跟著就放入係你的文章

我靠呢個方法,比老師話進步神速

首頁

尾頁

跳至