請問陳創斌醫生和方幸生醫生,大家推薦哪一位?

alic1019
|
我預產期二月,打算順產,現在兩位醫生都看緊嘅。照理來說順產應該沒太大區別,但以防萬一要緊急開刀,或者順產剪開傷口的縫合,都希望開刀手勢好,還有patient多啲。因為第一胎B~很緊張!
我原本想找女醫生,但方醫生那邊姑娘好串,有點頂不順。有無人給他倆位醫生接生過的?順產/開刀?(emoji)點意見我,請問這兩位醫生哪一位大家比較推薦呢?謝謝(emoji)(emoji)
chonglulu
|

既然2個醫生你都看緊,就憑自己感覺簡一個吧
方醫生我看過一次(不是產檢)比較cool直接
陳醫生都看過(產前檢查)感覺nice同patient
不過如果開刀/縫合,我會選擇一個比較senior因為手勢都係日積月累,熟能生巧的。
alic1019
|
chonglulu 發表於 18-12-5 12:00
既然2個醫生你都看緊,就憑自己感覺簡一個吧
方醫生我看過一次(不是產檢)比較cool直接
陳醫生都看過(產前 ...

謝謝你的意見~
是啊我都是這樣想,我都覺得兩位醫生也不錯,只是都沒有認識的人給他們兩位接生過,不知道哪位醫生接生過程和手勢比較好?在板上都search過,我都覺得陳醫師很細心,不過好像給陳醫師接生的比較少?幾乎都是做產檢和4D而已,希望能有經驗的人能分享一下(emoji)
Love.miriam
|
alic1019 發表於 18-12-5 03:05
我預產期二月,打算順產,現在兩位醫生都看緊嘅。照理來說順產應該沒太大區別,但以防萬一要緊急開刀,或者 ...

hello 我係用方醫生,本身想順產後來緊急開刀ge~ 方醫生手勢好好呀,第二日落床完全無問題 ~ 止痛藥食左9日左右,去到最後2日都唔係好痛,無食足全部藥了!! 傷口埋得好靚,個位好低基本上唔會好覺~ 下胎都會搵方醫生 :)
alic1019
|
Love.miriam 發表於 18-12-23 23:45
hello 我係用方醫生,本身想順產後來緊急開刀ge~ 方醫生手勢好好呀,第二日落床完全無問題 ~ 止痛藥食左9 ...

Thanks for sharing~ 請問方醫生是用腹膜外剖腹還是腹膜內剖腹呀?
Love.miriam
|
alic1019 發表於 18-12-27 17:16
Thanks for sharing~ 請問方醫生是用腹膜外剖腹還是腹膜內剖腹呀?

我唔識咩係“腹膜外剖腹“ / “腹膜內剖腹“喎……
Pan2013
|
alic1019 發表於 18-12-19 17:03
謝謝你的意見~
是啊我都是這樣想,我都覺得兩位醫生也不錯,只是都沒有認識的人給他們兩位接生過,不知道 ...

陳醫生幫我接生的,好專業好醫得(emoji)(emoji)(emoji)
Pan2013
|
Pan2013 發表於 19-1-12 01:30
陳醫生幫我接生的,好專業好醫得(emoji)(emoji)(emoji)

仲有,姑娘都好好人(emoji)(emoji)(emoji)