論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題

水晶宮

回覆樓主:

洗衣機!! 內衣褲手洗!!

應該倒轉諗, 咩理由唔比工人用洗衣機??

已刪除用户

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

複式洋房

我之前请過個姐姐,原本大家好地地,俾佢自己一星期—次機洗,但佢話自己冇咁多衫(工衣,不是假日著的靚衫)所以儲唔到咁耐先洗,我發覺佢靜靜將自己D衫放埋落我地到一齊洗,佢都算乾淨,就扮唔知
后尾到佢走我check 行李,我發現佢偷我捐出去的衫,咁都冇所謂,最恐怖有D衫似我的问佢係邊度買,佢話有D買,有D係垃圾房或垃圾站執番來,仲話有用我部洗衣機洗乾淨

水晶宮

emk 發表於 18-12-5 08:03
我之前请過個姐姐,原本大家好地地,俾佢自己一星期—次機洗,但佢話自己冇咁多衫(工衣,不是假日著的靚衫) ...

僱主要返工, 工人用洗衣機, 僱主都未必知.

其實講來講去都係靠自律, 唔單止係用洗衣機, 用其他野一樣.
eg. 煮飯. 我可以比工人放假帶佢自己份餐出街吃, 但唔可以用我煮 '九大鬼' 比佢d friend 食.
同樣, 佢偷偷地煮, 我未必會知. 所以都係靠佢自律, 我防唔到咁多.

複式洋房

birdbird 發表於 18-12-5 08:09
僱主要返工, 工人用洗衣機, 僱主都未必知.

其實講來講去都係靠自律, 唔單止係用洗衣機, 用其他野一樣.

其實我發覺個個工人都係咁(偷偷放埋D衫同自己衫一齐洗),但我真係接受唔到有人執垃圾房D衫放埋同自己D衫一齐
買過半自动洗衫機給新來的菲姐,但佢黑面,發脾氣唔要。

所以想參考姐妹的意見

水晶宮

birdbird 發表於 18-12-5 06:57
洗衣機!! 內衣褲手洗!!

應該倒轉諗, 咩理由唔比工人用洗衣機??

我都係要求外傭自己內衣褲要手洗。 其他衫褲就可以用洗衣機。
天空之城, 快樂之地

男爵府

PCCW2319 發表於 18-12-5 10:31
我都係要求外傭自己內衣褲要手洗。 其他衫褲就可以用洗衣機。

Me tooooooo

大宅

其實菲律賓或印尼當地個個都係日日手洗衫,點解要俾佢用洗衣機?
如果床單被單或厚外套叫佢自己拎去24小時自助洗衣店洗好方便

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我比工人用洗衣機, 但我以前彊屍乾陳衰寸grace, 攞埋佢friendD衫來洗, 比我知道。 個洗衣機有怪聲, 睇吓? 成機好多衫, 佢星期六洗一機, sunday攻假, monday, 咁多衫? 睇吓, why so many clothes. 6條褲, 好多底褲, 十幾件 t shirt?

Saturday you wash then holiday.
All dirty clothes. You sunday wear 6 trousers so many panti?

黑起塊彊屍面, if you don't like me, you can terminate me. 喊。

You just take out the clothes, wash outside.

That's not your clothes, my house was not laundry. 喊唔郁。 If you don't take away I ask Andy(另一男bun) take away and throw. 死死地氣攞返出來攞出面洗。

呢件彊屍, 4個月掃把。

男bun andy就自律好多。

子爵府

回覆 emk 的帖子

工人自動底面全自己手洗

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

毎晚沖涼手洗
床單,毛巾等, 定期開機幫佢洗

水晶宮

MABOMA 發表於 18-12-5 11:32
其實菲律賓或印尼當地個個都係日日手洗衫,點解要俾佢用洗衣機?
如果床單被單或厚外套叫佢自己拎去24小時 ...

我家地方小, 冇地方比工人掛起滴水的手洗衫。而且, 手洗衫用好多水, 我亦唔認為d 時間要花在手洗衫。

複式洋房

lily-of-valley 發表於 18-12-5 13:46
我比工人用洗衣機, 但我以前彊屍乾陳衰寸grace, 攞埋佢friendD衫來洗, 比我知道。 個洗衣機有怪聲, 睇 ...

嘩,真系無奇不有

子爵府

感覺上手洗用好多水!
內衣褲要求手洗!面衫褲洗衣機!
新機有個15分鐘快洗!岩哂佢地儲唔到多衫又想開機!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

emk 發表於 18-12-5 19:26
嘩,真系無奇不有
仲要聲大夾惡。

複式洋房

Msolivialeung 發表於 18-12-5 21:12
感覺上手洗用好多水!
內衣褲要求手洗!面衫褲洗衣機!
新機有個15分鐘快洗!岩哂佢地儲唔到多衫又想開機! ...

我部係大眼仔,最少都要洗45min

寶石宮

2023年兔年勳章

lily-of-valley 發表於 18-12-5 13:46
我比工人用洗衣機, 但我以前彊屍乾陳衰寸grace, 攞埋佢friendD衫來洗, 比我知道。 個洗衣機有怪聲, 睇 ...

姐姐當自己開洗衣店接job洗衫

象牙宮

Poyau 發表於 18-12-6 22:04
姐姐當自己開洗衣店接job洗衫
有污糟到唔沖涼抓妹妹。 有同人洗埋衫。

男爵府

回覆 birdbird 的帖子

點解工人姐姐面衫褲不可比佢儲自己洗?落消毒洗衣都唔得有時真係覺得上bk係第2個世界,仲話佢地係自己鄉下點點
唉,你對人好人未必對你好,最少要將心比己吧

睇怕我留一留言都會有被插可能

首頁

尾頁

跳至