論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人visa 下年1月11日到期, 扣大假後last day係12月26, 想問:

1.佢話會係香港再搵工, 想折現1300, 得唔得

2. 如果唔折現, 我12月26 release佢, 我係咪一定要買12月26機票俾佢走? 因為1月5日之後平好多, 但係個工人好衰, 唔想再要佢係屋企出現. 我係咪要留佢係屋企?

複式洋房

你只需出一張26/12后任何一日,14日內可付款改日期的機票,工人走唔走,改唔改,你不必理,如果你同工人關係吾好,更加不要折現益佢。如她已簽新僱主,有可能只需去大陸或澳門等簽証,機票她無用,反之現金她袋袋平安,你先問她要那日子,訂好了要改日子工人自付,法律上合情合理。如5/1平好多,你咪遊説她5/1后離港,到時候她要改悉聽尊便。重點要她簽名話機票日子是她自己要求的

男爵府

佢好串可能唔會選任何一日, 我可唔可以就咁買1月5日之後平機票要佢簽收, 12月26至1月5日佢係邊度住係咪唔係我責任? Thanks _

子爵府

sam1116 發表於 18-12-5 13:14
佢好串可能唔會選任何一日, 我可唔可以就咁買1月5日之後平機票要佢簽收, 12月26至1月5日佢係邊度住係咪唔係 ...

佢住邊,你唔使理

你最好問清楚佢要邊日,如你買咗,佢唔簽收,棧煩

如佢想要錢,俾個最平嘅佢

避免貴機票,就早d 完约,但要工人同意先得

wcpcelia    發表於 18-12-5 15:57

男爵府

我有諗過俾錢佢但係有D人話如果佢搵唔到工, 之後洗晒D錢就去勞工處告個僱主, 最後僱主又要補錢俾佢. 份合約又冇寫清楚要機票定可以要錢…

複式洋房

sam1116 發表於 18-12-5 16:36
我有諗過俾錢佢但係有D人話如果佢搵唔到工, 之後洗晒D錢就去勞工處告個僱主, 最後僱主又要補錢俾佢. 份合約 ...

唔好折現,出14天內機票就得,做咩要益佢!全部要白紙黑字寫明+簽收!機票、大假、通通都要佢簽收,26/12之後就可以離開你屋企,洗鬼俾佢住咩,你有買保險,有咩事保險公司會負責

水晶宮

xyxy60 發表於 18-12-5 18:37
唔好折現,出14天內機票就得,做咩要益佢!全部要白紙黑字寫明+簽收!機票、大假、通通都要佢簽收,26/12 ...

12月26日打後14日的機票, 真金白銀買其實唔平. 工人玩野叫偞主出張12月26日機票比佢, 係會超貴!

反而同工人傾掂數, 以錢代機票可能會平好多.

水晶宮

birdbird 發表於 18-12-5 18:46
12月26日打後14日的機票, 真金白銀買其實唔平. 工人玩野叫偞主出張12月26日機票比佢, 係會超貴!

反而同工 ...

我都會同意同$1300代替機票錢。最重要係工人簽收。

即使樓主出張26/12及有效期14日(即可免費改期), 絕對唔平。

即使5/1至比佢走, 買1張有14日期既機票, 應該唔會平過$1300。
天空之城, 快樂之地

大宅

同佢講得$1000 ,要就要,唔要就算!佢驚過你啦!

大宅

如果佢認為太少,叫佢定個日期你去買機票,日子貴你咪話旺季未必有位,揾日又平又有位俾佢囉!

男爵府

佢之後話1200現金代機票 但唔肯係我準備果張紙簽名, 張紙內容係佢接受以1200代機票, 因佢要搵工 佢話你入左數我就簽, 我同佢講你未走又冇簽承諾書點過數俾你。 佢真係好黑人憎 有冇d工人咁討厭 之前請過2個都冇咁。。

男爵府

佢而家開始搵緊工 如而家搵緊工人見名叫cheryl係東涌自稱完約千其唔好請
正一瘟神 串 懶 成日講電話 唔照顧小朋友 唔係呢區難搵一早左

男爵府

回覆 little_angels 的帖子

都想 佢串爆叫我打去菲律賓領事館傾 都痴線

水晶宮

sam1116 發表於 18-12-6 22:36
佢之後話1200現金代機票 但唔肯係我準備果張紙簽名, 張紙內容係佢接受以1200代機票, 因佢要搵工 佢話你 ...

乜唔係一次過係12月26日last day至比佢簽及比現金(機票錢+補大假錢+12月薪金)佢咩?

你現在比佢簽又唔比錢, 又好難叫佢簽架喎。
天空之城, 快樂之地

男爵府

回覆 PCCW2319 的帖子

我俾佢簽係因為佢之前叫1300, 但cebu 1月11日個價係1027 加100 水腳都係1200, agent都話1200都夠 但而家佢唔肯簽紙confirm呢個價 要我先過數 我都同佢講我之前2個工人都係返屋企, 都係12月照買機票 係佢先又唔走又唔confirm價錢 十分煩

男爵府

仲有 我可唔可以過數俾佢 唔俾現金 我唔信佢 就算錄影左都驚佢反口

複式洋房

你工人咁衰格,我就一定吾益佢,一拍兩散,情願跌多D錢出張機票,大家鬥玩野,其實出機票系最自保的方法,小心偷雞吾到蝕渣米,佢隨時可以反咬你,她咁賤格,出機票為上策,小心小心

大宅

認同,聽你咁講佢信唔過,你咪叫佢同入境處解釋點解要$,咁串,有日子就幫買機票,旺季冇位好正常,14 日內佢一定要走,佢走唔到佢氾法,佢驚過你啦!咁串,你求自保不要冒險了。

複式洋房

只怕工人為求留港,不擇手段,佢可以無中生有,去勞工處開你file告你欠薪,當然佢醉翁之意不在酒,只要一開file佢就可以留港直至案件完結,呢段期間佢又可以去做黑工,到被入境處捉到,政府又會出錢送工人回國,工人無得輸,最慘系香港僱主,輸清袋

男爵府

最慘佢唔肯confirm airport, 我冇辦法買到機票
因之前睇到要相方同意定日子買機票
而家佢又樣樣都唔肯 唔知想點

首頁

尾頁

跳至