夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Loktungggg 發表於 18-12-5 13:27
講下背景先:囡囡出左世十幾日,我仲坐緊月,之後都打算做ftm 老公返緊紥鐵,朝5晚7,我都知佢返工好辛苦, ...

唔...我老公唔係做扎鐵,但工時都12個鐘以上,返到屋企真係散晒,何況扎鐵真係超超超辛苦既工(精神同體力完全透支),你盡量去體諒一下啦

男爵府

講下背景先:囡囡出左世十幾日,我仲坐緊月,之後都打算做ftm 老公返緊紥鐵,朝5晚7,我都知佢返工好辛苦, ...

樓主, 你老公工作時間足足14小時, 而且又是體力勞動工作, 有多辛苦可想而知. 作為初生BB的母親確實也不輕鬆, 但在BB睡覺時你可以爭取時間休息一會, 對自已好一點.

老公主外, 你主內, 分工合作, 有空時去拍拍拖補償一下.

樓主, 為母則強, 你一定能做到的.

男爵府

Loktungggg 發表於 18-12-5 15:02
我明白老公返工係好辛苦,亦冇話過佢份工好輕鬆
不過一個女人仔接近24小時獨力湊住bb都唔簡單
晚晚忍受住傷 ...

如果冇辦法搵人幫手,建議你買個小米吸塵拖地機,另外買洗碗碟機,依家啲新款好細的,我用緊樂聲,好薄好細,唔使整來去水,用嘅時候先至駁水龍頭,去水喺返升盤就可以,另外家務方面做到幾多就幾多,唔好要求咁高,自己感覺冇咁辛苦,呢幾個月照顧到BB同自己先,間屋亂少少唔好介意住,唔好搞到自己身體同感覺上都咁辛苦,心情同心態都會好返啲的,另外太攰真係唔想煮,一餐半餐就買返嚟食,每日都要比時間自己休息,做返少少自己嘅嘢,唔好逼得自己咁緊,可以的話就請人幫手,我嗰時生啊仔初初都係自己廿四小時照顧,雖然有日頭有陪月都覺得辛苦,所以後尾都請咗工人幫手,明白你都辛苦作戰中,我嗰時又係乳腺發炎,生完仲起左七粒痔瘡,坐都坐唔到咁滯,夜晚又要餵夜奶,老公想幫手的,但因為佢都要返工,我又唔想佢夜晚起身,好快就捱到牙肉發炎添,日日痛到想死,但都要做,感覺係好孤立無援的,真係試吓降低要求,睇吓有咩幫到自己嘅,就試下同唔好慳照買,你老公實在都真係辛苦,唔好期望佢幫到你啲咩,可以的話早啲幫阿B戒夜奶,可以瞓天光個人會精神啲冇咁辛苦

侯爵府

複式洋房

回覆樓主

做呢d除咗精神心靈上好攰,重要體力都冇哂,所以先咁架姐
慢慢黎啦,都明白你都會好想有人關心下,互相體諒最重要啊

伯爵府

返地盤一定要休息夠,唔係好易有意外,你要體諒下佢!

子爵府

回覆樓主:

簡化煮飯,一煲過嗰啲洗煮都方便
同老公講,每晚俾個kiss bb, kiss應該唔駛幾多力
自己多休息。老公應無哂力,唯有自己找吓外援,佢返家真係只能休息。有無放假日?

侯爵府

你要求太太太高了
你老公工作要高度集中精神,否則好危險,你仲想佢分神幫你手,不如你去返工請工人湊b

男爵府

聽你咁講佢應該係未適應做爸爸,放假叫佢抱多啲,幫下手餵奶沖涼,遲啲大啲,小朋友識同佢互動,就會好好多,我老公以前都係返黎一兩個鐘就訓,早出晚歸,我明你諗咩,你係悶到癲左,得閑搵朋友傾下計,唔駛講小朋友,講下啲八卦野都得,唔好咁專注去理個小朋友

大宅

我老公都無幫過亞囡換過尿片啦!數埋唔夠5次!但而家女都10歲啦!老公顧家就可以啦!

如換尿片換得多,如果係衰佬就係一個衰佬!

禁止訪問

公爵府

Loktungggg 發表於 18-12-5 16:38
我知我老公好好,肯賺錢養家
但問心有邊個女人唔想老公關心下自己同仔女呢
依家唯有大家包容多d,等bb大d啦 ...

明呀,但現實就係咁,唯有頂住先。。

遲d等你可以出返黎做野,睇下佢有無機會轉行,唔駛咁辛苦。。

大宅

樓主兩公婆都辛苦,換個角度諗,可以一齊為咗頭家打拼,其實都係一種幸福!所以要齊心,同一陣線,成日話男主外,太太多啲言語上支持佢,肯定佢,多謝佢辛勞工作,等佢知道工作辛苦都值得,你同bb係佢精神支柱,佢個心就會向返屋企。得一個鐘相處時間冇問題喎,有質素十五分鐘都夠,多啲同佢講有趣嘅話題,bb今日有咩得意嘢,問候吓佢工作情況,男人好少主動講。點到即止,唔好講到佢煩。

你剛生完b情緒波動完全正常,我諗所有媽咪都理解,但男人係唔明,亦唔知你呢刻需要乜嘢關心問候,所以你要知道佢並非唔關心你同bb,佢自顧不暇,唔好怪佢。遲啲你湊b上手咗,荷爾蒙正常返,就會好好多。

複式洋房

男人都係好無能

珍珠宮

朝5晚7,體諒下
為頭家兩個也要付出

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

環保接龍勳章

Loktungggg 發表於 18-12-5 15:02
我明白老公返工係好辛苦,亦冇話過佢份工好輕鬆
不過一個女人仔接近24小時獨力湊住bb都唔簡單
晚晚忍受住傷 ...

妳已經好叻了
成頭家自己搞得掂
不要比自己太大壓力
妳和老公只是扮演著不同角色
大家都辛苦的
有時間盡量休息一下

男爵府

做扎鐵真係好辛苦,如果你只係想佢關心下你哄下你,你不妨直說。男人,通常都係遲鈍啲。好多時佢唔知你想要乜,所以,要學識直接同佢講,唔好要佢估。呢個係我結左婚十年之後得出既領悟。你要求唔算高,我估你老公應該可以做得到。加油!!!

男爵府

陪月勳章

個陪月突然有事唔做
有無叫佢介紹返一個黎
或你再搵個另一個陪月

坐月有人幫手好好多啊

男爵府

陪月勳章

或者參加有媽媽團契既教會
大家都是媽媽,一起分享,互相關心支持,有同路人一起開心很多啊

首頁

尾頁

跳至