跳至

首頁

尾頁

大宅

問題1: 小朋友最遲申請Dependent Visa年紀
我太太係citizen by descent, 小朋友香港出世, 如我們想移民英國, 請問是否要在他們18歲前申請SPOUSE VISA(我)/小朋友申請DEPENDENT VISA (住5-6年23歲申請入籍)
還是要12/3歲申請住英國5-6年, 於18歲前申請入籍?

問題2: 申請SPOUSE VISA/DEPENDENT VISA: 理論上冇限我們留在英國日子, 假如真的是在30個月內留在英國太短時間, 是否續不到第二期24個月VISA? 如續不到的後果是踢我地返香港定係可以留在英國, 不過時間要重新由0日計過? (即想留英5年申請永居要由頭計算時間)

希望有人可解答下..謝

男爵府

ruudi82 發表於 18-12-5 15:39
問題1: 小朋友最遲申請Dependent Visa年紀
我太太係citizen by descent, 小朋友香港出世, 如我們想移民英 ...

citizen by descent ,邊一年攞到?80年代攞到,可以傳個citizenship 俾18歲以下小孩。90年代攞到,可惜法律改了,已經不可能傳俾小朋友。邊一年條例改我已經忘記。

大宅

回覆 D-chan 的帖子

就係傳唔到先要去申請Dependent Visa

我會申請SPOUSE VISA, 但諗緊幾時去,

係唔我小朋友18歲前都可申請DEPENDENT VISA 住5年入籍, 定要係18歲前係英國住夠5年即12/13歲要過去??

複式洋房

回覆 ruudi82 的帖子

Q1 - 小朋友18歲前入紙申請, 2.5 年續簽同5年後攞 ILR 都當 dependent 計.

Q2 - hm hm, 不如 Ching 諗清楚係咪想移民英國先. 我明白好多人想又攞住簽證但又想係香港搵食. 但呢度已經有好多 Cases 住吾夠 “majority of time” 又或做D文件顯示有地址但 physically 吾係到住, 跟著俾 HO 周到同趕走. 諗清楚先.

去番你條問題, 如果續簽時 finicancial requirement 或英文或任何一樣野吾合要求, 會俾 HO 降格 由5年變 10 年 route. Clock will reset from 0.

大宅

Uxbridge219 發表於 18-12-16 20:53

Q1 - 小朋友18歲前入紙申請, 2.5 年續簽同5年後攞 ILR 都當 dependent 計.

Q2 - hm hm, 不如 Ching 諗清楚係咪想移民英國先. 我明白好多人想又攞住簽證但又想係香港搵食. 但呢度已經有好多 Cases 住吾夠 “majority of time” 又或做D文件顯示有地址但 physically 吾係到住, 跟著俾 HO 周到同趕走. 諗清楚先.

師兄, 以上如果好似你咁講住吾夠 “majority of time”, HO 係會要求即時難境? (可否再申請過Spouse/Dependent VISA? 定即時BLACK LIST左?? (我仲以為最多
Clock will reset from 0 添)

(如果好嚴格可能都會真係移民英國, 但好怕搵唔到野做)

複式洋房

俾佢地知道左, 即 “虛假陳述”, 你話大鑊嘛?另, 當然可再申請, 但要記住 再填表時冇得隠瞞之前既紀錄.

搵工... 首先, 你用 spouse visa 身份, 一到步就可做野, 吾使煩攪 僱主擔保. 淨係呢樣已經好過好多人.

吾知 Ching 既 background 同 profession 係物, 但小弟深信 係英國你有手有腳一定餓你吾死.
最緊要係放低香港思維.

都係嗰句, 諗到清清楚楚先好決定係咪要移民.

Good luck.

大宅

Uxbridge219 發表於 18-12-18 01:06

俾佢地知道左, 即 “虛假陳述”, 你話大鑊嘛?另, 當然可再申請, 但要記住 再填表時 ...

謝謝你, 我都真係要諗清諗楚。

請問你是在英國嗎? 你用了多長時間習慣英國生活??

複式洋房

Yes 現在英國定居.
不要 妄自菲薄, 40+ 歲有的是經驗.
有信心的就一定得.
冇信心就物都吾得.

定左落腳地, 詳細研究研究落腳地 job market. 如 Ching 所言 要求是 15k-18k 一年的工作不䕼. 但不要驚自己英文而 limit 左凈找唐人工. 試想 歐洲人也不是個個英文了得, 也一樣可找到工作. (小弟住的城市 有廣告聘 巴士司機每天工作十碼 約 23千 一年).

小弟 只有一忠告, 先要解決左住屋問題, 再解決小朋友讀書. 其他也就慢慢會定下來.

大宅

回覆 Uxbridge219 的帖子

謝謝你啊, 給了我一支強心針

複式洋房

無問題, 香港人要大家幫忙嘛.

首頁

尾頁

跳至