論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

ManLily 發表於 18-12-19 01:57
哇..我11月生,10月請,而家姐姐已經返左一個禮拜工...

仲未到工人,因為我請海外賓

洋房

Connice 發表於 18-12-19 09:28
仲未到工人,因為我請海外賓

我系未離開過菲的賓@@

複式洋房

Connice 發表於 18-12-6 08:21
唔係呀,柴灣架,貪近就出事

下。叫咩名。可否pm我

別墅

Connice 發表於 18-12-5 16:18
希望12月中工人到步,正正常常啦,唔係指意agent就死緊,收曬錢後,零跟進,樣樣要我追,買機票都唔同我夾 ...

請問你姐姐到步未?

大宅

mrs.cashew 發表於 19-1-2 19:39
請問你姐姐到步未?

到左,但係個姐姐唔係正常人嚟

別墅

Connice 發表於 19-1-2 19:59
到左,但係個姐姐唔係正常人嚟

下?溝通唔到?

大宅

mrs.cashew 發表於 19-1-2 20:00
下?溝通唔到?

係太蠢,又無記性,用嘢真係。。。一星期做低左一隻易潔鑊,整到個廚房洗手盤塞左,打爛左個瓦煲煲蓋(佢話,唔關佢事,個煲蓋自己掉落地爛
一星期,用左咁大樽910g嘅洗衣液用左2樽,只係廁所嘅廁紙每日都用一卷,一星期用左一樽油,用爛左2對膠手套(一對3m,一對微力達)我宜家比佢一次性手套算了,反正佢都用爛,垃圾袋,佢用左我一個月嘅袋,佢一星期用曬,同我講叫我買
做嘢方面,煮餐飯要用3個鐘,教極都無記性,一係話你無講,一係就係話呀sir話嘅,激到我唔想教,比本cook book佢自己睇坐煮,仲衰,話本書無講,佢跟足喎,人地白紙黑字,佢可以話本書無咁講

大宅

Connice 發表於 19-1-2 20:27
係太蠢,又無記性,用嘢真係。。。一星期做低左一隻易潔鑊,整到個廚房洗手盤塞左,打爛左個瓦煲煲蓋(佢 ...

好恐怖,蠢又駁咀,想駁炒呀。。。。
等咁耐,撞著個瘟神 @.@

大宅

Lapine 發表於 19-1-2 20:52
好恐怖,蠢又駁咀,想駁炒呀。。。。
等咁耐,撞著個瘟神 @.@

係。。。初初第一,2,3日,樣樣都yes,但就唔做/或者唔記得做,做嘢可能我比較急,3個鐘煮餐飯,(煮2個送)我堅接受唔到,已經咩都無做期他嘢,小朋友我湊,連收件衫,佢都收唔到,要煮飯

大宅

Connice 發表於 19-1-2 22:38
係。。。初初第一,2,3日,樣樣都yes,但就唔做/或者唔記得做,做嘢可能我比較急,3個鐘煮餐飯 ...

點煮3 個鐘。。。。 你有冇睇住佢做?
戥你慘

大宅

賓好少咁蠢,係咪駁炒咋,你agent 成日冇交帶都唔知係咪黑店。。

男爵府

Connice 發表於 19-1-2 22:38
係。。。初初第一,2,3日,樣樣都yes,但就唔做/或者唔記得做,做嘢可能我比較急,3個鐘煮餐飯 ...

之前有無做過?有咩工作經驗?

大宅

ddbb0099 發表於 19-1-3 07:42
之前有無做過?有咩工作經驗?

海外賓無做過,無出過國

大宅

Lapine 發表於 19-1-2 23:57
賓好少咁蠢,係咪駁炒咋,你agent 成日冇交帶都唔知係咪黑店。。

我老公話佢蠢,叫我慢慢教,但我覺得佢唔蠢,佢一嚟到就要求放假(星期日)但只係返左一日工,話要去搵耶穌,問我,佢可以幾點出去,幾點返,佢答我8-8,我話好。點知,7點就出門口,夜晚8點幾差唔多9點先返,佢返到嚟有講唔好意思遲左,好到下星期,返左一星期星期日又放假,今次差唔多6點(天都未光)就出去,夜晚9點幾先返,我第日就去搵中介,我話要換人,咁樣唔掂,我話我個b都未出世,無咩嘢比佢做佢都忙到咁,又慢,出埋世,佢點做呀?中介叫我比多次基金佢,話佢先嚟左一星期,未出過國,好多嘢唔識,要慢慢教,話我太心急。。。下編再打,唔夠字

大宅

Connice 發表於 19-1-3 08:21
我老公話佢蠢,叫我慢慢教,但我覺得佢唔蠢,佢一嚟到就要求放假(星期日)但只係返左一日工,話要去搵耶 ...

一開始已經做野勁慢又唔守時,話完都冇改善,點俾機會呀

你同佢講唔準時返屋企,無得放星期日。

別墅

Connice 發表於 19-1-2 20:27
係太蠢,又無記性,用嘢真係。。。一星期做低左一隻易潔鑊,整到個廚房洗手盤塞左,打爛左個瓦煲煲蓋(佢 ...

真係嘔血呀⋯⋯

別墅

Connice 發表於 19-1-3 08:21
我老公話佢蠢,叫我慢慢教,但我覺得佢唔蠢,佢一嚟到就要求放假(星期日)但只係返左一日工,話要去搵耶 ...

唔守時唔關蠢事喇卦。
我果個都係博大霧,我比佢8:30-21:00放假,未夠八點就出左去,九點幾先返。agent 指引是9:30,但我家規係9:00,除左第一星期準時,次次都9:30先返,所以話佢博大霧。
不過我已請左新姐姐,我就慳返啖氣。
我係你就搵個另一agent請個新。無經驗我真係唔會請。我果件無經駛吹到自己話有8年經驗,佢一入屋我知瀨野了,第十五天已簽左新姐姐。

大宅

Harriethung 發表於 19-1-3 09:19
唔守時唔關蠢事喇卦。
我果個都係博大霧,我比佢8:30-21:00放假,未夠八點就出左去,九點幾先返。agent 指 ...

點解我話佢唔蠢呢,上一編唔夠字,咁我比佢激到嘔血,已經唔想再講,叫我老公講,(呀sir係好人)我叫我老公講8-8佢返唔到,我話7-9啦,6點太早天都未光,同埋好凍,驚佢凍親病(佢之前話凍,菲律賓唔凍,送都唔同我地一齊去送,我買埋返嚟比佢)我老公同佢講叫佢7點先出去,佢話唔得教會個邊要6點就去喎,我老公話咁好啦,你6點出去,但9點要準時返,佢又話教會可能遲過9點喎,佢話,我睇下啦,遲返就打電話比你喎,你話佢蠢咩,佢不知幾醒,遲返通知我喎,嚟左都無2個星期呀

子爵府

Connice 發表於 19-1-3 14:02
點解我話佢唔蠢呢,上一編唔夠字,咁我比佢激到嘔血,已經唔想再講,叫我老公講,(呀sir係好人)我叫我老 ...

點會咁既時段㗎......我家的工人姐姐個個9:00才會外出,晚上8:30左右已經返到。佢哋全部都返教會。教會彌撒有好多時段,教會活動從早到晚,佢又唔係返工,不用由開始參與到活動結束啩⋯⋯

大宅

macdullbaby 發表於 19-1-3 17:31
點會咁既時段㗎......我家的工人姐姐個個9:00才會外出,晚上8:30左右已經返到。佢哋全部都返教會。教會彌 ...

我地係一齊圍台食飯嘅,次次食飯佢都要3催4請,咁跟住我唔再叫啦,宜家佢同我老公講話,要自己拎起d飯菜先,自己響廚房食

首頁

尾頁

跳至