腸胃痛,已睇咗2次醫生, 是否應轉專科醫生?

AppleChow
|
各位好:
阿女這兩天胃及腸痛, 昨天睇咗醫生有抗生素及鬆弛腸臓藥,
但今早又再痛, 已回之前的醫生再睇及加咗1種藥(睇吓今晚情況有否好轉),
現好擔心, 請問如明天又再痛是否應轉睇專科醫生較好呢? 應是外科定腸胃科醫生?
請問有醫生推介嗎? 最好在荃灣/九龍區的.

謝謝各位!

orangeca
|
去睇專科, 照胃鏡

中國人好多有幽門螺旋菌
mercurycc
|
幾大個?
外甥細個時腸胃痛,去政府急症睇唔到冇有事拖左日幾,
最後去睇專科原來套腸要做手術。
mercurycc
|
orangeca 發表於 18-12-5 17:10
去睇專科, 照胃鏡

中國人好多有幽門螺旋菌
上次做檢查都發現有菌,但完全無任何痛唔舒服的。
廷廷媽
|
其實就咁去睇醫生, 醫生都係開普通胃藥架咋, 我胃痛左幾年, 之後驗幽門螺旋菌, 係有菌....跟住食左幾個療程既藥, 再驗係冇哂, 但胃痛依舊, 後來的起心肝去照腸胃鏡, 有胃炎, 食左西藥, 再慢慢中藥同食療調理. 不過個胃始終係弱左, 抵抗力下降時個胃就唔舒服....
orangeca
|
mercurycc 發表於 18-12-5 17:15
上次做檢查都發現有菌,但完全無任何痛唔舒服的。
發現幽門螺旋菌但無唔舒服可以不理, 但如果感到唔舒服或胃痛就要治療。
Ashleycorina
|

盡快睇,試過醫生話腸胃炎,原來中左菌,好彩睇得切

mercurycc
|
orangeca 發表於 18-12-5 21:17
發現幽門螺旋菌但無唔舒服可以不理, 但如果感到唔舒服或胃痛就要治療。
...
醫生都話好多人都有特別係亞洲人喜歡同檯食飯。
YuiYeeMa
|
可睇專科檢查,但不用太擔心,考試月,可能是精神緊張
AppleChow
|
mercurycc 發表於 18-12-5 17:14
幾大個?
外甥細個時腸胃痛,去政府急症睇唔到冇有事拖左日幾,
最後去睇專科原來套腸要做手術。 ...

阿女12歲。
LittleRoxie
|
AppleChow 發表於 18-12-5 16:54
各位好:
但今早又再痛, 已回之前的醫生再睇及加咗 ...

去睇專科先
檢查完無事,去睇中醫
透過中醫調理,跟了我一世的胃病
好咗三份二
李家承
|
LittleRoxie 發表於 18-12-6 06:56
去睇專科先
檢查完無事,去睇中醫
透過中醫調理,跟了我一世的胃病

請問你睇邊個中醫?中藥是藥粉定煲架?
LittleRoxie
|
李家承 發表於 18-12-6 07:12
請問你睇邊個中醫?中藥是藥粉定煲架?

藥粉
李家承
|
LittleRoxie 發表於 18-12-6 07:17
藥粉

我睇胃睇左中醫2個月,煲中藥,睇腸化生同胃氣,但都仲有胃氣,請問你睇邊個中醫?可以介紹嗎?
TMC3012
|
去睇專科啦, check下係乜事
我只係走去法國睇佢門診(有專科), 最好打去問下邊日有得睇醫
上次c6 check到胃有菌, 我走去法國check連埋睇, 比佢睇保險指定既醫生仲平, 仲要第二日就睇到報告唔駛等
mercurycc
|
AppleChow 發表於 18-12-6 06:51
阿女12歲。
醫生話咁大個又好小有呢個問題.
去睇專科檢查清楚.
ecling
|
12歲,唔排除壓力大引起,但係都要睇咗專科先。
AAmother
|
AppleChow 發表於 18-12-5 16:54
各位好:
但今早又再痛, 已回之前的醫生再睇及加咗 ...

王木鎮腸胃科、肝科
旺中 18樓
我仔胃氣胃酸倒流看
AppleChow
|
請問有睇過李渭明醫生嗎? 佢是否腸胃科的? 收費如何?

謝謝!