自由報料

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

lyh80115 發表於 18-12-18 15:39
係卦,我換禮券都要分2張卡碌。

想請教...

銀聯閃付...

是一定要NFC PAY 定 掃QR CODE 都可? 好亂...

如店接受支付寶/ 微信, 即是銀聯閃付都可以用嗎?

Stay Hungry , stay foolish !!

翡翠宮

hinhin_ma 發表於 18-12-19 04:53
想請教...

銀聯閃付...

銀聯閃付、銀聯手機閃付,都係NFC付款;銀聯二維碼先係用雲閃付app掃QR CODE,啲優惠條款有清楚寫明,如圖。

翡翠宮

hinhin_ma 發表於 18-12-19 04:53
想請教...

銀聯閃付...

收支付寶、微信,唔一定收銀聯QR CODE,因為銀聯有自己掃碼機。

有次喺太興埋單,佢話佢部銀聯機掃二維碼有問題,佢叫我調轉掃,部機個mon顯示QR CODE,我用雲閃付app掃,睇到銀碼無錯之後入密碼確定搞掂,一樣減到$20。

禁止訪問

珍珠宮

lyh80115 發表於 18-12-19 11:05

收支付寶、微信,唔一定收銀聯QR CODE,因為銀聯有自己掃 ...

IC.... E個方式..晌大陸買野時用支付寶都有...

珍珠宮

lyh80115 發表於 18-12-19 10:29

銀聯閃付、銀聯手機閃付,都係NFC付款;銀聯二維碼先係用 ...

tks a lot !

銀聯閃付...即是張卡有QUICKPASS, 就可以用nfc 拍就ok, 唔洗經咩apps....

銀聯手機閃付.... android 機難用到, 可以不理....

雲閃付... QR CODE, 就要搵接受ge店先用到....

tks... 你介紹個優惠好抵..5折,

翡翠宮

hinhin_ma 發表於 18-12-19 15:33
tks a lot !

銀聯閃付...即是張卡有QUICKPASS, 就可以用nfc 拍就ok, 唔洗經咩apps....

ICBC銀聯咪試下佢個app,雖然操作唔太user friendly;我就用Huawei pay+深圳建行卡都玩到手機閃付。

珍珠宮

lyh80115 發表於 18-12-19 15:46
ICBC銀聯咪試下佢個app,雖然操作唔太user friendly;我就用Huawei pay+深圳建行卡都玩到手機閃付。
...

HWAWEI PAY + 建行卡 都有...不過, 佢是人仔戶口, 晌香港用是扣人仔?

翡翠宮

hinhin_ma 發表於 18-12-19 15:50
HWAWEI PAY + 建行卡 都有...不過, 佢是人仔戶口, 晌香港用是扣人仔?

係呀,扣人仔。你部都係内地買嘅華為/榮耀?

珍珠宮

lyh80115 發表於 18-12-19 15:51
係呀,扣人仔。你部都係内地買嘅華為/榮耀?

是國行MATE10.... OK / 7 仔用唔用到? 試下用都好....

翡翠宮

hinhin_ma 發表於 18-12-19 22:39
是國行MATE10.... OK / 7 仔用唔用到? 試下用都好....

咁掂啦,綁張建行卡先,香港用的話,感應完會要求喺佢部機輸入密碼,只撳enter就得啦。

另外你將Huawei pay嘅銀行卡、交通卡放喺桌面,就可以秒開付款啦。用銀行卡係要撳一下指紋先,安全的。

hinhin_ma    發表於 18-12-20 20:51

首頁

尾頁

跳至