心瓣過長

ckfamily
|
上年body check 話心電圖有問題,搵左專科睇,就話心瓣過長,應該係天生,但而家先發現,身體又冇咩明顯表徵,之前洗牙都冇特別注意,今日去洗牙,牙醫就話而家好小case 會洗牙之前食抗生素,佢覺得冇需要食,又話心臟科醫生冇講就即係唔駛喎,想問下JM 有冇經驗分享下
傻豬彤彤
|
ckfamily 發表於 18-12-5 22:29
上年body check 話心電圖有問題,搵左專科睇,就話心瓣過長,應該係天生,但而家先發現,身體又冇咩明顯表 ...

驚血液感染細菌

最好問心臟科醫生
Cokegirl
|
我有朋友心瓣有問題,牙痛唔理,結果菌入心,差啲就拜拜!樓主問清楚心臟醫生好啲。
musiccisum
|
ckfamily 發表於 18-12-5 22:29
上年body check 話心電圖有問題,搵左專科睇,就話心瓣過長,應該係天生,但而家先發現,身體又冇咩明顯表 ...

我唔係心瓣過長,但係其他問題心臟科醫生話睇牙前要食藥,但早喺好幾年前出左指引話其實都唔駛食。
ckfamily
|
musiccisum 發表於 18-12-6 03:51
我唔係心瓣過長,但係其他問題心臟科醫生話睇牙前要食藥,但早喺好幾年前出左指引話其實都唔駛食。
...

牙醫就係咁講,佢話以前係大部分心瓣問題既人係要食藥,但後來越來越小人要食,話其實好多都冇需要食
ckfamily
|
Cokegirl 發表於 18-12-5 23:06
我有朋友心瓣有問題,牙痛唔理,結果菌入心,差啲就拜拜!樓主問清楚心臟醫生好啲。
...

你朋友,細菌入心,會有咩徵狀?
musiccisum
|
ckfamily 發表於 18-12-6 08:09
牙醫就係咁講,佢話以前係大部分心瓣問題既人係要食藥,但後來越來越小人要食,話其實好多都冇需要食
...

係呀,如我無記錯個指引已有10年,話食左都未必有用
Cokegirl
|
ckfamily 發表於 18-12-6 08:21
你朋友,細菌入心,會有咩徵狀?

佢話體能明顯下降,發燒;氣速同痛
kiko_mami
|
朋友心臟有事,去整牙前必須食定抗生素
FJmom
|
長知識了, 第一次聽原來心有事洗牙前要食藥