母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

大宅

回覆樓主:

你泵定埋身餵呀?埋身易追啲,我都係初初冇奶,又唔識點上奶,個陪月又懶唔想幫我餵人奶只想餵奶粉,終於差不多滿月我炒左個陪月,決心唔補奶粉,全埋身,雖然好辛苦,但追追下,兩三個星期比我追到全人奶,樓主記得要多飲水,炒米茶或多奶茶,豆漿都可以,仲要餐餐一定要食一碗飯,我個時冇乜湯水,惟有煲魚湯和番茄薯仔豬骨湯,老公有買fenugreek seed, more milk plus, 山羊豆呢啲,貪佢方便易食,都有飲過雞精,不過好似魚湯好啲。樓主試下啦,努力一定得。

已刪除用户

侯爵府

回覆樓主:

你係咪埋身或者泵得太少

已刪除用户

侯爵府

Carmen8080 發表於 18-12-6 19:14
齋泵咋 但係咁早黎m係咪有影響 我依加連基本一餐都無 真係有啲內疚

但你一日泵幾次?不過我都個月半就黎m, 而家咪半人奶到差唔到6個月

已刪除用户

侯爵府

Carmen8080 發表於 18-12-6 19:35

一日一次 少到無奶出 完全無谷嘅感覺

咁唔怪得你咁快黎m , 頭一個月起碼一日8次,每3個鐘一次,你一日一次根本俾唔到signal 大腦去造奶

已刪除用户

大宅

Carmen8080 發表於 18-12-6 19:41
咁我要密啲泵 希望仲有得救

一定可以,我身邊好多人坐完月之後先開始追奶,最緊要勤力,晚上半夜起身泵奶是最好追奶時間。你咁快來M既,我惡露要成2個月先叫清哂

已刪除用户

別墅

我又係早嚟M但奶量無少到呀
就算有排入院食藥十幾日唔餵得奶我都日日泵幾次再倒,要keep住比身體知道需要造奶先得

已刪除用户

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

頭一個月如果要全泵係要模仿bb 食奶時間表去泵,初生一兩個鐘就食一次,即一日起碼十至十二次。
如果可以就轉埋身啦,又唔洗洗泵又慳返d 時間。不過要留意住bb 情況,轉埋身時食得夠唔夠,因為身體都唔能夠一下子就增勁多奶,係需要時間。
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

Carmen8080 發表於 18-12-11 01:20
真係好佩服全人奶媽咪 每三個鐘就要泵奶 真係要好有毅力 我自己湊仔每三個鐘已經要餵一次奶 都已經好忙 仲 ...

我有時好懶,特別係凍冰冰既晚上。我仲要湊住個大既,每日24小時真係完全唔夠用。我是半埋身半泵既媽媽

已刪除用户

珍珠宮

回覆樓主

放心,就算泵都可以追奶。
我BB打第一枝針時,
飲奶粉會嘔,
人奶就唔會。
當時我每兩個鐘泵一次,
得10ml 20ml都照泵,
兩日後追到奶,
可以去到5安!

係辛苦,