好痛苦

green_flower
|
我其實真係唔想卑阿媽湊仔,但工人走佬、偷嘢....工人唔得、自己唔可以辭工,逼住要叫阿媽幫手,但每日既負能量、面色,我好痛苦,有無人明?
iriswy
|
總會過去的,加油呀!再找工人
sukicloud
|
有再搵工人嗎?
小朋友幾大?可能樓主媽媽覺得太辛苦

找工人樓主媽媽幫手睇下
找99輪流幫下
找鐘點幫輕一下家務
|
green_flower 發表於 18-12-6 07:26
我其實真係唔想卑阿媽湊仔,但工人走佬、偷嘢....工人唔得、自己唔可以辭工,逼住要叫阿媽幫手,但每日既負 ...

面色係好難頂, 快搵新工人啦
呀紫CANDY
|
green_flower 發表於 18-12-6 07:26
我其實真係唔想卑阿媽湊仔,但工人走佬、偷嘢....工人唔得、自己唔可以辭工,逼住要叫阿媽幫手,但每日既負 ...

你令到你媽咪心咁情願幫你!
TMC3012
|
但你諗下, 工人走左起碼阿媽叫暫時幫到手喎, 唔係你邊可能請長假直到請到工人
chocolatebean
|
回覆 green_flower 的帖子

好多方法解決既
再請工人,請e e
|

講真,你對左阿媽咁多年,都知道佢咩人架啦!應該揾到一個方法面對佢,接受佢
我係好樂觀既人,99又係充滿負能量,(仔女冇比佢湊),但我每次見佢都會輔導佢,聽佢訴苦,叫佢諗開d,同佢講控制唔到既事就接受。。。佢都舒服好多,話我好正面。

你同媽媽多d傾計啦!一個負能量的人真係吸引唔到人埋身架
kimberlybaby
|
有冇比返錢for呀媽湊B呀,有會服務好d,for me 我覺得自己呀媽湊會放心過工人湊
sugarcheung
|
第一,你有冇俾足人工你媽咪
第二,而家嗰個唔係你阿媽你會唔會覺得好啲
朝着呢兩個方法去改善,一定會好好多
|
揾還揾,千其吾好急進請工人而求其請,咪請左個工人又玩嘢駁炒或吾撈
|
kimberlybaby 發表於 18-12-6 08:05
有冇比返錢for呀媽湊B呀,有會服務好d,for me 我覺得自己呀媽湊會放心過工人湊
...

我一個月卑一皮人工佢
|
sugarcheung 發表於 18-12-6 08:05
第一,你有冇俾足人工你媽咪
第二,而家嗰個唔係你阿媽你會唔會覺得好啲
朝着呢兩個方法去改善,一定會好好 ...

每朝早起身我會唔開心到喊...一想到放工返屋企就會見到佢,我會驚到抖唔到氣
水草
|
頂住呀,可能初段未慣,你盡快請工人,三兩個月咬著牙關過
anyuser18
|
再搵過工人!好工人要等要搵,唔係咁易找到,但唔找一定找唔到
工人換得
阿媽唔換得
暫時阿媽幫住先
繼續找工人
anyuser18
|
green_flower 發表於 18-12-6 08:21
每朝早起身我會唔開心到喊...一想到放工返屋企就會見到佢,我會驚到抖唔到氣
...

你對住阿媽真係好大壓力
你可諮吓放工唔好即返去,行個圈抖幾個字,定吓神先
寫定阿媽點會令你有咩反應
諗定對策
多啲同人傾吓呻吓
我怕你咁好易會病。保重
|
green_flower 發表於 18-12-6 08:20
我一個月卑一皮人工佢

都咁?我會請人湊日頭都吾洗咁貴
|

成皮可以揾e e湊啦!
|

會唔會有可能係阿媽覺得無工人你先比個孫佢湊條氣唔順呢?老人家心理有時好難捉摸
唔好煩我
|
green_flower 發表於 18-12-6 08:21
...

咁嚴重你媽對你做咗d乜?定係你好多事發生堆埋所以情緒爆煲?