跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

多謝非常詳細的分享
我們都在辦理中,有些問題請教。進度顯示送去 Department of State,是否在轉往NVC 啊?
我見到你交了260表格後準備文件都用了2個月,有無D文件可以現在開始準備呢?關於無犯罪紀錄、驗身這些是否一定要等收到文件包之後的日期先符合要求?
原計畫暑假回去新學期開學小朋友可以讀書,但如果每一步都要個零月好似8月都不能完成?

複式洋房

tiandd 發表於 19-4-23 23:41
多謝非常詳細的分享
我們都在辦理中,有些問題請教。進度顯示送去 Department of State,是否在轉 ...

Hello~你說“進度顯示送去 Department of State”,具體英文係點寫法?是否已經收到NOA2?

D260啲文件有啲你可以準備住部分先,包括:

• 美國公民/永久居民及其配偶申請者的出生證明書
  • 雙方的領養證明文件(如有)
  • 雙方的法庭或入獄記錄(如有)
  • 雙方的婚姻註冊證明書
  • 雙方所有過往婚姻的離婚證明書或配偶死亡證明書(如有)
  • 雙方的從軍記錄(如有)
  • 雙方護照內的個人檔案頁
  • 配偶申請者的無犯罪紀錄證明書(香港的申請者可直接在見領事前六個星期或以上,向香港警務署提交申請,警務署會直接將證明書轉送到美國駐港澳總領事館)

最麻煩係經濟擔保證明,報稅單啊、居美證明啊、收入證明等等。報稅可以上IRS request transcript。

複式洋房

wandoubaby 發表於 18-12-6 07:35
(唔好意思,先前的post 可能因為加了連結,被當違規文章處理了,我新來不知道規矩,先在這裡說聲抱歉。)
...

你好, 我見 NOA 個日期已過左我個receipt day好耐,但好似未收到NVC的通知書,只收到l-797-C 話已sent to NVC , 想請教NVC的通知書大約系點o既樣?

大宅

ushei 發表於 19-4-24 08:46
你好, 我見 NOA 個日期已過左我個receipt day好耐,但好似未收到NVC的通知書,只收到l-797-C 話已sent to NV ...

NVC Welcome Letter個email subject係寫Notice of Immigrant Visa Case Creation,內容會有埋case number同Invoice number

你個case係幾時send去NVC㗎?有無打電話去NVC問吓收到你個case未呢?

男爵府

我係IR1, priority date Jan 31 2018, 剛剛上星期四見領事, 宜家等緊passport, 我都係趕8月送小朋友開學, 我係10月尾收到NVC welcoming letter, 但我1月尾先submit I864 & DS260.

大宅

bettylovingbb 發表於 19-4-24 20:23
我係IR1, priority date Jan 31 2018, 剛剛上星期四見領事, 宜家等緊passport, 我都係趕8月送小朋友開學, ...

想問吓你case complete同收到interview通知嘅日期分別係幾時呀?

複式洋房

wandoubaby 發表於 19-4-24 02:08
Hello~你說“進度顯示送去 Department of State”,具體英文係點寫法?是否已經收到NOA2?

D260啲文件有 ...

謝謝回覆, 我琴日收到NVC 封信啦!!

無犯罪紀錄證明書系要去到邊個階段先可以整?因為我見警務署個網寫著要"() 由有關領事館/移民局/政府部門發出的信件,正本及影印本(每位申請人一份影印本)。信件須載有申請人的姓名及清楚列明領事館/移民局/政府部門需要檢視無犯罪紀錄證明書;" .

份領事館/移民局發出的信件正本系會系幾時到會寄黎香港?

大宅

ushei 發表於 19-4-25 07:34
恭喜你,想問你priority date 係幾時?

男爵府

回覆 Honey媽媽 的帖子

1月尾submitted文件, 其間要補交2次文件, 所以3月中先收complete case notice, 3月尾收到interview通知4月尾interview, 但後來領事通知提前一星期interview.

男爵府

剛剛check mailbox, check番email, 原來係23/2 收documents completed notice, 20/3 收interview notice.

大宅

ushei 發表於 19-4-25 07:34

恭喜晒!

無犯罪紀錄證明即係良民證,一般要4-8星期先會寄到去領事館,同埋喺CEAC upload文件時要upload埋申請良民證時嘅收據,所以你要預返時間喇。

我哋係print NVC封有case number嘅email就去申請良民證,無收過正本信寄嚟。

大宅

bettylovingbb 發表於 19-4-25 10:36

剛剛check mailbox, check番email, 原來係23/2 收documents completed notice, 20/ ...

由CC到收interview都要等成個月,咁我要再等吓喇,我啱啱先CC咋

見領事時問咗啲咩問題呢?

複式洋房

Honey媽媽 發表於 19-4-25 10:57
恭喜晒!

無犯罪紀錄證明即係良民證,一般要4-8星期先會寄到去領事館,同埋喺CEAC upload文件時要upload ...

謝謝

即是拿著NVC的通知書(上面列有新的個案號碼(NVC Case Number)及賬單號碼(Invoice ID Number) 呢份去申請良民證?

定系要交左交DS-260的申請表格之後先可以申請良民證?

大宅

回覆 wandoubaby 的帖子

我在網上用case No 查顯示case was sent to Department of State,4月3日先更新,還未收到任何信件✉️ 。是否下一步就會收到 NVC的信件啦。然後就是260、261 表格?請問261、260是有先後順序的兩份表格嗎?我是IR1,先生在香港一直有報稅,不知是否還需要很多財務資料做擔保?先生自己做擔保人可以嗎?

大宅

ushei 發表於 19-4-25 12:04
謝謝即是拿著NVC的通知書(上面列有新的個案號碼(NVC Case Number)及賬單號碼(Invoice ID Number)) 呢 ...

你有case number同invoice number就可以交錢,交完隔幾日就可以上網填DS-260。

我哋係交完DS-260先去申請良民證,不過都係前後幾日嘅事

大宅

回覆 bettylovingbb 的帖子

恭喜恭喜🎉可以book機票安排搬家啦我依ga最擔心到8月都沒interview ⋯

大宅

tiandd 發表於 19-4-25 12:12
回覆 wandoubaby 的帖子

我在網上用case No 查顯示case was sent to Department of State,4月3日先更新, ...

如果3/4先由USCIS send case去NVC, 你大概預返1-2星期NVC會收到, 跟住再等6-8星期就會有NVC嘅welcome letter by email, 你亦都可以打電話俾NVC問咗case number同invoice number先, 咁就可以早少少俾錢。

俾完錢就可以上CEAC填DS-260, 宜家唔使填DS-261。

你先生申請你嗎?佢嘅收入係香港定美國?如果係香港就唔當係有收入,除非返美國之後會繼續有呢份收入。你先生點都會係主要擔保人,如果收入不足就可以用資產擔保,或者搵joint sponsor。

大宅

tiandd 發表於 19-4-25 12:18
回覆 bettylovingbb 的帖子

恭喜恭喜🎉可以book機票安排搬家啦我依ga最擔心到8月都沒interview ⋯

NVC 2月尾收到我個case, 4月頭收到case number, 宜家我預6月尾interview。

你趁宜家準備好晒啲文件, 到時即刻upload晒所有文件,咁應該可以8月in嘅

男爵府

問結左婚幾耐, 係邊度認識, 有冇小朋友, 老公宜家係邊, 去US會做咩工? 大約問左1-2分鐘就approved, 反而收文件嘅staff就多嘢問同埋佢會寫低, 我估係俾領事睇. 我會收番passport先訂机票, 但應該7月頭走, 所以好趕.

男爵府

如果唔使補文件應該趕得切.

首頁
12345...17

尾頁

跳至