跳至

首頁

尾頁

大宅

SaB28 發表於 19-5-18 13:52
回覆 甜甜兒 的帖子

有無試過打去NVC問?我老公前日終於打到去,問左number,比到錢

有無叫NVC resend俾你呀?

大宅

SaB28 發表於 19-5-20 16:55
回覆 Honey媽媽 的帖子

死啦,無呀,係咪一定要收到封信?

都唔一定嘅,不過佢都會有封hard copy寄返俾你,但就好耐先寄到嚟

大宅

SaB28 發表於 19-5-21 21:24

係咪話有個app可以check到成個流程?其實由頭到尾,我都唔知佢幾時去到邊度

如果你去到NVC階段就無app check㗎喇,你可以去返CEAC check case status

https://ceac.state.gov/CEACStatTracker

如果想睇啲文件accept咗未就login返入去俾錢個platform啦

https://ceac.state.gov/IV

大宅

tiandd 發表於 19-5-23 07:46

填完260 form 之後現在要 upload 文件,我見無犯罪紀錄都在list裡,又聽講無犯罪紀 ...

你可以print咗NVC封有case number嘅welcome letter去申請良民證。

記住upload文件時,police certificate嗰欄upload返申請良民證嗰張receipt,最好打埋comment話良民證會直接由香港警方寄去領事館。

總之CEAC上面要upload齊晒文件而NVC又accept晒先可以排隊等interview

大宅

SaB28 發表於 19-5-20 16:55

死啦,無呀,係咪一定要收到封信?

係喎補充返,你要有NVC封welcome letter先可以申請良民證㗎喎,所以最好叫NVC resend返個email俾你

大宅

tiandd 發表於 19-5-23 22:09

淨係收到email ,Print 封email 可以嗎?好彩有你提醒,我以為就咁confirm 等信⋯

Print封有case number同invoice number嘅email就得

大宅

甜甜兒 發表於 19-5-24 09:18
請問起邊個位列印welcome letter ?

係print返NVC send俾你嗰封email就得喇

大宅

甜甜兒 發表於 19-5-25 15:44
我又想問
其實應該幾時先申請良民証?
有d 網話面試只接受6星期前申請

williamklleung講得啱,我都係填DS-260同時申請埋良民證。DS-260其實3、4日就process到,而良民證有效期一年,所以早少少申請係無問題嘅

大宅

tiandd 發表於 19-5-26 22:42
回覆 williamklleung 的帖子

咁你upload 全部文件comfirm,之後,大約幾時收到interview通知?interview的 ...

我就等咗1個月先收到interview信,跟住就隔多1個月先見領事,所以由case complete到interview要2個月。

通常NVC係每個月10-20號左右schedule下個月嘅interview, 咁要睇吓你幾時case complete, 如果趕得切每個月schedule嘅日期就可能唔使等咁耐嘅

大宅

SAYY 發表於 19-7-2 20:52
回覆 Eiffel2010 的帖子

本人已交文件,但是NVC要再補文件通常要等幾耐有回覆?

通常每次交文件後2-3星期NVC就會review文件

大宅

SaB28 發表於 19-7-12 21:46
回覆 SaB28 的帖子

我想請教下,如果個DS260 approved之後,由NVC轉去香港領事館,通常要幾耐? ...

DS-260批咗後就可以upload文件,要視乎文件齊唔齊先決定到幾耐先case complete。Case complete後通常一個月左右就會有interview日期,見領事日期通常係約一個月後。

大宅

tiandd 發表於 19-7-19 23:08
請問NVC complete 後會收到什麼提示呀?interview信 會email or 郵寄?

我收到 messenger 有D 提示信息, ...

NVC會send email嚟㗎,個subject係”Notice regarding your Immigrant Visa Case becoming Documentarily Qualified”

首頁

尾頁

跳至