跳至

首頁
12345...17

尾頁

複式洋房

Joyful2016 發表於 18-12-22 22:58

Thanks JM, 我是美國家人網上交的。請問你第一次land, ...

咁應該問題不大了,只要證明你交左錢就可。我地去land 海關冇特別問,可能因為系統已經有mark 左。其實文件齊全的話,land 嘅時候應該好快就搞掂。我地兩個land 嘅處理時間不能作準,因為我老公居然大頭蝦唔記得帶領事館封密函上飛機!(In fact 到今時今日,我地都仲未搵返份文件)所以都搞左個幾鐘。海關話,冇左封密函,基本上可以直接即場遣返返香港,嚇到我地...... 不過後來佢地好好人地上到領事館個system,知道佢簽證真係批左,俾我老公入境...... 好險呢!俾着以前,一定遣返,唔會同你客氣。

所以呀,記得帶齊所有需要嘅文件去land 啊。我地只是好彩。

複式洋房

wandoubaby 發表於 18-12-24 13:58
咁應該問題不大了,只要證明你交左錢就可。我地去land 海關冇特別問,可能因為系統已經有mark 左。其實文 ...

Wandoubaby, Merry X'mas! 你情況都好驚險,所以美國家人成日提我地唔好開封,及記得文件跟住自己

複式洋房

Joyful2016 發表於 18-12-25 00:47
Wandoubaby, Merry X'mas! 你情況都好驚險,所以美國家人成日提我地唔好開封,及記得文件跟住自己
...

係,真係一定要,唔係就搵自己笨。我地真的好好彩,當時仲懷疑份文件是否夾左落我地個貨櫃某個箱度(當時隻櫃正準備吊上船),而且我地好遲走,在visa到期兩天前先land。如果要遣返,都唔知點算好!唔好學我地。

(你都係,祝你聖誕快樂!一切順利!幾時land SF呀?)

大宅

請問I-130, 除了詃表格之外,另外有什麼supporting documents 要交呢?

複式洋房

hp666 發表於 19-1-3 10:02
請問I-130, 除了詃表格之外,另外有什麼supporting documents 要交呢?

hp666 新年快樂!可參考(我剛剛都PM咗你):

第一階段(USCIS)的所需文件如下(請依下面次序順序放入信封)
  • 雙方證件相片兩張
  • I-130 申請費
  • 申請信(Cover Letter)(如有):USCIS 並無明文規定要求這份文件,亦有來自網友曾確認在沒有加插申請信的情況下,仍然可成功通過審核。我自己當年申請時,是有附上這封信件的,希望可令申請文件看起來更美觀更整齊,讓審核官更輕易地掌握你和配偶之間的關係,幫助他們消除對假結婚的質疑。不管怎樣,是否提交申請信純粹個人選擇。在文件齊全的情況下,不提交亦不會影響到審核結果。
  • G-1145 E-Notification of Application/Petition Acceptance (電子通知同意書)表格
    • 想要在電郵收到申請狀況的最新消息,記得一定要填,並將這張表格放在第一頁。
  • I-130 Petition for Alien Relative (外籍親屬審核申請表)(此表僅供申請首輪審核之用,並非正式的移民簽證申請)
  • I-130A Supplemental Information for Spouse Beneficiary(外籍配偶個人資料補充表格)
  • 其他身份證明文件副本(切勿寄出正本!以便日後見簽證官時出示;翻譯本請保留原文及翻譯正本)
    • 美國公民/永久居民身份證明(例如:美國出生證明書、公民入籍證明書、FS-240海外出生公民證明書、未過期的美國護照、由領事館發出的公民證明原件、綠卡)
    • 親屬關係證明(非英語文件必須請註冊翻譯員將文件翻譯成英語)(例如:結婚證明書、所有過往婚姻的離婚證明書或配偶死亡證明書等)
    • 配偶關係證明(非英語文件必須請註冊翻譯員將文件翻譯成英語)(例如:共同擁有的產業證明、共同居住證明、聯名戶口證明、寫有雙方名字的子女出生證明、知悉閣下配偶關係的第三方宣誓或其他合法證明文件等,亦可包括一同旅遊的護照蓋印證明、婚禮相片、日常生活照、情信、家庭會員卡證明等)
    • 合法更改姓名文件(如有)

複式洋房

回覆 wandoubaby 的帖子

Hello, 其實我睇到頭痛都唔係好明😭我老公現身處美國,係揸綠卡。申請我同2個囡。佢17年8月將所以文件同申請表交左俾華人服務處攪。之後收到個NOA同receipt number. 之後就唔見佢話有咩再做。 其實我見你地要交好多form同文件,佢係咪做溜哂呀?😭😭佢又唔識又唔問,都唔知要等幾耐先可以團聚😓

伯爵府

好媽媽勳章

lehcar_208 發表於 19-1-4 17:42

Hello, 其實我睇到頭痛都唔係好明😭我老公現身處美國,係揸綠卡。申請我同 ...

你老公係綠卡係耐D,要等多陣先去NVC stage. F2A priority 好似去到17年12月,你個NOA 1 係幾時?

複式洋房

lehcar_208 發表於 19-1-4 17:42

Hello, 其實我睇到頭痛都唔係好明😭我老公現身處美國,係揸綠卡。申請我同 ...

lehcar_208 妳好。如果妳已經收到NOA 1同receipt number,即是USCIS 移民局已收到妳的申請,咁我估妳的agent 應該已交咗要交嘅嘢(除非佢有嘢叫妳補交)。

妳有冇上網check 妳receipt number 而家係咩status?(按此)或者妳agent 有冇講咩?妳NOA 1上面有冇講妳case pass左去邊間service center?

樓上說得對,F2A 應該時間會耐少少,since 每年有限額(之前是每年限批114,200人,其中77%會批給配偶及18歲以下子女,23%會分配予21歲或以上未婚子女)。

複式洋房

wandoubaby 發表於 19-1-5 04:32
lehcar_208 妳好。如果妳已經收到NOA 1同receipt number,即是USCIS 移民局已收到妳的申請,咁我估妳的age ...

佢就只話收到我地個case 安排中, 封信係老公到,其實我都唔清楚pass左去邊個地方。希望佢無做溜野啦。但我想問正本既文件都係我老公到,到排到期我係咪要佢寄返俾我,等我帶去香港既美國領事館面談用?

複式洋房

ivyscyip 發表於 19-1-4 23:28

你老公係綠卡係耐D,要等多陣先去NVC stage. F2A priority ...

NOA1
Notice Date 係17年9月
priority date is 17年8月

伯爵府

好媽媽勳章

lehcar_208 發表於 19-1-5 17:38
NOA1
Notice Date 係17年9月
priority date is 17年8月

咁應該已經排到,打電話去uscis問下,online status寫乜?

複式洋房

lehcar_208 發表於 19-1-5 17:35
佢就只話收到我地個case 安排中, 封信係老公到,其實我都唔清楚pass左去邊個地方。希望佢無做溜野啦。但 ...

我贊同樓上的說法。不如問問妳老公可否scan 張NOA 1俾妳睇?上面一定有寫receipt no. 同service center。

妳要查case 其實好容易查到的,可以打電話去USCIS 問(準備好妳的receipt no.)。妳老公人在美國,打電話會比較方便。同埋上網到呢度用妳receipt no.查: https://egov.uscis.gov/casestatus/landing.do 。而家上面寫乜?

另外,個case o係邊個service center 處理都好重要的,例如California Service Center 就比較慢,暫時做到2017年1月左右,其他都好快。

(可參考https://egov.uscis.gov/processing-times 上面,Form 填"I-130",然後Field Office or Service Center 再選擇妳所屬的service center,之後有個表會告訴妳" Permanent resident filing for a spouse or child under 21 "的申請處理到邊個日子)

文件正本妳到時見官要show 的,現在不急,但可以準備定到時要在妳手上。另外妳也可以準備下d financial support document 先,當USCIS 批完妳份嘢,送去NVC 度之後,妳要提供的。o個啲比較花時間整理同埋麻煩。

子爵府

樓主,請問除了電話,還有什麼途徑可check 進度呢?我的情況是,感恩節時,美國地址收到欠缺文件,我在1月中,已速遞文件去加州,但到今日,check status,還是顯示我11月18日欠文件。
美國親人,打去問,但只是電腦作答,沒有結果。
最麻煩就是,我2月18日就dead line ,佢地收不到文件,就會close file ,當我放棄論

複式洋房

kkyyn 發表於 19-2-10 18:55

樓主,請問除了電話,還有什麼途徑可check 進度呢?我的情況是,感恩節時,美國地 ...

jm, email查詢的話,要差不多兩個星期才有回覆, 我曾經試過喺香港 打電話去 uscis 查詢, 好快就有真人接聽,你試試打長途問,好似要對case no. 申請人名, Priority date等,祝你一切順利(emoji)

大宅

kkyyn 發表於 19-2-10 18:55

樓主,請問除了電話,還有什麼途徑可check 進度呢?我的情況是,感恩節時,美國地 ...

打去USCIS hotline, 揀返聽自己嗰case status嘅option, 聽完後按3, 就會駁到agent, 跟住要求同tier 2 officer對話。

記住要搵tier 2先問到多啲資料㗎, agent只會睇到你都睇到嘅資料

我早2星期先打過去

子爵府

吾該晒jm回覆,想問有無人知,老公最近想買樓,咁老公在美國的物業,可否做到經濟擔保呢?

複式洋房

kkyyn 發表於 19-2-15 08:09
吾該晒jm回覆,想問有無人知,老公最近想買樓,咁老公在美國的物業,可否做到經濟擔保呢? ...

咦?你最後打去uscis有人接聽嗎?我每一次打都駁到俾真人接(要按幾次不同選項)。你老公打算自己擔保自己??

子爵府

結果美國親戚搵左律師打,要手續費。
是,想自己擔保自己

複式洋房

kkyyn 發表於 19-2-26 00:10
結果美國親戚搵左律師打,要手續費。
是,想自己擔保自己

下次可試Honey媽媽上面說的方法打,直到聯絡到customer representative為止。

我記得你係老公sponsor 你過去?如果佢係你sponsor,應該可以claim 美國物業做asset?可參考:https://travel.state.gov/content ... cial-documents.html

子爵府

最煩係打電話,要人幫我打, 又話打吾到, 結果搵左律師打.

吾該晒, 現在又不想買樓住, 因睇吾啱心水,
我應該, 用自己在HK戶口的$, 擔保番我自己,
個律師都流流地, 佢話D$要匯去USA,
我人都未到USA, 點匯$過去AR.

個律師除了打到電話, 都廢廢地

首頁
12345...17

尾頁

跳至