懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

不用甘擔心既,我見有人頭3個月勁嘔,都瘦左十幾磅,但之後BB都可以追到磅,食吾到肉,就食其他蛋白質野,飲下奶食蛋囉,足夠既蔬菜同水果

禁止訪問

大宅

豆腐、果仁食唔食到?

Ceciliacccc 發表於 18-12-6 09:42
豬/雞/牛/魚, 有小小油都會反胃! 仲有飯, 根本好多野都食唔到! 依家只係11 week, 已經瘦左4磅, 點算好呀:sw ...

Hello Ceciliacccc, 噁心係懷孕初期常見現象, 多數到三四個月度情況會有改善, 媽媽可以多選擇較乾身既食物, 例如: 麫包、餅乾, 另外, 雞蛋, 豆腐, 豆漿, 果仁, 牛奶, 乳酪都含蛋白質, 係飲食上可以食番多d補充, 最近有咩食物係你鍾意而又食到架?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Ceciliacccc 發表於 18-12-6 09:42
豬/雞/牛/魚, 有小小油都會反胃! 仲有飯, 根本好多野都食唔到! 依家只係11 week, 已經瘦左4磅, 點算好呀:sw ...
我都係咁,初初食唔到肉覺得肉好臭...到左16w就冇晒呢d反應~依家21w,都只係比未有前重左2kg,bb一直都係正常size~
頭3個月,bb自帶便當,唔怕佢唔夠營養。你自己就盡量食自己食到既食物,如果蛋、奶食到就最好!

禁止訪問

回覆 小果 的帖子

Hi 小果 ,懷孕媽媽身體會在好短時間內轉變成一個適合胎兒生長的環境,身體有唔同變化/唔同程度嘅唔舒服,依家冇晒唔舒服就好啦,整個懷孕期間體重增加大約11-16kg,懷孕中期目標每星期約增加0.5kg。媽媽Feel到胎動未?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-7 11:55
回覆 小果 的帖子

Hi 小果 ,懷孕媽媽身體會在好短時間內轉變成一個適合胎兒生長的環境,身體有唔同變化/ ...
16w中期已經feel到胎動~謝謝資訊~會keep住唔比自己重太多~

別墅

我都會 覺得好反胃
擺入口會覺得好難食

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

小果 發表於 18-12-7 13:53
16w中期已經feel到胎動~謝謝資訊~會keep住唔比自己重太多~

唔好客氣 胎動感覺真係好奇妙,隨住BB日漸長大,慢慢媽媽會感覺到BB郁動既次數、幅度、同力度愈來愈強架。感覺到胎動嘅時候,媽媽要同BB傾計/唱歌呀!

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回

我第一胎見到豬肉會想嘔, 一路直到生都係咁.
飲返多D 湯水, 從其他食物吸取蛋白質.

大宅

煲下湯水飲都好好㗎,或者試試飲媽媽奶(如果可以飲到奶嘅話),記住要揀低脂配方先唔會好肥好甜,食supplement亦可以幫補下營養,我自己懷孕果陣都有食(M字開頭果隻)同藻油

禁止訪問

複式洋房

bReND 發表於 19-1-20 21:15
之前聽講座先知原來好多媽媽有左之後胃口都唔同曬, 試下其他有咩令自己開胃D, 可以食多D ...
聽多D知多D, 有時聽完拎既贈品仲唔錯,之前聽美X臣拎左個墊肚枕我覺得幾好用

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至