論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

washaho 發表於 18-12-6 11:24
工人姐姐燙到手, 要求休息一個月這合理嗎?(手只是小小紅,沒有水泡)現在已經休息左一星期,我只是怕咁樣 ...
帶去醫生度驗傷, 佢自己要求一個月?

可能耍求一年添。 好番炒得。

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

醫生會寫,唔係佢自己話幾耐就幾耐!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

考慮換人 識自製假期 小心下次要賠償

水晶宮

工人姐姐燙到手, 要求休息一個月這合理嗎?(手只是小小紅,沒有水泡)現在已經休息左一星期,我只是怕咁樣 ...

其實第1件事就應該帶佢睇醫生。

點解會比佢休息1星期
天空之城, 快樂之地

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢借D就耍一個月工傷, 你快換人。 呢鑊屈唔到, 好快又一鑊。

禁止訪問

複式洋房

請工人真系要鬥智鬥力架

子爵府

佢休息左一星期的意思係全日在家但沒做家務? 佢話到要休息一個月咁嚴重就要帶佢睇醫生啦, 用咩易佢處理唔好成隻手難晒架 到時醫生話幾多日就幾多日。

水晶宮

washaho 發表於 18-12-7 01:06
剛請冇經驗,越諗越唔對路,所以上來問

其實工人有乜病痛就應該帶佢睇醫生。 如果唔係好容易比佢反咬一啖。
天空之城, 快樂之地

子爵府

工人是甚麼背景?

菲 or 印

你有冇出外工作過,冬天乾燥,好多OL 係office會 俾影印纸到手流血添,唔通去同上司講工傷要休息一個月?

你工人係old seafood ?

咁衿貴,叫佢返鄉下揽住老公,搭住对手,等佢老公養佢攞!

好大胆,蝦你,你小心應付,唔好俾佢老點

禁止訪問

複式洋房

你放病假都要比e生假紙比公司啦!
病多幾日公司只需比4/5 人工
放一個星期之前有冇講明no paid leave?不過依家只可講清楚比佢知,再有"工傷", 要e生証明先可放病假OR no paid leave if you need.

公爵府

冇醫生紙既sick leave係no paid, 唔好比工人呃到, 出糧時直接同佢講冇醫生紙要扣糧。
等工人知道冇得佔你便宜。
我知好難做, 但你一定要強硬, 一開始攪清楚規矩, 反而可以keep到長工人。 唔好諗住開頭做好人, 工人反而好快走。

首頁

尾頁

跳至