自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

作為一個媽媽,最想見到嘅就係小朋友幸福成長,見証住佢每一日嘅轉變
但係為左供層樓,一定要公一份婆一份。
每日返工OT完,成8點幾9點返到屋企,諗住返去見到二個仔開心下,
點知返到屋企二個仔淨係中意痴住工人唔要我,個下個心真係唔舒服...
依家返完一日工已經好倦,食完飯沖完涼想休息下,偏偏就瞓唔到,
生完仔好似極速衰老, 而且頭髮又甩得愈來愈多,樣又殘,明明只係三十幾歲,但個樣望落似四十幾,
依家天氣一轉就開始好怕凍,以前18-9度都唔洗著咁多衫,依家真係.......
雖然我知道做FTM一啲都唔易,但起碼可以同小朋友經歷每一刻,
有時想同c6呻下,但又唔想影響佢心情……

總之大家加油啦!........

大宅

牛年勳章

加油

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

joannakwanb 發表於 18-12-6 13:30
作為一個媽媽,最想見到嘅就係小朋友幸福成長,見証住佢每一日嘅轉變
但係為左供層樓,一定要公一份婆一份 ...
都過左去,無謂再想呢個問題,現在最重要

子爵府

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 joannakwanb 的帖子

我同你差唔多大家加油!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

加油

男爵府

同路人

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

小朋友鐘意工人都要工人對佢地好先得,調轉頭諗,至少對小朋友可以放心交比姐姐照顧

努力放假陪佢地,小朋友始終知道邊個係父母的,加油

子爵府

係咪坐月坐得唔好?坐得好冇咁怕凍

ftm係辛苦,但起碼可以攬住個仔,都值

wkm就辛苦一大餐,間海景靚屋係俾工人住,個仔係痴工人,個心真係好傷

珍珠宮

王國教室勳章

每個人看法不同,priority 也不同。
我媽同我屋企無乜女人做FTM,佢哋都一樣係為仔女同屋企㗎。到我呢代,我們好多做FTM,佢哋都話FTM WM 一樣重要

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你自己要睇開D, 選擇做WM就諗下屋企經濟好D, 仔女可以食好D著好D, 多D錢補習/旅行. 自己揾錢供養自己父母, 唔洗老公一個養4個+4大長老咁大壓力, 你話幾好呢.

fatpanda    發表於 18-12-13 11:13

男爵府

加油媽媽,你既付出小朋友再大d會好明白的。香港做媽媽不易,雖然我係ftm,每日見證小朋友成長係開心,但係都好想返工搵多少少錢,買野都唔洗就住就住咁,其實wm/ftm都有所取捨,大家都係為頭家,一齊努力!

伯爵府

joannakwanb 發表於 18-12-6 13:30
但係為左供層樓,一定要公一份婆一份 ...

可唔可以轉一份唔使OT既工?起碼收工後可以見多一陣,放假多D帶小朋友出去玩(唔好帶埋工人),多D親子時間,小朋友自然跟你

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

人生本來就好多遺憾, 唔好諗咁多!!

good_pig    發表於 18-12-12 23:32

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都係WM,用工人。要同小朋友建立關係,係要付出時間心機
講得白d,下欄野俾工人做,講故事陪沖涼落街玩,幾攰都要自己做
我兩個已中學大學,關係仲係好close的(對工人係尊重嘅關係,工人係黎幫手,唔係奴隸。細路無禮貌我會鬧鬼)

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

加油

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有時ftm 都唔一定感情好,溝通重質不重量

男爵府

加油!曾經一段時間都係一名WKM,明白當一個WKM既辛苦。曾經都擔心過二名仔女會唔會對我有誤解,以為媽媽係個不盡責的媽媽。慶幸二個仔女都好懂事,慢慢都會體諒爸爸媽媽為佢地既付出,唔使令我地擔心。而一有空閒時間都會出去一家大細去玩,到依家佢地都仔大女大仲好痴我地,有咩開心唔開心都會同我地講。

男爵府

losttoa 發表於 18-12-6 13:45
小朋友鐘意工人都要工人對佢地好先得,調轉頭諗,至少對小朋友可以放心交比姐姐照顧

努力放假陪佢地,小朋 ...

最近都有同C6講過,不如放假同小朋友玩多啲
但佢份工有時星期六日都要做野,有時都幾無奈

男爵府

凍奶茶少奶 發表於 18-12-6 14:01
係咪坐月坐得唔好?坐得好冇咁怕凍

ftm係辛苦,但起碼可以攬住個仔,都值

可能啦,我個時唔太重視坐月
朋友話可能血氣不足

心傷都冇辦法,呢個年頭仲邊個咁放心做FTM~

首頁
12345...7