請問有沒有孕媽媽像我一樣每天有喝奶茶?

豬寶寶媽媽
|
現時11週
moomooo
|
我開頭間中飲,過左20週後差不多每天都飲
EstrellaDamm
|
豬寶寶媽媽 發表於 18-12-6 16:22
現時11週

我陀兩胎(除第一胎頭三個月口味變外)差唔多一日一杯咖啡(西式,並非茶餐廳咖啡。後者一杯已超標)。

港式奶茶咖啡因含量有可能比普通西式咖啡高。消委會報導有比較過,可自己計數衡量。一般標準建議孕婦一日唔過150—300mg咖啡因。
cookingbaby
|
我個陣好少飲,不過都有間中飲下,忍唔住。
hdaykis
|
差唔多日日都飲檸檬茶
cherrylee1105
|
頭三個月戒左咖啡茶
心情好差

自從飲返檸檬茶
日日都好開心

咖啡本身麻麻
但返工時要日日一杯
noodlemama
|
現時11週

我一星期一杯奶茶,好難完全吾飲,另間中有飲decaf即沖咖啡。平時就飲鈣c寶,不過好吾滿足。
Albee.Ng
|
每日都飲緊奶茶 冇介到口
豬寶寶媽媽
|
Albee.Ng 發表於 18-12-6 17:49
每日都飲緊奶茶 冇介到口

我每日飲茶餐廳奶茶,3-4啖,之後倒左佢,如果唔係,全日混沌沌,好難捱
豬寶寶媽媽
|
EstrellaDamm 發表於 18-12-6 16:32
我陀兩胎(除第一胎頭三個月口味變外)差唔多一日一杯咖啡(西式,並非茶餐廳咖啡。後者一杯已超標)。

咁如果bb 無問題其實都ok,因為唔飲真係好唔舒服
fwwwf
|
我果陣有左都有隔日飲奶茶 ~
Babygirl2012
|
我兩胎都每日半杯奶茶
Ashleysiu66
|
現時11週

我日日奶茶或咖啡!戒唔到(emoji)而家十四週
EstrellaDamm
|
豬寶寶媽媽 發表於 18-12-6 17:52
咁如果bb 無問題其實都ok,因為唔飲真係好唔舒服

細嗰個而家歲幾。兩個發展各方面唔覺有特別問題。本身問過婦產科醫生,話一日一杯咖啡OK的。
我而家仍餵緊細B人奶,一路都係一日一杯。
豬寶寶媽媽
|
EstrellaDamm 發表於 18-12-6 19:10
細嗰個而家歲幾。兩個發展各方面唔覺有特別問題。本身問過婦產科醫生,話一日一杯咖啡OK的。
我而家仍餵緊 ...

可能小朋友太細者,大過就無問題了(emoji)
KRISTY88
|
成個孕期只飲過幾啖
kaka0324
|
現時11週

間中飲下,好難忍。 同埋飲咖啡我先會有便意
ella_yi
|
檸茶奶茶都有飲
我要做媽媽