0-6個月

跳至

首頁

尾頁

民房

BB依家兩個月,埋身餵緊母乳,由於本人過段時間要身體檢查,之後可能會吃埋藥,唔想奶水影響到BB,呢排有俾佢試飲配方奶,但佢一啖都唔肯飲,依家有時泵啲奶出來俾佢習慣下奶樽先,但都係飲得1安(emoji)我以為佢肚餓自然會飲多啲,有一次五粒鍾先俾佢飲,最後都係飲咗40ml,仲係要分兩次飲(emoji)都唔知點算好(emoji)

侯爵府

佢可能唔鍾意個奶樽啊, 有D 初生BB 都要試好多個奶樽先同BB 夾到

民房

可能係奶樽唔夾bb,我個b都係一飲奶粉就喊,唔肯食。試過轉奶粉都唔得,之後試下轉奶樽,點知一轉就ok,終於肯安靜飲奶

禁止訪問

珍珠宮

有無試過母乳實感既奶咀,pigeon牌子,咁樣bb會混淆。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 RubyYu07 的帖子

我細B用過幾隻,都系用pigeon習慣。

珍珠宮

haha748494 發表於 18-12-9 13:34

我細B用過幾隻,都系用pigeon習慣。

我地一向都係買開pigeon,無轉過

別墅

Mavisccc 發表於 18-12-6 20:00
可能係奶樽唔夾bb,我個b都係一飲奶粉就喊,唔肯食。試過轉奶粉都唔得,之後試下轉奶樽,點知一轉就ok,終於 ...

請問你bb個奶樽係咪一路都食開突然唔鍾意,然後轉左另一隻就肯食呀?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

睇黎好多有用pigeon,你系咪用寬口。

珍珠宮

haha748494 發表於 18-12-10 21:22

睇黎好多有用pigeon,你系咪用寬口。

係啊!一開始用寬口,之後就用窄口

別墅

可能奶粉唔岩囅,我都試過比bb 試幾隻先揀岩s26 比佢,擰啲試用裝黎試下先

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

窄口就要用奶粉格倒入奶粉,如果系直接筆奶粉就會漏出黎。

珍珠宮

haha748494 發表於 18-12-11 23:10

窄口就要用奶粉格倒入奶粉,如果系直接筆奶粉就會漏出黎。 ...

係啊,你講得啱,要好小心

首頁

尾頁

跳至