家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

依家的士牌價五百萬多啲, 買部的士出租是否好時機呢?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

經濟周期下行,什麼資產也會調整,的士牌應該也没有例外~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

投資的士的黃金時代己過去,現在面臨非法網約車,白牌車,客貨車的入侵市場,政府又打擊不力,任由的士行業自生自滅,司机又難找,所以雖然個牌由七百萬跌至五百萬都喺玩吾過,何況政府仲話發六佰個優質的士牌,點做?

YanYan0116    發表於 18-12-7 09:47

男爵府

andrew.p 發表於 18-12-6 21:58
投資的士的黃金時代己過去,現在面臨非法網約車,白牌車,客貨車的入侵市場,政府又打擊不力,任由的士行業 ...

所言甚是

子爵府

andrew.p 發表於 18-12-6 21:58
投資的士的黃金時代己過去,現在面臨非法網約車,白牌車,客貨車的入侵市場,政府又打擊不力,任由的士行業 ...

唔係冇價值, 而係睇佢見到乜嘢價, 97年高峰期,當時樓市癲到同而家差唔多, 當時的士牌才二百萬, 你就知道的士牌個水位係幾多, 如果回到二百萬就可以即刻上車

PS 20年前我大佬係將軍澳區用430萬買咗間七百幾呎嘅二手樓, 2018年 賣咗600萬

20年前有人用200萬買入一個的士牌, 20年後600萬沽出

珍珠宮

好媽媽勳章

baby668 發表於 18-12-7 10:09
唔係冇價值, 而係睇佢見到乜嘢價, 97年高峰期,當時樓市癲到同而家差唔多, 當時的士牌才二百萬, 你就 ...

有興趣知600萬, 七百幾呎嘅二手樓係那一個屋苑.

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

唔係冇價值, 而係睇佢見到乜嘢價, 97年高峰期,當時樓市癲到同而家差唔多, 當時的士牌才二百萬, 你就 ...

你有冇記錯呀?97年嘅的士牌,唔至200萬呀!

男爵府

bb560 發表於 18-12-7 13:40

97年好似三百幾萬

男爵府

97年我買間港島屋苑樓400呎250萬,2018年估價750萬,Location好重要

複式洋房

的士的需求一定有衹是從投資角度去睇,現在內憂外患以這牌價絕對不宜買入,三年前銀行上到五百多萬會,但現在祇可上三佰五十萬,幾年前買車啲人分分鐘變負資產。如非行內人自己揸而靠車行出租就仲俾人食到骨都冇。利申,我31年前以五十四萬買下一部的士持有至2015年中賣咗七百萬,但此一時彼一時以後都冇呢支歌唱了。

男爵府

andrew.p 發表於 18-12-7 22:57
的士的需求一定有衹是從投資角度去睇,現在內憂外患以這牌價絕對不宜買入,三年前銀行上到五百多萬會,但現 ...

賣得好價,差不多接近摸頂出貨

大宅

如果自己揸開的士會考慮等下跌多d先投資

子爵府

YanYan0116 發表於 18-12-7 11:59
有興趣知600萬, 七百幾呎嘅二手樓係那一個屋苑.

將軍澳其實 樓價好參差, 畀個貼士你, 係新都城附近 唔近地鐵站嘅 私人屋苑

子爵府

bb560 發表於 18-12-7 13:40

100%冇記錯, 因為買賣雙方 我都認識, 賣方係 套現之後full pay買咗層居屋, 當時出面公價係200萬多少少, 買方還價齊頭數200萬成交

子爵府

Daeng 發表於 18-12-7 14:10
97年我買間港島屋苑樓400呎250萬,2018年估價750萬,Location好重要

如果咁講 我98年尾 買入一個 五百幾呎嘅銀主盤 可以望 煙花 嘅藍田匯景花園, 咪更加超級抵 , 當時購入價 180萬

所以買樓幾時都係要 喺最低位

子爵府

andrew.p 發表於 18-12-7 22:57
的士的需求一定有衹是從投資角度去睇,現在內憂外患以這牌價絕對不宜買入,三年前銀行上到五百多萬會,但現 ...

阿叔揸咗的士30年, 佢個老闆 揸住十個的士牌 好多年都唔肯放, 直至到最高峰 將十個排放曬 攞咗七千萬退休

男爵府

baby668 發表於 18-12-8 22:04
如果咁講 我98年尾 買入一個 五百幾呎嘅銀主盤 可以望 煙花 嘅藍田匯景花園, 咪更加超級抵 , 當時購入價 ...

98年180萬,咁03年跌剩幾錢?馬後炮有乜用?投資房地產有能力守先可以笑到最後。

子爵府

Daeng 發表於 18-12-8 22:09
98年180萬,咁03年跌剩幾錢?馬後炮有乜用?投資房地產有能力守先可以笑到最後。
...

喺低潮如果冇實力嘅人就買唔到樓喇, 所以喺依家呢啲高峰期,叫人買樓果啲人,真係等於叫人去死, 認識好幾個 今日 以上曬岸嘅人,全部都係喺 經濟好嗰陣努力儲錢 ,到最低位嗰陣 瘋狂掃貨

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

baby668 發表於 18-12-8 22:02
100%冇記錯, 因為買賣雙方 我都認識, 賣方係 套現之後full pay買咗層居屋, 當時出面公價係200萬多少少, 買 ...

你講市區的士牌?

複式洋房

回覆 bb560 的帖子

的士牌歷年走勢圖:http://www.taxixchange.com/taxixchange/images/price/summary.jpeg

首頁

尾頁

跳至