自由講場

跳至

首頁
12345...26

尾頁

洋房

古巨基專訪板間房住客 「$1800得張床」

冇窗、只有床,有所謂嘅家,但唔願返屋企。
其實只會越來越多人,住越來越細嘅樓。
唉⋯⋯香港⋯⋯

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

劏房呎數屢創新低

大宅

回覆樓主:

有時諗諗吓都後悔生左小朋友

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

很多人年青時,不去奮鬥努力工作, 嫖賭飲蕩吹樣樣齊 ,老來便要政府救濟~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

大力大力 發表於 18-12-6 21:55
很多人年青時,不去奮鬥努力工作, 嫖賭飲蕩吹樣樣齊 ,老來便要政府救濟~
...

唔可以咁講! 正如你仔畢業出黎做野, 如果無父蔭, 你估佢幾時可以上車呢?
放下自在

大宅

cattz288 發表於 18-12-6 21:59
唔可以咁講! 正如你仔畢業出黎做野, 如果無父蔭, 你估佢幾時可以上車呢?
...

同意,每日150個D有部份一心黎等我地地接濟點計,仲要係咁生添,由出生個日已經要我地接濟!

珍珠宮

...

乜你覺得而家既樓價和租金係一般人可以負擔到咩?

翡翠宮

...

叻.......你至叻

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

...

老實講,如果畀我是年青人,沒有父蔭也一定能上到車,非常有信心~

我之前同過一個中學畢業的。21歲住公屋伪員工講,我可以把我現在所擁有的同你交換,但要把你的年齡給我,但我的腦袋跟返我自己,他想了一下也拒絕了~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

...

以前7、80後可以咁講,但現在再後生d那一班人,真係好難負擔買樓

大宅

choco_soup 發表於 18-12-6 22:07
乜你覺得而家既樓價和租金係一般人可以負擔到咩?

某政棍講過,不吃不喝幾年就上到車架啦!

水晶宮

大力大力 發表於 18-12-6 22:11
老實講,如果畀我是年青人,沒有父蔭也一定能上到車,非常有信心~

我之前同過一個中學畢業的。21歲住公屋 ...

好難喎!可否指教下!!

我朋友,有經濟能力的,已經買左物業比佢地小朋友,每人一間。

我諗極都諗唔到佢地靠自己點可以買到!
指教下

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

...

係囉!佢個仔出國,消費,去超巿掃過期貨,去XX會掃幾千銀野都係佢埋單

大把人大學畢業之後仲要捱埋個grant loan,以而家既樓巿價錢。。。點上樓

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

wcandtt 發表於 18-12-6 22:12
以前7、80後可以咁講,但現在再後生d那一班人,真係好難負擔買樓
...

很多年青人推說樓價太貴,但每年就去十次八次廉航旅行,他們完全沒有儲蓄, 就算樓價跌了一半,也沒有首期入市,如果有現金在手,可能有一天有機會創業,但也沒本錢,那便失去寶貴的機會了......

所以機會是留給有準備的人,是沒有錯的~

piklam1    發表於 18-12-8 15:12
jpwy    發表於 18-12-7 23:29
yeung_ma    發表於 18-12-7 22:16
sonet    發表於 18-12-7 11:23
小肥楊    發表於 18-12-7 11:18
girlbear    發表於 18-12-7 10:31

買基金真係好傷

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大力大力 發表於 18-12-6 22:11

我之前同過一個中學畢業的。21歲住公屋 ...

其實你可唔可以唔好成日講埋D咁不切實際既野呢?咩交換年齡唔交換腦袋比你年輕20年又點?去個外國重新學交電費都話難,適應能力咁弱雞,你點適應而家既社會

你好funny

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我爸我媽 發表於 18-12-6 20:10
古巨基專訪板間房住客 「$1800得張床」

所以我支持明日大嶼,雖然係好多人反對,但多咗地,樓價就會跌,唔怕地產商

公爵府

...

好心你啦!成日都詆毀依家嘅年輕人錬精學懶,攪到無錢買樓。而家啲樓閒閒地五、六百萬元,一個月薪二萬以下的年輕人,如果佢孝順嘅,仲要供養父母。七除八扣下,剩下的錢有排都未必儲到首期。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

wcandtt 發表於 18-12-6 22:17
好難喎!可否指教下!!

我朋友,有經濟能力的,已經買左物業比佢地小朋友,每人一間。

我同仔講,第日你要買樓自已去奮鬥,两夫婦慳家努力便能夠儲到首期買樓,父母的樓是養老的..........

買基金真係好傷

大宅

hellohelloruby 發表於 18-12-6 22:25
所以我支持明日大嶼,雖然係好多人反對,但多咗地,樓價就會跌,唔怕地產商
...

之前都有人講港人港地,信唔過

水晶宮

大力大力 發表於 18-12-6 22:24
很多年青人推說樓價太貴,但每年就去十次八次廉航旅行,他們完全沒有儲蓄, 就算樓價跌了一半,也沒有首期 ...

啊,明白!是等樓價下跌的機會。

但等左好耐,年輕人就算儲緊首期,都會好灰心的!我身邊朋友有唔少例子!

首頁
12345...26

尾頁

跳至