自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

hachaimami 發表於 18-12-9 22:44
UP乜

Up邊個冇修養嘅問題

男爵府

大力大力 發表於 18-12-6 22:48
你要明白, 香港由於特殊的地理位置,貨幣政策(同美國掛鈎) 失去調節利率能力,使樓價成為全世界最高的, ...

貨幣政策(同美國掛鈎) 失去調節利率能力,使樓價成為全世界最高的
真係咁?美國同香港一樣長期都係低利率,點解樓價又唔似香港咁升得澎澎聲呢? 歸根到底都係供應問題吧。
樓價有超級大泡沫我亦唔認同,早年買樓嘅人入場費低,自然負擔得起,就算呢幾年樓價超高,但有壓力測試,可以買到樓嘅人都係有實力嘅人,既然負擔得起,又點會賤賣層樓,咁嘅情況樓市好難大跌,除非有其他重大因素令到供唔掂層樓,例如金融海嘯或者利率升到十厘之類。僅僅因為樓價高就認為有泡沫係天真嘅想法。

男爵府

大力大力 發表於 18-12-6 22:11
老實講,如果畀我是年青人,沒有父蔭也一定能上到車,非常有信心~

我之前同過一個中學畢業的。21歲住公屋 ...

如果你係年青人,同家人同住,俾家用,自己使費,交稅,還grant loan,要儲幾耐先儲到首期及其他支出?可以負擔到幾錢嘅樓?計一計就知道自己有幾堅離地喇,而家上車一啲都唔易,香港樓價全世界最高唔係浪得虛名。
努力儲錢係啱嘅,機會只俾有準備嘅人,但你唔可以以自己當年靠慳上到車嘅經歷就推斷出而家年青人買唔到樓係因為唔夠慳,淨係識享受。以前樓價低,當然易上車,而家唔同咗,,唔好用古老十八代嘅觀念套用到而家,你都要與時俱進喇

男爵府

stkyo 發表於 18-12-6 22:24
其實你可唔可以唔好成日講埋D咁不切實際既野呢?咩交換年齡唔交換腦袋比你年輕20年又點?去個外國 ...

我都記得。話驚唔識交水費電費。美英澳、西歐比歐都有direct debit / auto pay

子爵府

回覆 無話可說 的帖子

但當四十歲, 又要諗退休既生活費用, 仲未計生小朋友開支wo.

首頁

尾頁

跳至