自由講場

跳至

首頁
23456...26

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

大力大力 發表於 18-12-6 23:28
我自已畢業後工作2年 同學買車,我就把儲蓄做首期買入第一個物業, 這便是分別了~
...

哎!都唔係問你果個年代!! 你果時有納米樓咩?
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

菇兒 發表於 18-12-6 23:19
佢地contribute既同時其實搶左香港好多低學歷人士既工作機會,所以而家收銀、侍應都係主要新移民做。簡單d ...

香港低學歷果班又幾多個肯捱先?

放下自在

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

洋洋 發表於 18-12-6 23:30

平均結婚要用3x萬,結婚租樓平極一萬啦,儲到幾多呢?

结婚一定要用3x萬?

婚禮當然對女人重要,但一層物業能提供一個以後安穩的家庭生活更為重要~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cattz288 發表於 18-12-6 23:35
香港低學歷果班又幾多個肯捱先?

早幾天新聞報導,一個來港十年的越南難民,面臨被遣返,但他上一年度在香港做判頭,年收入達220萬~

這些便是好例子了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

大力大力 發表於 18-12-6 22:11
老實講,如果畀我是年青人,沒有父蔭也一定能上到車,非常有信心~

我之前同過一個中學畢業的。21歲住公屋 ...

你根本無可能再擁有21歲,絶對無能力完成『交換年齡』此任務,

但⋯⋯可以將所有你『所有財産』比晒那21歳年青人,

當然啦!⋯⋯究竟你擁有嘅係⋯⋯資產定係債務⋯⋯大家都唔知,

那年青人拒絕你,也有可能係懷疑你係『負家產』,

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大力大力 發表於 18-12-6 23:22
一年8.4萬,5年就 45萬,假設那人叻仔工作了5年,薪金加到2.2~2.5萬,過2年娶個月薪2萬慳家的女婆,公一份 ...

有道理 ,雙方父母唔駛理,仔囡都唔好生,靜供樓應該會好輕松。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

cattz288 發表於 18-12-6 23:34
哎!都唔係問你果個年代!! 你果時有納米樓咩?

1997前幾年,樓價又係瘋狂時代,

市區唔少新樓,實用面積二百呎以下的單位。

禁止訪問

象牙宮

大力大力 發表於 18-12-6 23:38
早幾天新聞報導,一個來港十年的越南難民,面臨被遣返,但他上一年度在香港做判頭,年收入達220萬~

這些 ...

做咩可以有年薪220萬呢又?
放下自在

用戶要求終止服務

大力大力 發表於 18-12-6 23:07
去那些旅遊版討論區,走一轉先講~

哈哈哈,係我井底之蛙好未?

珍珠宮

王國教室勳章

大力大力 發表於 18-12-6 22:24
很多年青人推說樓價太貴,但每年就去十次八次廉航旅行,他們完全沒有儲蓄, 就算樓價跌了一半,也沒有首期 ...

講真,宜家好難。
我都由細到大都大洗開㗎,但我會做part-time,會Save up ,我2x歲自己賺到錢,買第一層樓,(十大藍籌屋苑),正常size 6xx呎。
我無靠屋企人㗎。
但我計過,就算我宜家係返返去2x歲,我人工再高,我都一定無可能夠錢買返同一層樓囉。
就算迷你單位我都無信心呀

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

IloveJJ 發表於 18-12-6 23:44
大約是6年,佢係讀博士的,所以比較遲開始工作,但佢讀博士嗰幾年都有錢既,都有俾家用我媽。
...

咁佢真係好叻仔

呢個年代,屋企人唔幫少少嘅話,讀完書還grant loan,又要每月比少少家用,靠自己慢慢儲,真係有排

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁
23456...26

尾頁

跳至